Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
V slovensko Michelinovo nebo bomo pogledali v oddaji Pod pokrovko. Vsaj posredno, ker tudi – kot v oddaji pove avtorica Ana Skrt – k nam prihaja trend, da chefi restavracij z Michelinovo zvezdico odpirajo nove in konceptualno drugačne restavracije - bistroje. So slednji prvi stik z visoko kulinariko? Kakšna je izkušnja obedovanja in kakšen je koncept priprave jedi? Ana Skrt se je pogovarjala tremi vrhunskimi slovenskimi kuharji: Markom Pavčnikom, Ano Roš in Jorgom Zupanom.
Slovenija ima približno 1355 turističnih kmetij različnega tipa - to so izletniške kmetije, turistične kmetije z nastanitvijo, vinotoči in osmice. Njihovo kategorizacijo označujejo jabolka, trenutno od 1 do 4, v pripravi je tudi kategorija 5 jabolk, ki jo bodo lahko dobile le redke kmetije. 18. sezona naPOTkov nas bo peljala na 15 izbranih kmetij, ki ustrezajo naslednjim kriterijem: nosijo znak Slovenija green, so primeri dobrih praks ter so enakomerno razpršene po vseh štirih makro regijah. V pogovoru so predstavljene značilnosti kmetij, kriteriji za kategorizacijo in smernice za goste. Sogovornica je Renata Kosi, svetovalka specialistka za turizem na kmetijah za območje celotne Slovenije na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje.
Predlogi za skladbo Iz Radiosfere: Nika Prusnik & bratje Poljanec – Belo Rdeče Črno Riblja Čorba – Ravnodušan prema plaču Susan Boyle – I Dreamed a Dream Zmagovalna skladba: Susan Boyle – I Dreamed a Dream
Zadnje dni so zaznamovale popoldanske krajevne nevihte, ki so se večinoma pojavljale v zahodni polovici Slovenije, tudi v gorah so lahko komu prekrižale načrte. Nevihtna fronta, ki je naše kraje zajela včeraj popoldne in ponoči, je poskrbela za padavine povsod v gorah, prinesla je tudi osvežitev. Bo vreme ta konec tedna primerno za obisk gora?
Za nova znanja ni nikoli prepozno, tudi za kombinacijo tradicionalnih ročnih spretnosti in modernih tehnologij ne. Center Rog v Ljubljani ima devet proizvodnih laboratorijev: lesarski, kovinarski, kuharski, keramičarsko-steklarski, tekstilni, za nakit, zeleni laboratorij in fablab. V vsakem so na voljo delavnice, tečaji in usposabljanja. Uporabniki lahko ob predhodnem znanju industrijske stroje uporabljajo tudi samostojno.
Zaradi njene oblike ji včasih rečejo tudi štajerski Triglav. Seveda ji za to manjka približno dva tisoč višinskih metrov. Je pa kljub svojim le 884 metrom višine del Karavank, in sicer njihov najvzhodnejši izrastek. Donačka gora ima tri vrhove, na najvišjem, srednjem, planinci najdejo tudi žig. Nekoč je tu stala cerkvica, a jo je doletela kruta usoda, del je zajet v legendi o Donački gori. Po lahki označeni poti nas je na vse vrhove te gore nad Rogatcem popeljal vodnik Marjan Bradeško.
Prvi poskusni praznik polente so v TD Ozeljan-Šmihel pripravili že leta 1993, od leta 2004 pa redno vsako leto prvo nedeljo v juliju kuhajo polento »po starem« - v kotlu na ognju. Med najstarejšimi člani društva je tudi Marjan Živec. Dobra polenta se mora kuhati vsaj 30-45 minut. V Ozeljanu sicer pripravljajo tri vrste polente – rumeno, belo in krompirjevo.
V tokratni Radiosferi bomo spoznali, kaj obiskovalcem lahko ponudijo destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina ter Kras in Brkini. Odpravili se bomo namreč na novinarsko študijsko turo s Slovensko turistično organizacijo, ki na omenjenih destinacijah želi povezati kulturno ponudbo s turizmom in značilno tamkajšnjo kulinariko.
V minulih dneh so se v Trstu srečali ministri za izobraževanje držav skupine G7, v novem tednu pa se mesto pripravlja na obisk papeža. Vse to je privedlo do tega, da so izpraznili skladišče, kjer so prenočevali migranti, ki so tako čez noč ostali brez zatočišča. Bliža se tudi obletnica požiga Narodnega doma, s tržaško dopisnico pa smo pregledali tudi nekatere poletne kulturne prireditve Slovencev v zamejstvu.
17. sezono napPOTkov pripravljamo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Katere poti bomo prehodili in kaj bo še ustvarjalo planinsko vzdušje na Prvem, izveste v pogovoru z Manco Ogrin, predstavnico za odnose z javnostmi na PZS.
Delo solinarja ni enostavno. V najbolj vročih poletni mesecih, ko večina išče senco in osvežitev v vodi, posamezni solinar v povprečju na dan pograbi več kot tono soli. A zdaj še ni čas za žetev, če bo vreme suho, bodo prvi kupčki soli na Sečoveljskih solinah, kjer pridelujejo edino slovensko sol, vidni čez dober teden dni. Piranska sol je kar 3-krat dražja od kakšne uvožene soli na trgovskih policah, razlog za tako ceno pa je postopek pridelave. Ta je ročen in je skoraj poponoma enak že vsaj 700 let. Solinarjev sicer ni dovolj, tisti najbolj zagnani, med njimi tudi naš sogovornik Osman Dedič, pa to delo opravljajo tudi po upokojitvi.
Sprehodili smo se po ozadju priljubljenih kulinaričnih tržnic. Ponudba je večinoma vnaprej pripravljana, saj tržnice na prostem, ob velikem pretoku ljudi, običajno ne dopuščajo priprave hrane po naročilu. To pa pomeni tudi, da je več zavržkov hrane, saj že pripravljano hrano, ki je dlje časa na soncu, gostinci težko uporabijo naslednji dan. A tudi ta odnos se počasi spreminja, tako s pomočjo umetne inteligence in tehnologije kot tudi s samim načinom načrtovanja in ozaveščanja.
Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge! Poslušalci se boste morda spomnili, da smo jih pred približno mesec dni poklicali v Houston in se dan pred tekmovanjem pogovarjali z njimi. Zdaj je že znano, da je slovenska ekipa osvojila odlično 3. mesto, in čeprav astronavti ne bodo jedli slovenskega zajtrka, bo v vesolje vseeno odšlo nekaj slovenskega. Sogovorniki so člani ekipe, mentorja Katarina Smole in Andrej Molk ter študenta Mark Jeraj in Hana Wolf.
Kaj ima mleko opraviti s svežimi novicami? Pravzaprav veliko. Sploh v časih, ko še ni bilo interneta in pametnih telefonov, v tistih časih, ko ni bilo niti še mleka v tetrapaku. Takrat so bile vaške zbiralnice mleka pravi centri informacij in kot take tudi navdih za ustanovitev neobičajne improvizacijske igralske zasedbe Radio Mlajku, ki letos obeležuje 20. obletnico. Del igralske zasedbe je tudi Maruša Prelesnik Zdešar.
Chronova boleznen in ulcerozni kolitis sta dve najpogostejši obliki kronične vnetne črevesne bolezni, s katero živi približno 7000 Slovencev. Kakšne težave imajo bolniki, kako poteka diagnosticiranje in kakšno pomoč ponujajo v društvu? Še pred svetovnim dnevom bolezni na vprašanja v torkovem Svetovalnem servisu odgovarjata Mateja Saje, predsednica Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, in dr. Tina Kurent Francky, specialistka gastroenterologije iz SB dr. Franca Derganca Nova Gorica.
Slovenija je čebelarska dežela, saj je pri nas registriranih okoli 10 tisoč čebelarjev. Naša država je tudi pobudnica svetovnega dneva čebel, ki ga zdaj že nekaj let obeležujemo 20. maja. Na praznik dela pa tokrat o čebelah delavkah, ki veljajo za najboljši primer marljivosti, pridnosti in hkrati simbolizirajo moč skupnosti. Vse to se zrcali tudi v številnih slovenskih pregovorih, ki so vezani na čebele. Na primer: »Ko delo vaše opazujem, lenobe svoje se sramujem.« Idiličen podeželski pejsaž s slovenskim čebelnjakom je razglednica, ki lahko obkroži svet, ki prikazuje red, ravnovesje, umeščenost v prostor, ki nam je blizu in sprejeta z družbenim konsenzom. Kaj pa prihod čebel v mesto in posledično čebelarjenje na strehah poslovnih stavb in kulturnih domov? Urbano čebelarjenje je relativno nov pojem, a vsebina, ki se skriva za njim ima dolgo tradicijo. Bojan Leskovec.
Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge! Iz Houstona so se nam oglasili mentorja Katarine Smole in Andrej Molk, študenta živilstva in prehrane Anže Jarc in Mark Jeraj ter Hana Wolf in Aljaž Ritmanič, študenta gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli.
Nepremičnine v Sloveniji so se v zadnjem letu podražile za 6,8 odstotka, kar je precej več kot na ravni Evropske unije, kjer je bila podražitev 0,2-odstotna. Kaj vse vpliva na takšno rast cen pri nas in kako se bodo cene gibale v prihodnje? O nakupu in prodaji nepremičnin smo govorili tudi v petkovem Svetovalnem servisu. Kako pripraviti stanovanje za prodajo in na drugi strani – kaj vse in kje naj kupci preverijo podatke o nepremičnini pred nakupom. Odgovarja licenčna nepremičninska posrednica iz agencije Inalbea Zarja B. Mavec.
Skupni nočni program Prvega, Radia Koper in Radia Maribor je z aprilom nekoliko spremenjen. Več prostora namenjamo predvajanju tedenskih kakovostnih vsebin, krepi se tudi povezava z regionalnimi centri. Med poslušali zelo priljubljen kontakt z Mojco Blažej Cirej pa dobiva nov termin v nedeljo pozno zvečer. Spremembe sta predstavila odgovorni urednik Prvega Danijel Poslek in Mojca Blažej Cirej
V novi sezoni Napotkov bomo predstavljali rokodelce in stare obrti. Tiste, s katerimi se ukvarja le še en ali dva posameznika pa tudi tiste, ki v zadnjem času z modernejšimi pristop dobivajo nov zagon. V pomoč jim je tudi Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki je v veljavi od februarja letos, nosilec je Ministrstvo za gospodarstvo turizem in šport. Slovenska umetnost in kultura sta tudi krovni komunikacijski temi slovenskega turizma v letih 2024 in 2025. Kot menijo pristojni ima namreč Slovenija s sodobno umetniško produkcijo in bogato kulturno dediščino velike priložnosti pri pozicioniranju na globalnem trgu kot privlačna destinacija. O vsem naštetem smo se pogovarjali s Kati Sekirnik, vodjo rokodelskega centra DUO Škofja Loka in koordinatorko Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije.