Predlogi

Brez zadetkov.

Rezultati iskanja

Brez zadetkov.

Rezultati iskanja

Brez zadetkov.

Rezultati iskanja

Brez zadetkov.

Rezultati iskanja

Brez zadetkov.
Uredništvo dnevno aktualnega programa

Ana Skrt

307 prispevkov



29.12.2024

V slogi je moč

Šestnajsto vrečo sreče polnijo ekipni duh in uspehi slovenskih moštvenih športov v letu 2024. Rokometašice, rokometaši in odbojkarji so nastopili pod olimpijskimi krogi. Ob koncu v epizodni vlogi nastopijo še hokejisti.


25.12.2024

Zlata leta slovenskega paraolimpizma

Na božično jutro odpiramo 11. vrečo sreče in gremo pod pariške olimpijske kroge. 17 dni potem, ko so se končale olimpijske, so se začele paraolimpijske igre. Na igrah je nastopila tudi slovenska reprezentanca, s predstavniki v štirih panogah. Poleg odbojke sede, odbojkarice so se na igre uvrstile po 12 letih premora, še v lokostrelstvu, strelstvu in atletiki. V ekipi so bili trije izkušeni udeleženci Dejan Fabčič, Franček Gorazd Tiršek in Henrik Plank, na drugi strani pa tudi novinka Živa Lavrinc.


25.12.2024

Paneton - praznični kruh, obrnjen na glavo vso noč

Ko pri nas jemo potico, Italijani jedo paneton. Puhasti sladki kruh z dodatkom rozin in kandirane pomaranče - takšna je originalna različica - izhaja iz Milana, legende pravijo, da so ga poznali že v 15. stoletju. Njegova izdelava traja od 2 do 3 dni, najbolj pomembna pa je matica oz. lievito madre. V zadnjem času dobiva na priljubljenosti tudi na slovenskih prazničnih mizah. Oddaja Pod pokrovko je spremljala proces izdelave panetona s pekom Andrejem Gerželjem iz pekarne Osem.


28.11.2024

Ko se ujamemo v past lažne trgovine

Zadnje dni se vrstijo spodbude k spletnemu nakupovanju. Pred nami sta namreč črni petek in spletni ponedeljek, prihaja tudi čas obdarovanja, trgovci pa obljubljajo visoke popuste. A če ne poznamo osnov varnega spletnega nakupovanja, se lahko izkaže, da je trgovina, pri kateri smo kupili izdelke, lažna, izdelka pa ne bomo nikoli prejeli. Ali celo še huje, zlorabili bodo vašo bančno kartico. O varnem spletnem nakupovanju bosta v četrtkovem svetovalnem servisu govorila Romana Javornik iz Evropskega potrošniškega centra in Tadej Hren iz Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost Si-CERT. Vabljeni k sodelovanju po deveti uri.


27.11.2024

Od vizije do sodelovanja s Primožem Rogličem - MINT

MINT je slovenska znamka športne opreme, pod katero se podpiše Nino Žičkar, gost tokratne podjetniške Radiosfere. Nekdanji profesor športne vzgoje se je leta 2019 podal v podjetniške vode z željo, da bi izdelal in zagotovil najboljšo opremo za slovenske vrhunske športnike, že od nekdaj pa je stremel k cilju, da bi opremo blagovne znamke MINT nosil tudi Primož Roglič. V oddaji pa izvemo tudi, kako mu je uspel ta korak in zakaj nikoli ne bi prodal svojega podjetja.


20.11.2024

Teden splošnih knjižnic: E-knjige niso bavbav

V tem tednu obeležujemo Teden splošnih knjižnic. Zato bomo v tokratni Radiosferi zavili v eno od njih in preverili, kako knjižničarji spremljajo željo po branju, ki jo imamo ali pa smo jo malce zanemarili. Kakšna sploh je vloga branja v času digitalne dobe? Sogovornik: predsednik Združenja splošnih knjižnic Matej Strgaršek.


17.11.2024

Od izletniške kmetije do butičnega hotelčka

Dobro uro in pol vožnje iz Ljubljane se blizu avstrijske meje v občini Kungota nahaja Izletniška kmetija Leber. Posestvo obdano z vinogradi ter na vrhu sosednjega grička moderno obnovljena hiša iz leta 1624 - najnovejša ponudba družine Leber, ki se sicer s turizmom na podeželju ukvarja že več kot tri desetletja.


15.11.2024

Hibiskus daje občutek zmage, vanilija spodbudi nakup

Ste prepričani, da v slaščičarni res diši sveže pečeno pecivo in čokolada ali pa je to le vonj parfuma, ki se preko nevidnih sistemov širi po prostoru? Prvo podjetje, ki je za povečanje prodaje uporabljajo aroma marketing je bil Starbucks leta 1971. 50 let pozneje po meri narejene dišave vohamo tudi v slovenskih hotelih, wellnesih in trgovskih centrih, včasih še fotografije kosilnice dišijo po sveže pokošeni travi. Sogovornika: Tanja Škof in Uroš Kozlina, ustanoviteljica in direktor podjetja Lumal, ki se že več kot 20 let ukvarja z aroma marketingom.


31.10.2024

Na Kmetiji Pr Jurju že več let pišejo uspešno zgodbo o bučah

Zanimanje za rezljanje buč in ustvarjanje se na Gorenjskem iz leta v leto povečuje. In to dobro ve Franci Vilfan, največji tamkajšnji pridelovalec okrasnih in jedilnih buč, na njegovi kmetiji je te dni še posebej živahno.


29.10.2024

Popestritev turistične ponudbe? Z razgledniki!

V Sloveniji imamo več kot 150 razglednikov. Slovenska turistična organizacije je novinarje v oktobru povabila na študijsko turo, kjer smo obiskali nekatere najnovejše med njimi – stolpa Pomona in Kristal, grad Podčetrtek, najprej pa se ustavili pri spomeniku 12. stoletja - v Žički kartuziji.


16.10.2024

Cene se višajo: Na kaj paziti pri najemu in oddaji stanovanja

Tema sredinega Svetovalnega servisa je najem in oddaja stanovanj. Odgovarja Thomas Krelj, član upravnega odbora Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS. Kdo je dolžan plačevati stroške rezervnega sklada, ali lahko najemnik prijavi stalno bivališče, kako pripraviti stanovanje za oddajo ter na kaj biti pozoren pri sestavi najemne pogodbe? Vprašanje lahko dodate tudi vi, pokličite po 9. uri ali pa vprašanje zapišite na prvi.rvslo.si.


15.10.2024

Nisem se bala dela na kmetiji, je bila pa to težka odločitev

Eva Vrevc Jenko se je kljub končanemu študiju medicine odločila, da bo polno zaposlena na kmetiji moževe družine. Z njenim prihodom so odprli dopolnilno dejavnost predelave mleka, našli tržno nišo ter lansirali domači mocarelo in burato, z njeno pomočjo spretno uporabljajo družbena omrežja pri komuniciranju s kupci. Eva je za mlade kmetice pripravila tudi poseben rokovnik. Je glasna zagovornica enakopravnosti žensk v kmetijstvu, temu posveča tudi poseben profil na Instagramu.


2.10.2024

Ali kuharske zvezdice svetijo tudi v bistrojih?

K nam prihaja trend, da chefi restavracij z Michelinovo zvezdico odpirajo nove in konceptualno drugačne restavracije - bistroje. So slednji prvi stik z visoko kulinariko? Kakšna je izkušnja obedovanja in kakšen je koncept priprave jedi? O tem trije vrhunski slovenski kuharji: Marko Pavčnik, Ana Roš in Jorg Zupan.


18.9.2024

Jabolka namesto zvezdic ali zakaj turistična kmetija ni hotel

Slovenija ima približno 1355 turističnih kmetij različnega tipa - to so izletniške kmetije, turistične kmetije z nastanitvijo, vinotoči in osmice. Njihovo kategorizacijo označujejo jabolka, trenutno od 1 do 4, v pripravi je tudi kategorija 5 jabolk, ki jo bodo lahko dobile le redke kmetije. 18. sezona naPOTkov nas bo peljala na 15 izbranih kmetij, ki ustrezajo naslednjim kriterijem: nosijo znak Slovenija green, so primeri dobrih praks ter so enakomerno razpršene po vseh štirih makro regijah. V pogovoru so predstavljene značilnosti kmetij, kriteriji za kategorizacijo in smernice za goste. Sogovornica je Renata Kosi, svetovalka specialistka za turizem na kmetijah za območje celotne Slovenije na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje.


6.9.2024

Vreme bo ta konec tedna primerno le za krajši obisk gora

Zadnje dni so zaznamovale popoldanske krajevne nevihte, ki so se večinoma pojavljale v zahodni polovici Slovenije, tudi v gorah so lahko komu prekrižale načrte. Nevihtna fronta, ki je naše kraje zajela včeraj popoldne in ponoči, je poskrbela za padavine povsod v gorah, prinesla je tudi osvežitev. Bo vreme ta konec tedna primerno za obisk gora?


6.9.2024

V laboratorij po plašč in krožnike iz keramike

Za nova znanja ni nikoli prepozno, tudi za kombinacijo tradicionalnih ročnih spretnosti in modernih tehnologij ne. Center Rog v Ljubljani ima devet proizvodnih laboratorijev: lesarski, kovinarski, kuharski, keramičarsko-steklarski, tekstilni, za nakit, zeleni laboratorij in fablab. V vsakem so na voljo delavnice, tečaji in usposabljanja. Uporabniki lahko ob predhodnem znanju industrijske stroje uporabljajo tudi samostojno.


11.8.2024

Po prvi označeni planinski poti v Sloveniji na Donačko goro

Zaradi njene oblike ji včasih rečejo tudi štajerski Triglav. Seveda ji za to manjka približno dva tisoč višinskih metrov. Je pa kljub svojim le 884 metrom višine del Karavank, in sicer njihov najvzhodnejši izrastek. Donačka gora ima tri vrhove, na najvišjem, srednjem, planinci najdejo tudi žig. Nekoč je tu stala cerkvica, a jo je doletela kruta usoda, del je zajet v legendi o Donački gori. Po lahki označeni poti nas je na vse vrhove te gore nad Rogatcem popeljal vodnik Marjan Bradeško.


6.7.2024

Polenta ima že 20 let svoj praznik v Ozeljanu

Prvi poskusni praznik polente so v TD Ozeljan-Šmihel pripravili že leta 1993, od leta 2004 pa redno vsako leto prvo nedeljo v juliju kuhajo polento »po starem« - v kotlu na ognju. Med najstarejšimi člani društva je tudi Marjan Živec. Dobra polenta se mora kuhati vsaj 30-45 minut. V Ozeljanu sicer pripravljajo tri vrste polente – rumeno, belo in krompirjevo.


3.7.2024

Nova Gorica in Vipavska dolina ponujata preplet kulturnih, turističnih in kulinaričnih doživetij

V tokratni Radiosferi bomo spoznali, kaj obiskovalcem lahko ponudijo destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina ter Kras in Brkini. Odpravili se bomo namreč na novinarsko študijsko turo s Slovensko turistično organizacijo, ki na omenjenih destinacijah želi povezati kulturno ponudbo s turizmom in značilno tamkajšnjo kulinariko.


1.7.2024

Trst se pripravlja na obisk papeža

V minulih dneh so se v Trstu srečali ministri za izobraževanje držav skupine G7, v novem tednu pa se mesto pripravlja na obisk papeža. Vse to je privedlo do tega, da so izpraznili skladišče, kjer so prenočevali migranti, ki so tako čez noč ostali brez zatočišča. Bliža se tudi obletnica požiga Narodnega doma, s tržaško dopisnico pa smo pregledali tudi nekatere poletne kulturne prireditve Slovencev v zamejstvu.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt