Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Ana Skrt

286 prispevkov19.6.2024

Kulinarične tržnice zmanjšujejo zavržke hrane s pomočjo umetne inteligence

Sprehodili smo se po ozadju priljubljenih kulinaričnih tržnic. Ponudba je večinoma vnaprej pripravljana, saj tržnice na prostem, ob velikem pretoku ljudi, običajno ne dopuščajo priprave hrane po naročilu. To pa pomeni tudi, da je več zavržkov hrane, saj že pripravljano hrano, ki je dlje časa na soncu, gostinci težko uporabijo naslednji dan. A tudi ta odnos se počasi spreminja, tako s pomočjo umetne inteligence in tehnologije kot tudi s samim načinom načrtovanja in ozaveščanja.


22.5.2024

Namesto ješprenja gredo v vesolje slovenski podpisi

Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge! Poslušalci se boste morda spomnili, da smo jih pred približno mesec dni poklicali v Houston in se dan pred tekmovanjem pogovarjali z njimi. Zdaj je že znano, da je slovenska ekipa osvojila odlično 3. mesto, in čeprav astronavti ne bodo jedli slovenskega zajtrka, bo v vesolje vseeno odšlo nekaj slovenskega. Sogovorniki so člani ekipe, mentorja Katarina Smole in Andrej Molk ter študenta Mark Jeraj in Hana Wolf.


15.5.2024

Radio Mlajku - od vaških mlekaric do gledališke skupine

Kaj ima mleko opraviti s svežimi novicami? Pravzaprav veliko. Sploh v časih, ko še ni bilo interneta in pametnih telefonov, v tistih časih, ko ni bilo niti še mleka v tetrapaku. Takrat so bile vaške zbiralnice mleka pravi centri informacij in kot take tudi navdih za ustanovitev neobičajne improvizacijske igralske zasedbe Radio Mlajku, ki letos obeležuje 20. obletnico. Del igralske zasedbe je tudi Maruša Prelesnik Zdešar.


7.5.2024

Pred svetovnim dnevom – vse o kronični vnetni črevesni bolezni

Chronova boleznen in ulcerozni kolitis sta dve najpogostejši obliki kronične vnetne črevesne bolezni, s katero živi približno 7000 Slovencev. Kakšne težave imajo bolniki, kako poteka diagnosticiranje in kakšno pomoč ponujajo v društvu? Še pred svetovnim dnevom bolezni na vprašanja v torkovem Svetovalnem servisu odgovarjata Mateja Saje, predsednica Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, in dr. Tina Kurent Francky, specialistka gastroenterologije iz SB dr. Franca Derganca Nova Gorica.


1.5.2024

Čebele delajo tudi na praznik dela

Slovenija je čebelarska dežela, saj je pri nas registriranih okoli 10 tisoč čebelarjev. Naša država je tudi pobudnica svetovnega dneva čebel, ki ga zdaj že nekaj let obeležujemo 20. maja. Na praznik dela pa tokrat o čebelah delavkah, ki veljajo za najboljši primer marljivosti, pridnosti in hkrati simbolizirajo moč skupnosti. Vse to se zrcali tudi v številnih slovenskih pregovorih, ki so vezani na čebele. Na primer: »Ko delo vaše opazujem, lenobe svoje se sramujem.« Idiličen podeželski pejsaž s slovenskim čebelnjakom je razglednica, ki lahko obkroži svet, ki prikazuje red, ravnovesje, umeščenost v prostor, ki nam je blizu in sprejeta z družbenim konsenzom. Kaj pa prihod čebel v mesto in posledično čebelarjenje na strehah poslovnih stavb in kulturnih domov? Urbano čebelarjenje je relativno nov pojem, a vsebina, ki se skriva za njim ima dolgo tradicijo. Bojan Leskovec.


17.4.2024

Nasin zajtrk: Slovenci so najtežje našli dimljen tofu in korenino peteršilja

Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge! Iz Houstona so se nam oglasili mentorja Katarine Smole in Andrej Molk, študenta živilstva in prehrane Anže Jarc in Mark Jeraj ter Hana Wolf in Aljaž Ritmanič, študenta gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli.


12.4.2024

Pred nakupom preverite podatke o nepremičnini

Nepremičnine v Sloveniji so se v zadnjem letu podražile za 6,8 odstotka, kar je precej več kot na ravni Evropske unije, kjer je bila podražitev 0,2-odstotna. Kaj vse vpliva na takšno rast cen pri nas in kako se bodo cene gibale v prihodnje? O nakupu in prodaji nepremičnin smo govorili tudi v petkovem Svetovalnem servisu. Kako pripraviti stanovanje za prodajo in na drugi strani – kaj vse in kje naj kupci preverijo podatke o nepremičnini pred nakupom. Odgovarja licenčna nepremičninska posrednica iz agencije Inalbea Zarja B. Mavec.


10.4.2024

Spremenjen nočni program, Mojca Blažej Cirej ostaja s poslušalci ob nedeljah

Skupni nočni program Prvega, Radia Koper in Radia Maribor je z aprilom nekoliko spremenjen. Več prostora namenjamo predvajanju tedenskih kakovostnih vsebin, krepi se tudi povezava z regionalnimi centri. Med poslušali zelo priljubljen kontakt z Mojco Blažej Cirej pa dobiva nov termin v nedeljo pozno zvečer. Spremembe sta predstavila odgovorni urednik Prvega Danijel Poslek in Mojca Blažej Cirej


3.4.2024

Obujanje rokodelskih panog in njihovo umeščanje v sodobni čas

V novi sezoni Napotkov bomo predstavljali rokodelce in stare obrti. Tiste, s katerimi se ukvarja le še en ali dva posameznika pa tudi tiste, ki v zadnjem času z modernejšimi pristop dobivajo nov zagon. V pomoč jim je tudi Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki je v veljavi od februarja letos, nosilec je Ministrstvo za gospodarstvo turizem in šport. Slovenska umetnost in kultura sta tudi krovni komunikacijski temi slovenskega turizma v letih 2024 in 2025. Kot menijo pristojni ima namreč Slovenija s sodobno umetniško produkcijo in bogato kulturno dediščino velike priložnosti pri pozicioniranju na globalnem trgu kot privlačna destinacija. O vsem naštetem smo se pogovarjali s Kati Sekirnik, vodjo rokodelskega centra DUO Škofja Loka in koordinatorko Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije.


22.3.2024

El Revire - Agua de beber

zbrana skladba: El Revire - Agua de beber Glasbeni predlogi so bili: Fekete Seretlek - Put putuje Martin Ladika - Žice kradu beskraj El Revire - Agua de beber


22.3.2024

Ko umetna inteligenca (napo)ve, koliko šmorna bomo pojedli

Kulinarične tržnice, takšne, kot je tudi ljubljanska Odprta kuhna, so za obiskovalce vabljive. Sprehod med številnimi obloženimi stojnicami včasih predstavlja kar izziv, kaj izbrati za malico ali kosilo. Še večji izziv pa so ostanki vnaprej pripravljene hrane. Pri Jezeršek gostinstvu so lani zato prvič uporabili testni model napovedovanja prodaje šmorna, ki deluje ob pomoči umetne inteligence. Ta je vnaprej napovedal, koliko porcij šmorna bodo na določeni dan prodali, in količina zavržene hrane se je občutno zmanjšala. Uporabili ga bodo tudi letos, nato pa bi radi model vključili tudi na področje zahtevnejših catering dogodkov.


6.3.2024

Boštjan Volk je najboljši mladi chef v Evropi

Medenjak z orehovimi jedrci in medenim mlekom je jed, ki je Slovencu konec lanskega leta na mednarodnem tekmovanju prinesla naziv Najboljši mladi chef v Evropi. Tekmovanje vsako leto organizira Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem. Več o poteku tekmovanja, zmagovalnem krožniku in kariernih načrtih mladega chefa Boštjan Volka pa v oddaji Pod pokrovko.


1.3.2024

Siddharta - Platina

Izbrana skladba: Siddharta - Platina Glasbeni predlogi so bili: Siddharta - Platina September - Ostavi trag Harry Belafonte - Matilda


1.3.2024

Ali Slovenci res ne znamo sprejeti pohvale?

Na svetovni dan komplimetov v Petku brez pravila ugotavljamo, če smo Slovenci res slabi pri dajanju in sprejemanju pohval. Socialna psihologinja prof. Metka Kuhar pravi, da je neugoden občutek pri prejemanju pohvale lahko posledica slabe samopodobe, vzgoje in časa, v katerem smo odrasli. Pomembno je, da se naučimo vrednotiti sebe in druge in da dajemo pozitivne povratne informacije, saj slednje prispevajo tudi k boljšim odnosom v družbi.


20.2.2024

Kranjska čebela je bila naš največji izvozni artikel

Trgovina s kranjsko čebelo je bila v drugi polovici 19. stoletja pri nas res dobro razvita. Po sledeh trgovcev z maticami kranjske čebele, najuspešnejši je bil Jan Strgar, smo se odpravili v Torkovem kvizu. Dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine, ki je tudi soavtorica nedavno izdane znanstvene monografije Trgovina s kranjsko čebelo (drugi avtorji so še Andrej Šalehar, Jordan Berginc, Tita Porenta in Mišo Serajnik) je povedala, da je Jan Strgar imel poseben žig, s katerim je označeval matice in jih pošiljal na vse celine sveta.


14.2.2024

Pozabljen več kot 200 let je pred dnevi dobil spomenik na Grudnovem nabrežju v Ljubljani

V Radiosferi tokrat o rojaku Ferdinandu Avguštinu Hallerju von Hallersteinu. Bil je priznan astronom, jezuitski misijonar, znanstvenik, matematik, kartograf in diplomat, rojen v Mengšu. Morska svilna pot ga je leta 1739 pripeljala na Kitajsko, kjer je pustil velik pečat. S svojim delovanjem je povezal vzhodno in zahodno znanje in predstavlja most med Slovenijo in Kitajsko 18. stoletja. Pozabljen več kot 200 let je pred dnevi dobil spomenik na Grudnovem nabrežju v Ljubljani v obliki astronomskega opazovalnika, ki je v enaki obliki še danes razstavljen na strehi observatorija v Pekingu. O enem največjih učenjakov svojega časa se je kolega Peter Močnik pogovarjal s prof. dr. Natašo Vampelj Suhadolnik z Oddelka za azijske študije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.


6.2.2024

Preprečevanje raka materničnega vratu

Nedavno se je zaključil Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu in tej temi namenjamo tudi torkov svetovalni servis. Bolezen lahko preprečimo, da bi pravočasno odkrili predrakave spremembe, ki so navadno posledica okužbe z virusom HPV, pa je pomembno, da se ženske redno udeležujejo odvzema brisa materničnega vratu. Pred okužbo s HPV se je možno zaščitit tudi s cepljenjem. O vsem naštetem v oddaji, odgovarja dr. Nina Jančar s kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana


14.1.2024

Ko ogled ribogojnice postane najbolj priljubljeno doživetje

Ribogojnica Fonda v Seči ponuja dve doživetji s seznama edinstvenih doživetij Slovenije. Eno izmed njih, Nepozabni dan v ribjem vrtu Fonda, je že nekaj let na prvem mestu po številu obiskov. 2. epizoda 15. sezone je hkrati tudi zgodba o ribogojstvu, varstvu okolja in trajnostnem turizmu.


12.1.2024

Ortodontsko zdravljenje

V petkovem Svetovalnem servisu je bil naš gost Boštjan Lavriša, dr. dentalne medicine, specialist čeljustne in zobne ortopedije. Govorili smo o ortodontskem zdravljenju in med drugim odgovorili na vprašanja, ali so nove vrste t. i. nevidnih zobnih aparatov enako učinkovite kot klasični aparati, katere nepravilnosti lahko z nošnjo aparata odpravimo ter koliko časa v povprečju traja zdravljenje.


3.1.2024

10 kriterijev za značko Edinstvena doživetja Slovenije

Pod značko Edinstvena doživetja Slovenije so zbrani turistični produkti, za katere Slovenska turistična organizacija jamči za njihovo kakovost. Slednja namreč vsako leto obnovi razpis in preveri, če prijavitelji izpolnjujejo vseh 10 zahtevanih kriterijev. Med letošnjimi 26 izbranimi med drugim najdemo degustacijo penine v temi, vožnjo s kajaki po podzemlju Pece, skrivnosti potopljenih vasi, lahko se opravimo po poteh Mojstra Plečnika in druge. Sogovornica: Martina Gojkošek, vodja korporativnega komuniciranja na STO.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt