Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Jana Bajželj

406 prispevkov24.5.2023

Baška grapa bo dosegla nov mejnik z vstopom v Mrežo gorniških poti

Baška grapa ima potrjeno kandidaturo za vstop v Mrežo gorniških vasi, ki poudarja slogan »manj je več«, kar pomeni razvoj nemnožičnega turizma. V Baški grapi je bil leta 1948 – pred 75 leti – posnet prvi slovenski celovečerni film Na svoji zemlji, zato so leta 2012 odprli tematsko pot z istim naslovom. Baška grapa je tudi zibelka gorskega teka, letos obeležujejo 30. izvedbo gorskega teka na Črno prst. Tretji vikend v juniju bo v Podbrdu potekal Podbrdo trail running festival. Soogovornika sta bila Alenka Zgaga, predsednica Društva Baška dediščina in gonilna sila gorskih tekov Teodor Markoč.


24.5.2023

Pohodništvo in tek v naravi: Ocenimo svoje sposobnosti in jih ne prekoračimo

Sezona planinskih pohodov in tekov v naravi je v popolnem razmahu. Zato bomo v sredo v Svetovalnem servisu med deveto in pol deseto na Prvem govorili o tem, kako izbrati primerno pohodniško, planinsko in tekaško pot za svoje sposobnosti, svojo telesno in psihično pripravljenost. Oddaja bo predvajana iz Podbrda v Baški grapi, ki velja za zibelko gorskega teka. Naš gost bo Marko Abram, vodnik Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec.


18.5.2023

Z znanjem iz psihološke prve pomoči lahko pomagamo osebi v stiski in celo rešimo življenje

Kako pomagati osebi v duševni stiski, dokler ni na voljo strokovne pomoči? Kako prepoznamo, da se nekdo sooča z depresijo? Kako pristopimo k nekomu, ki čezmerno pije alkohol? Kakšno pomoč lahko ponujamo ob paničnem napadu? Kaj pomeni psihološka prva pomoč?


14.5.2023

Predmeti v muzeju so atraktivni sami po sebi, tudi v Pomurskem muzeju Murska Sobota

Pomurski muzej Murska Sobota je osrednji pokrajinski muzej za varovanje premične in nesnovne dediščine. Od leta 1955 je v renesančnem gradu sredi mestnega parka. Po sobanah, ki prinašajo vpogled v življenje na vasi, gradove, versko in etnično pestro Pomurje, v različnih obdobjih pred in med drugo svetovno vojno in po njej, smo se sprehodili ob posebni priložnosti, gostovanju drugega predizbora Festivala Slovenskega šansona v Gledališču Park v Murski Soboti. Med predmeti v Pomurskem muzeju je tudi radijski sprejemnik iz 50. let 20. stoletja, ki so ga sestavili v delavnici Rafimus v Murski Soboti.


4.4.2023

Kako naj se naučim reči "ne"?

Kako reči ne, ko nas nekdo prosi za pomoč, potrebuje našo uslugo, nam naloži dodatno delo, pa si ne upamo reči ne, da ne bi imeli zaradi zavrnitve slabe vesti, da ne bi izpadli nekooperativni? Možne rešitve predstavlja zdravnica, psihoterapevtka, predavateljica in avtorica knjige o izgorelosti Tina Bončina, ki verjame, da ima vsak človek moč spremeniti svoje vzorce in poiskati zdravje in zadovoljstvo v življenju.


31.3.2023

V Ljubljani kokain, ekstazi in metamfetamin, v Velenju amfetamin in v Kopru THC

Prof. dr. Ester Heath z Inštituta Jožef Stefan je vodja skupine za organsko analizo na odseku za znanost o okolju in vodi raziskavo o uporabi prepovedanih drog z analizo odpadnih voda. V mednarodno raziskavo so vključena slovenska mesta Ljubljana, Kranj, Domžale-Kamnik, Novo mesto, Maribor, Koper in Velenje.


14.3.2023

Veljavna delovna zakonodaja predvideva evidentiranje delovnega časa

Prihodnji teden bo Državni zbor odločal o noveli zakona o evidencah na področju dela. Kakšna pravila veljajo o evidentiranju delovnega časa? Pojasnjujejmo enakomerno in neenakomerno razporejen delovni čas, pravila o odmorih in počitkih ter nadurnem in nočnem delu. V studiu Prvega je gostja odvetnica Tina Šnajder, ki je specialistka za delovno pravo.


9.3.2023

Gregor Jurak: Telesna zmogljivost na delovnem mestu je posledica gibalnega vedenja

Sedimo več kot spimo. Ste prešteli ure pred zaslonom v službi? Osem, devet ali deset ur? Prisilna drža, ponavljajoči gibi, pomanjkanje gibanja na delovnem mestu in nasploh v življenju, vse to ne koristi zdravju. Kaj lahko spremenimo sami?


20.2.2023

Bernarda Jurič: Ni me ustavil niti sneg, niti pesek in niti veter!

»Kljub vsem težavam, ki sem jih imela z mojim Dandijem, sem uspela prevoziti eno težjo kolesarsko dirko na svetu Atlas Mountain Race. Še bolj sem se spoznala, ko verjameš in zaupaš sebi! Bilo je noro, ni me ustavil ne sneg, ne pesek in ne veter!« Tako je na svojem FB profilu zapisala Bernarda Jurič, ko je uspešno končala ultramaratonsko gorsko preizkušnjo v Maroku.


11.12.2022

Bi se preselili v Rogatec?

Kaj ponuja mlajšim in starejšim generacijam Rogatec, kakšen je utrip tega trga ob Sotli in kje vidijo njegove prednosti in izzive za v prihodnje, so se razgovorili tisti, ki kraj najbolje poznajo, namreč domačini: ravnateljica osnovne šole in vrtca Rogatec Alenka Virant, Majda Kramberger, Blaž Kramberger in Franc Kregar.


7.12.2022

Stiske med prazniki

Prazniki prinašajo v naše življenje veselje, zabavo, druženje in veliko pričakovanj. Vendar to ne velja za vse ljudi. Za tiste, ki so osamljeni ali trpijo zaradi stisk, so praznični dnevi lahko manj prijetni. Gost v studiu je logoterapevt Martin Lisec.


22.11.2022

Kako ohraniti dobro telesno pripravljenost tudi pozimi

Ko se zunaj ohladi, nam gibanje in vadba na prostem ne dišita preveč. Raje se zleknemo v naslanjač in obsedimo na toplem. Zakaj je potrebno tudi pozimi poskrbeti za gibanje na prostem? Kaj pomeni zmanjšanje obremenitev za naše telo, še posebej v starosti? Kako krepimo mišično moč? Gost v studiu Prvega bo profesor športne vzgoje in tekaški trener Urban Praprotnik. Pišite na prvi@rtvslo.si ali pokličite med oddajo na 01-475-22-22.


6.10.2022

Enostavnejša pot do nadomestila preživnine

Preživnino je po razvezi dolžan plačevati tisti od staršev, pri katerem otrok ne živi, in sicer do dopolnjenega osemnajstega leta ali dokler se otrok redno šola, vendar ne dlje kot do šestindvajsetega leta. Od prvega septembra veljajo zakonske spremembe, ki naj bi olajšale pot do nadomestila preživnine v primeru, ko zavezanec za plačilo te dolžnosti ne izpolnjuje. Podrobneje o novostih v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo z nami Špela Isop, v. d. generalne direktorice Direktorata za družino na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


23.9.2022

Prof.dr. Gregor Jurak s fakultete za šport: Dan slovenskega športa je priložnost za razmislek o življenjskem slogu

Ob dnevu slovenskega športa je bil gost prof.dr. Gregor Jurak, profesor športne vzgoje z ljubljanske Fakultete za šport, tudi vodja raziskovalne skupine SLOfit in nekdanji vrhunski športnik.


2.9.2022

Ultrakolesarka Bernarda Jurič je v drugem poskusu uspela premagati svilno dirko v Kirgiziji

Bernarda Jurič je ponosna, da ji je 27. avgusta letos kot prvi Slovenki in prvi iz Slovenije uspelo prekolesariti najtežjo gorsko kolesarsko dirko na svetu The Silk Road Mountain Race, na kateri je premagala 1900 kilometrov in več kot 34.000 višinskih metrov prek številnih prelazov.


25.8.2022

Varno na kolo

Kolesarjev je na cestah vedno več, več pa je tudi prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. Kako naj kolesarji poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu? Kakšna so priporočila za varno vožnjo in katere so najpogostejše napake? V svetovalni oddaji je gost mag. Ivan Kapun iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.


20.8.2022

Prvi v Planinski koči na Uskovnici

Ekipa Prvega je terenski studio tokrat postavila na Uskovnici!


20.8.2022

Katica Mikelj in Stane Kramar, oskrbnika nove koče s staro dušo na Uskovnici

Lokalna junaka prenovljene planinske koče na Uskovnici sta v jutranjem terenskem studiu Prvega na Uskovnici Katica Mikelj in Stane Kramar. Stane je oskrbnik postal po naključju, Katica pa je svojo bogato turistično-kulinarično kariero nadgradila še z oskrbo planincev. Z njima sta se pogovarjala Jure K. Čokl in Jana Bajželj.


10.8.2022

Za varno kolesarjenje ni dovolj čelada na glavi

Kolesarjev je na cestah vedno več, več pa je tudi prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. Kako naj kolesarji poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu? Kakšna so priporočila za varno vožnjo in katere so najpogostejše napake? Gost mag. Ivan Kapun iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.


15.7.2022

Prvega škržata v Ljubljani je dr. Tomi Trilar opazil pred petnajstimi leti na Vojkovi

Doktor bioloških znanosti Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenija skrbi za Kustodiat za nevretenčarje in vodi Slovenski arhiv živalskih zvokov. Njegovo področje raziskovanja so tudi škržati, ki so zaradi svoje velikosti in značilnih melodij med najopaznejšimi žuželkami.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt