Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj

Jolanda Lebar

138 prispevkov16.5.2024

Tanja Fajon: Pogojev za priznanje Palestine ne bomo preverjali

Zunanja ministrica Tanja Fajon je včeraj sklenila bližnjevzhodno turnejo. Prejšnji vikend je bila v Izraelu in na okupiranem Zahodnem bregu. Vse v sklopu diplomatskih prizadevanj za končanje Izraelskih napadov na Gazo. Večkrat je pozvala k odprtju mejnega prehoda Rafa in krepitvi humanitarnih dobav v oblegano enklavo. Medtem je slovenska vlada prejšnji teden sprožila postopke za priznanje Palestine. To naj bi se zgodilo do 13. junija. Ob izpolnitvi nekaterih pogojev. Kako resna je namera vlade, da Palestino prizna? O tem v oddaji Ob osmih z ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon.


8.5.2024

Ana Žerjal: Rdeči križ potrebuje pomladitev

Danes se v Sloveniji začenja teden Rdečega križa, obenem pa je 8. maj mednarodni dan Rdečega križa. To je organizacija, ki pomaga ob naravnih katastrofah in konfliktih ali pa nudi roko pri vzpostavljanju pogojev za dostojno preživetje. V slovenskem Rdečem križu deluje okoli 10 tisoč prostovoljcev, na svetovni ravni jih je več kot 15 milijonov. Kako dobro znamo poskrbeti za najšibkejše in kakšni izzivi čakajo organizacijo v prihodnje? Tudi o tem v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.


23.4.2024

Luka Tičar: Stvar je zavožena, škarje in platno ima v rokah vlada

Čez dva dni bo minilo 30 let od ustanovitve Ekonomsko socialnega sveta, organa prek katerega poteka dialog med državo, sindikati in delodajalci. Obletnica mineva v razmerah, ko je socialni dialog že skoraj leto dni mrtev. Julija lani so ga zapustili delodajalci, kot razlog so navedli sprejemanje zakonskih predlogov mimo ekonomsko socialnega sveta. Aktualna vlada je v začetku mandata obljubljala, da bo socialni dialog spoštovala. Premier Robert Golob se bo danes neformalno srečal s sindikalisti in predstavniki delodajalcev. Dogovorili naj bi se, kdaj bodo spet lahko sedli za skupno mizo. Seveda ni prvič, da je socialni dialog zamrl. Vendar smo tokrat pred zelo pomembnimi reformami, ki terjajo soglasje. Med njimi je zagotovo najpomembnejša pokojninska reforma. Kje so vzroki za odsotnost socialnega dialoga in zakaj je ta tako pomemben?


17.4.2024

Bučar Ručman: Semafor obveščanja za manj panike

En teden po preplahu na šolah, ki ga je povzročila anonimna spletna grožnja, sta se minister za notranje zadeve in minister za vzgojo in izobraževanje dogovorila o izboljšanju komunikacijskih protokolov med policijo in šolami v tovrstnih primerih. Prav način komunikacije je bil najbolj kritiziran saj so šole na obvestilo policije odreagirale po svoji presoji in različno. Ostri ukrepi in javna objava poziva k previdnostnim ukrepom pa so med šolniki, starši in učenci marsikje povzročili preplah. Kako se torej pripraviti na morebitne prihodnje takšne grožnje? V oddaji Ob osmih.


10.4.2024

Katarina Bergant: Pravično plačilo pogoj za dobro delovanje tožilcev

Vodenje tožilske organizacije je prevzela Katarina Bergant. Na mesto generalne državne tožilke prihaja po šestih letih vodenja ljubljanskega tožilstva. Kot pravi, si tožilstvo pod svojim vodenjem predstavlja kot sodobno, visoko strokovno in učinkovito, a tudi pregledno in navzven odprto organizacijo. Širša javnost jo pozna kot tožilko, ki je zavrgla predlog za pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje o orožarski aferi Resnica o Patrii. Med njenimi tožilskimi primeri je tudi zadeva Radan. Pregon zdravnika Ivana Radana, ki je bi osumljen, da je več hudo bolnim pacientom na nevrološki kliniki načrtno in samovoljno skrajšal življenje. Bil je pravnomočno oproščen. Nova generalna državna tožilka Katarina Bergant je gostja oddaje Ob osmih.


19.3.2024

Gordana Ristin: Fides in vlada imata veliko skupnih interesov

Deseti teden stavke zdravnikov se vladna stran in sindikat Fides dogovarjata o tem, kako naj poteka mediacija, ki bi stavko končala. Kaj mediacija sploh je? Izkušeni mediatorji pravijo, da to ni prijeten postopek, da je lahko včasih zelo mučen, stranke pa morajo biti potrpežljive in razumeti drugo stališče ter biti pripravljene tudi nekoliko odstopiti od svoje začetne pozicije. O tem, ali lahko prav mediacija prinese konec najdaljše zdravniške stavke pri nas v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.z Gordano Ristin iz Društva mediatorjev Slovenije.


12.3.2024

Tomaž Bergoč: V Gazi na površini Maribora 2 milijona ljudi

Pet mesecev mineva od izbruha najnovejše sovražnosti med Izraelom in Palestino. Izraelska vojska niti ob začetku ramazana ni ustavila napadov na Gazo, kjer smo priča najhujši humanitarni katastrofi doslej, humanitarni sistem ja na robu propada. Tamkajšnji prebivalci, zlasti otroci, umirajo zaradi podhranjenosti in dehidracije. Dostava humanitarne pomoči je močno otežena. O razmerah na terenu v tokratni epizodi Ob osmih izvršni direktor Unicefa Slovenija Tomaž Bergoč.


6.3.2024

Marko Lotrič: Državni svet je političen organ

Državni svet. Drugi dom parlamenta ali le podaljšana roka leve ali desne politike? V preteklosti so že bili poskusi odprave državnega sveta, ki niso uspeli. Da bi bilo državni svet najbolje preprosto ukiniti smo lahko spet slišali po fiasku pred tednom dni, ko je prišlo do zmede pri glasovanju o zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije nato pa je še razpadel govorniški oder. Gost tokratne epizode oddaje Ob osmih je predsednik državnega sveta Marko Lotrič


28.2.2024

Iztok Prezelj: Zahodni vojaki v Ukrajini bi za Putina pomenili agresijo

Je dve leti od začetka ruske invazije na Ukrajino v igri tudi možnost, da bi se na Ukrajinski strani bojevali vojaki iz držav članic Evropske Unije? To je po srečanju 27-tih političnih voditeljev Unije v Parizu omenil francoski predsednik Emmanuel Macron. Takoj je sicer dodal, da o tem ni soglasja. V Ukrajini so takšno možnost pozdravili, v Rusiji pa to razumejo kot neizogiben neposreden konflikt. Slovensko obrambno ministrstvo je že sporočilo, da razprave o napotitvi Slovenske vojske v Ukrajino ni. Kaj bi pomenila morebitna uresničitev takšne napovedi? Kakšne bi bile možne posledice? O tem v tokratni epizodi oddaje Ob osmih z dekanom fakultete za družbene vede Iztokom Prezljem.


22.2.2024

Božidar Voljč: Napake v zdravstvu se bodo vedno dogajale

Smo pred najhujšo krizo v zdravstvu doslej? Zdravniška stavka traja že šesti teden. Pogajalci – torej vlada in Fides – so še vedno daleč narazen. Stvari se lahko še bolj zapletejo po prvem marcu, ko bodo začeli veljati številni preklici soglasij k nadurnemu delu. Odpadlo bo še več obravnav pacientov. Kaj pa etični vidik stavke? Komisija za medicinsko etiko opozarja, da stavka ne povečuje le stisk bolnikov, ampak jo spremljajo tudi stiske zaposlenih v zdravstvu. Tudi o tem v oddaji Ob osmih s predsednikom etične komisije v zdravstvu, nekdanjim ministrom za zdravje Božidarjem Voljčem.


14.2.2024

Miodrag Đorđević: Razumno bi bilo pričakovati, da se položaja sodnikov ne ureja skupaj z javnim sektorjem

Na Vrhovnem sodišču bodo dopoldne slovesno otvorili novo sodno leto. Začelo se je drugače kot ponavadi, s protestom sodnikov zaradi neuresničene odločbe ustavnega sodišča o njihovih plačah in ob aferi sodna stavba. Katere bodo prednostne naloge sodstva v tem letu? O vsem tem v oddaji Ob osmih s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem.


7.2.2024

Boštjan Reberšak: Peter Prevc bi lahko bil dober športni direktor

Peter Prevc je včeraj sporočil, da bo po koncu te sezone končal svojo bogato športno pot. Velja za najuspešnejšega slovenskega smučarskega skakalca v zgodovini. Ima veliki kristalni globus in tri male, zlatega orla in 12 medalj z različnih prvenstev. Kariero bo končal z najmanj 35 zmagami v svetovnem pokalu. Zraven je bil prav ob vseh 12 slovenskih zmagah na klasičnih ekipnih tekmah. Kot prvi v zgodovini je poletel prek 250 metrov. Je izredno priljubljen člen skakalne karavane, poznamo ga tudi pod vzdevkom »Peter mišica«. Pravijo, da ga tudi veliki uspehi niso spremenili, da je tak, kot je bil na začetku bogate kariere. Več o izrednem skakalcu in letalcu v tokratni epizodi oddaje Ob osmih z urednikom športnega uredništva Radia Slovenija Boštjanom Reberšakom.


31.1.2024

Miro Cerar: Če bo ministrica ostala, bo to velik problem

V Sloveniji smo priča pravemu stavkovnemu valu. Zdravniki so včeraj še zaostrili stavko, danes bodo stavkali tožilci, sodniki so protestno delali kar 14 dni, stavkajo zaposleni na upravnih enotah. Nekateri govorijo kar o kaosu v državi. Vlada pa se spet ukvarja sama s sabo. Tokrat bo treba poiskati novega ministra ali ministrico za pravosodje, ministrica za digitalno preobrazbo se bo morala zagovarjati v parlamentu ob vloženi interpelaciji. Obljubljenih reform pa od nikoder. Koalicija naj bi danes predstavila prednostne naloge za letos. Kje torej smo in kam plovemo. O tem v tokratni epizodi oddaje Ob osmih s pravnikom, profesorjem, nekdanjim politikom Mirom Cerarjem.


23.1.2024

Robert Šumi: Politika bi si želela napak KPK

Komisija za preprečevanje korupcije je včeraj sporočila, da bo zaradi tožilske in policijske preiskave, ki imata prednost, začasno prekinila preiskavo predsednika vlade Roberta Goloba zaradi domnevnih pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar. So s tem na nek način rešili premiera? Pred nedavnim je namreč razburila predsednica republike Nataša Pirc Musar z izjavo, da bi Golob moral odstopiti, če KPK v tej zadevi ugotovi kršitev integritete. Ali protikorupcijska komisija že želi pasti v nemilost vlade? Slišati je namreč, da se krepijo premisleki o ukinitvi Komisije za preprečevanje korupcije. Z argumentom, da v državah, kjer je korupcije najmanj, takšnega neodvisnega organa nimajo. O vsem tem v oddaji Ob osmih v pogovoru s predsednikom KPK-ja Robertom Šumijem.


12.1.2024

Ciril Smrkolj in Marko Hočevar: Imamo čedalje ožji bazen liberalne politike, čas bo pokazal, ali ima Čalušić dovolj kvalitete

Državni zbor bo danes izvolil novo ministrico za kmetijstvo. Vladna ekipa bo tako po treh mesecih spet popolna. Očitno je, da ima predsednik vlade Robert Golob težave z iskanjem kandidatov za ministre. Tudi tokrat je moral iskati med poslanci svoje stranke. Kadrovski bazen, iz katerega lahko črpa, se prazni. Kmetijski resor je velik in ima polno odprtih problemov. Novela zakona o zaščiti živali je v presoji na ustavnem sodišču, prav tako novela zakona o kmetijsko gozdarski zbornici. Bo nova ministrica Mateja Čalušić, ki je še pred imenovanjem dvignila veliko prahu z napačnim uradnim navajanjem svoje izobrazbe, kos razmeram v kmetijskem resorju? Tudi Slovenijo čaka nemški scenarij. Se bodo kmetje namesto na polja spet odpravili na ceste? O tem v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.


4.1.2024

Maja Tratnik: Žalosten dan za sodnike

Na sodiščih bodo dopoldne sodniki prekinili obravnave in se zbrali na protestnih zborih, ker vlada ni uresničila odločbe ustavnega sodišča glede njihovih plač. Te so v primerjavi s plačami funkcionarjev izvršilne in zakonodajne oblasti prenizke. Zakaj je tako pomembna tudi materialna neodvisnost sodnikov? Kaj vlada sporoča z neuresničenjem odločbe ustavnega sodišča? Bodo sodniki tudi stavkali? O vsem tem v tokratni epizodi oddaje Ob osmih s častno predsednico svetovnega združenja sodnikov, upokojeno sodnico Majo Tratnik.


21.12.2023

Marinko Banjac: Vlada je obljubljala nemogoče

Končuje se turbulentno politično leto. Odhodi več ministrov, razmišljanja o rekonstrukciji vlade, napetosti med koalicijskimi partnerji. Vse to je botrovalo strmoglavljenju podpore vladi v javnosti. Opozicija je bolj ali manj v vlogi opazovalca, čaka, kaj bo na politični prostor prinesla morebitna nova stranka Anžeta Logarja. Vsi skupaj se že pripravljajo na evropske volitve, ki lahko vnovič premešajo politične karte. Parlament je le bleda senca prejšnjih sestav. Nov stil vladanja imamo tudi na funkciji predsednice republike. O vsem tem več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih. Gost Jolande Lebar je Marinko Banjac.


20.12.2023

Gregor Strojin: Umetna inteligenca spreminja vzorce človeškega vedenja

Umetna inteligenca vse bolj prodira v naš vsakdan. Področij njene uporabe je že nič koliko. Vsi, na primer, poznamo CHAT GPT, ki ga s pridom uporabljajo tisti, katerih delo je povezano s pisanjem besedil. S pomočjo umetne inteligence preverjamo na primer ukrepe za blaženje podnebnih sprememb ali oblikujemo nova zdravila. Številni opozarjajo pred zlorabami umetne inteligence in o pomenu izobraževanja o njej. Evropska unija je dosegla politično soglasje glede Uredbe o umetni inteligenci. Urejala bo razvoj in uporabo umetne inteligence z namenom preprečevanja tveganj ter zagotavljanja varnosti, kakovosti in temeljnih pravic. Več o tem v tokratni epizodi ob Osmih. Gost Jolande Lebar je Gregor Strojin, podpredsednik odbora za umetno inteligenco pri Svetu Evrope.


12.12.2023

Denis Kordež in Rok Ravnikar: Kdaj bodo na vrsti pacienti?

Vlada poskuša z interventnim zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva povečati dostopnost do zdravstvenih storitev.Zakon je nujen, da se bo lahko po novem letu začelo pobiranje obveznega zdravstvenega prispevka. Druge določbe predloga pa so naletele na številne kritike. Ključen očitek je, da ne prinaša boljše oskrbe pacientom. O tem v tokratni epizodi Ob osmih z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Denisom Kordežem in družinskim zdravnikom Rokom Ravnikarjem.


6.12.2023

Mariča Lah in Marjan Trobiš: Gospodarstvo čaka na obnovitev zaupanja

V gospodarstvu smo bolj odgovorni od vlade. Ne bomo šli na ulice, želimo pa opozoriti javnost in družbo, da ne plujemo v pravo smer. Če vlada tokrat ne bo držala obljube o ponujeni roki, se nam vsem skupaj piše slabo. Tako se je 15 gospodarskih združenj v ponedeljek z nezaupanjem odzvalo na obljubo predsednika vlade Roberta Goloba na vrhu gospodarstva, da jih bo povabil za skupno mizo. Zvečer je res sledilo vabilo predsednika vlade na pogovor. Ob tem pa smo slišali komentar ministra za finance Klemna Boštjančiča, da zahtevo delodajalskih in kmetijskih organizacij za razveljavitev ukrepov, ki dodatno obremenjujejo gospodarstvo, vidi kot izsiljevanje. Kaj torej pričakujejo od današnjega sestanka. O tem s predstavnikoma gospodarstva v tokratni epizodi oddaje Ob osmih. Gosta sta predsednik Združenja delodajalcev Marjan Trobič in predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt