Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Ana Skrt

272 prispevkov20.2.2024

Kranjska čebela je bila naš največji izvozni artikel

Trgovina s kranjsko čebelo je bila v drugi polovici 19. stoletja pri nas res dobro razvita. Po sledeh trgovcev z maticami kranjske čebele, najuspešnejši je bil Jan Strgar, smo se odpravili v Torkovem kvizu. Dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine, ki je tudi soavtorica nedavno izdane znanstvene monografije Trgovina s kranjsko čebelo (drugi avtorji so še Andrej Šalehar, Jordan Berginc, Tita Porenta in Mišo Serajnik) je povedala, da je Jan Strgar imel poseben žig, s katerim je označeval matice in jih pošiljal na vse celine sveta.


14.2.2024

Pozabljen več kot 200 let je pred dnevi dobil spomenik na Grudnovem nabrežju v Ljubljani

V Radiosferi tokrat o rojaku Ferdinandu Avguštinu Hallerju von Hallersteinu. Bil je priznan astronom, jezuitski misijonar, znanstvenik, matematik, kartograf in diplomat, rojen v Mengšu. Morska svilna pot ga je leta 1739 pripeljala na Kitajsko, kjer je pustil velik pečat. S svojim delovanjem je povezal vzhodno in zahodno znanje in predstavlja most med Slovenijo in Kitajsko 18. stoletja. Pozabljen več kot 200 let je pred dnevi dobil spomenik na Grudnovem nabrežju v Ljubljani v obliki astronomskega opazovalnika, ki je v enaki obliki še danes razstavljen na strehi observatorija v Pekingu. O enem največjih učenjakov svojega časa se je kolega Peter Močnik pogovarjal s prof. dr. Natašo Vampelj Suhadolnik z Oddelka za azijske študije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.


6.2.2024

Preprečevanje raka materničnega vratu

Nedavno se je zaključil Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu in tej temi namenjamo tudi torkov svetovalni servis. Bolezen lahko preprečimo, da bi pravočasno odkrili predrakave spremembe, ki so navadno posledica okužbe z virusom HPV, pa je pomembno, da se ženske redno udeležujejo odvzema brisa materničnega vratu. Pred okužbo s HPV se je možno zaščitit tudi s cepljenjem. O vsem naštetem v oddaji, odgovarja dr. Nina Jančar s kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana


14.1.2024

Ko ogled ribogojnice postane najbolj priljubljeno doživetje

Ribogojnica Fonda v Seči ponuja dve doživetij s seznama edinstvenih doživetij Slovenije. Eno izmed njih, Nepozabni dan v ribjem vrtu Fonda, je že nekaj let na prvem mestu po številu obiskov. 2. epizoda 15. sezone je hkrati tudi zgodba o ribogojstvu, varstvu okolja in trajnostnem turizmu.


12.1.2024

Ortodontsko zdravljenje

V petkovem Svetovalnem servisu je bil naš gost Boštjan Lavriša, dr. dentalne medicine, specialist čeljustne in zobne ortopedije. Govorili smo o ortodontskem zdravljenju in med drugim odgovorili na vprašanja, ali so nove vrste t. i. nevidnih zobnih aparatov enako učinkovite kot klasični aparati, katere nepravilnosti lahko z nošnjo aparata odpravimo ter koliko časa v povprečju traja zdravljenje.


3.1.2024

10 kriterijev za značko Edinstvena doživetja Slovenije

Pod značko Edinstvena doživetja Slovenije so zbrani turistični produkti, za katere Slovenska turistična organizacija jamči za njihovo kakovost. Slednja namreč vsako leto obnovi razpis in preveri, če prijavitelji izpolnjujejo vseh 10 zahtevanih kriterijev. Med letošnjimi 26 izbranimi med drugim najdemo degustacijo penine v temi, vožnjo s kajaki po podzemlju Pece, skrivnosti potopljenih vasi, lahko se opravimo po poteh Mojstra Plečnika in druge. Sogovornica: Martina Gojkošek, vodja korporativnega komuniciranja na STO.


3.1.2024

Penina, ki se je svetloba ni dotaknila

Okušanje penine untouched by light je le eno od 26 doživetij, ki nosijo oznako Edinstvena doživetja Slovenije. S kratko reportažo napovedujemo 15. sezono naPOTkov, v kateri bomo do konca marca odkrivali doživetja po Sloveniji.


17.12.2023

Odbojka spet piše zgodovino, kraljica športa atletika ima srebrn lesk

Odbojkarji bronasti na evropskem prvenstvu, srebrni Kristjan Čeh, Tina Šutej in Anita Horvat, pa še 13 medalj na tretjih evropskih igrah.


4.12.2023

Pasti spletnega nakupovanja in potrošniške pravice

Črni petek, spletni ponedeljek, Miklavževi popusti – v zadnjih tednih so nas vse te spodbude vabile k spletnemu nakupovanju z vsaj na videz ugodnimi popusti. A ne gre vedno vse po pričakovanjih, zato se o pasteh spletnega nakupovanja in potrošniških pravicah pogovarjamo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. Kaj morate preveriti, preden v spletni obrazec vnesete številko bančne kartice, kaj storiti, če naročeni izdelek ni enak prejetemu ali pa še slabše – če ga kljub plačilu sploh niste prejeli? Na vprašanja bosta odgovarjala Jasmina Mesič iz Si-Certa in vodja Evropskega potrošniškega centra Romana Javornik. Vabljeni k sodelovanju!


19.11.2023

Radovljiška graščina postopno dozidana skozi stoletja

V starem mestnem jedru Radovljice stoji Radovljiška graščina. Njeno zgodovino je od 13. stoletja dalje zaznamovalo vsaj 5 družin, nazadnje grofje Thurn-Valsassina. Danes je graščina dom Muzejev radovljiške občine, tam sta Čebelarski in Mestni muzej, ob popoldnevih iz učilnic odmeva pouk Glasbene šole, svoje prostore je tam našel tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti. Kako so včasih živeli grofje, katere se najbolj zanimive panjske končnice, ki jih hrani čebelarski muzej in kakšno vlogo ima danes sramotilna klopca? Radovljico je obiskala Ana Skrt.


15.11.2023

Energijski napitki med mladimi postajajo zdravstvena težava

Kadar koli se sprehajamo mimo srednjih, žal pa vse bolj tudi osnovnih šol, srečamo mladostnike s pločevinkami energijske pijače v rokah. Skrbijo podatki, ki jih je pred nedavnim posredoval Nacionalni inštitut za javno zdravje. Kažejo namreč, da energijske pijače pije kar 40,9 odstotka mladostnikov oziroma tako rekoč vsak drugi šolar ali dijak. Kaj to pomeni za mlade organizme in zakaj stroka pitje energijskih pijač mladim odsvetuje, raziskujemo v današnji Radiosferi.


14.11.2023

Sha Xu, Kitajska

Nova epizoda Drugega pogleda se morda bere kot kakšna filmska ljubezenska zgodba: Slovenec in Kitajka se srečata na izmenjavi, ugotovita, da drug brez drugega ne moreta, ona se preseli k njemu, sledijo poroka in rojstvo otroka, vmes pa še nova služba zanjo v mednarodnem podjetju. Kot boste slišali v nadaljevanju, zapustiti domovino vendar ni tako lahko in samoumevno, vsaka stvar pa zahteva svoj čas in nekaj potrpežljivosti, morda tudi popolno menjavo poklica. Spoznajmo zgodbo Kitajke Sha Xu, z njo se je pogovarjala Ana Skrt.


8.11.2023

Kraški kozji sir - njegov okus oblikuje 1600 različnih rastlin

Žerjalove v Tomaju, ene redkih, ki se tu ukvarjajo s kozjerejo in sirarstvom, smo obiskali ravno na dan, ko so v sirarski kotel zlili še zadnje litre kozjega mleka letos. Do marca molže ne bo, saj so koze breje. Kras kljub težavnosti terena nudi edinstveno pašo za koze – preko 1600 različnih rastlin raste na pobočjih, kjer se pasejo. Kot pravi Matjaž Žerjal, prav to daje kraškemu kozjemu siru edinstven okus.


25.10.2023

Napovedovalci so nekoč pod mizo imeli »gong«

Pred 95. rojstnim dnevom Radia Slovenija tudi v Radiosferi brskamo po spominih in obsežnem arhivu. Pavle Jakopič nas je spomnil na poskusno oddajanje in uraden začetek 28. oktobra 1928. Slišali smo izjavo prvega poklicnega tonskega mojstra ter se spomnili prve radijske rekreacije in nekaterih posebnih kvizov. Vedno znova radi povemo zgodbo o radijski kukavici, tokrat smo izvedeli tudi, zakaj so zanjo potrebovali žarnice.


24.10.2023

Na poti do svojega podjetja

Tokrat o ustanavljanju podjetja. Za dobro poslovno idejo boste morali poskrbeti sami, v oddaji pa vam lahko pomagamo z odgovori na vprašanja o izbiri pravne oblike podjetja in razlikami med njimi. Povedali bomo več o ustanovnih postopkih in višini prispevkov ter med drugim odgovorili tudi na vprašanja kot so: Ali ima lahko podjetje sedež v večstanovanjski zgradbi? Gost je Borut Borštnik, direktor Zavoda Mladi podjetnik.


28.9.2023

Najpogostejša vprašanja o nakupu in prodaji nepremičnin

Čeprav so se nepremičnine v Sloveniji po zadnjih podatkih na letni ravni podražile za 7,4 %, povpraševanje po stanovanjih ne upada prav močno. Kako se bodo cene gibale v prihodnje? O nakupu in prodaji nepremičnin tudi v Četrtkovem svetovalnem servisu. Kdo mora – kupec ali prodajalec – plačati 2-% davek na promet nepremičnin? Kako pripraviti stanovanje za prodajo, na kaj morajo biti pozorni kupci pred sklenitvijo pogodbe? Gostja je licenčna nepremičninska posrednica iz agencije Inalbea Zarja B. Mavec. Vabljeni k sodelovanju tudi na prvi.rtvslo.si


27.9.2023

Pot piva in svobode

Svetovni dan turizma praznujemo prav na današnji dan vse od leta 1980, ko je generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut. Verjetno vzrok za izbiro tega datuma lahko poiščemo tudi v dejstvu, da sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni in njenim začetkom na južni polobli. Kakorkoli že, turizem išče vedno nove trende in v Radiosferi smo preverili, kaj pomeni pot piva in svobode v Kamniku.


20.9.2023

Dvorec ali grad?

Slovenija ima številne gradove, dvorce, trdnjave, utrdbe … Nastali so v različnih obdobjih srednjega veka, v renesansi in baroku, prve sledi o njihovi gradnji pa so našli celo v antiki. V pogovorih in tudi zapisih se čestokrat zgodi, da dvorce poimenujejo kot gradove, zgodi se, čeprav redkeje, tudi obratno. Pred novo serijo NaPOTkov v kateri bomo spoznavali najlepše slovenske dvorce, smo poiskali odgovor na vprašanje: grad ali dvorec? Gradovi so bili navadno zgrajeni na vzpetini, večina dvorcev na slovenskem je iz baročnega obdobja. prof. dr. Matej Klemenčič z Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je Bojanu Leskovcu pojasnil temeljne razlike med gradovi in dvorci.


13.9.2023

Prvič v Sloveniji Svetovno tekmovanje mladih sommelierjev Združenja Chaîne des Rôtisseurs

Slovenija bo do konca tedna prvič v zgodovini gostila eno najprestižnejših sommelierskih tekmovanj na svetu Chaîne des Rôtisseurs, in sicer gre za Svetovno tekmovanje mladih sommlerierjev starih do 27 let, pri nas se bo tako mudilo 14 tekmovalcev z vsega sveta. Na tekmovanju pa še zdaleč ne gre le za okušanje vina, naloge, ki jih morajo mladi sommelierji opraviti so različne – od pisnega testa do enakomernega točenja penine v kozarec.


13.9.2023

Iz 10 kg paprik dobimo 3 kg domačega ajvarja

Momčilo Jurgaćević ali Momo prihaja iz Leskovca, mesta na jugu Srbije. V Slovenijo je prišel še kot najstnik in se takrat odločil, da bo v Ljubljani odprl svojo gostilno z jedmi iz Leskovca. Pravi, da se je v Slovenijo in slovenščino zaljubil že prvič, ko jo je obiskal, a da mu še vedno uide kakšna srbska beseda. Mesto Leskovec pa ni znano le po mesnih jedeh na žaru, ampak tudi po paprikah. Paprike bodo danes osrednja sestavina naše oddaje. Pogovarjali se bomo namreč o ajvarju, pandjuru in ljutenici. Zakaj Slovenci ne vemo, kaj je pravi ajvar in s čim vse se ajvar lahko pripravi, pa v današnji oddaji Pod pokrovko, ki jo je pripravila Lana Furlan.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt