Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj

Jolanda Lebar

118 prispevkov29.11.2023

Borut Pahor: Zdi se, da je vlada nekako trčila ob zid

Kmalu bo minilo leto dni od odhoda iz predsedniške palače. Funkcijo predsednika republike je opravljal 10 let, pred tem je zasedal vse najvišje politične funkcije v državi. Bil je poslanec državnega zbora in evropski poslanec, predsednik državnega zbora, predsednik vlade, vodil je stranko SD. Nedavno je ustanovil zavod Prijatelji Zahodnega Balkana. Kako vidi aktualne politične razmere v državi? O tem z nekdanjim predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je pravkar izdal tudi knjigo – bolje priročnik za politične in druge začetnike - ZMAGA JE ZAČETEK


23.11.2023

Ožbalt Podpečan: Pretiran aktivizem lahko tudi škoduje živalim

Samo štiri dni po uveljavitvi novele zakona o zaščiti živali, ki so ga poslanci po vetu državnega sveta in ob nasprotovanju dobršnega dela veterinarske stroke in kmetov, sprejeli sredi oktobra, se je zgodil prvi sporen odvzem živine. Ta trenutek še ne vemo če in kaj je šlo narobe. Je pa očitno, da se uresničujejo bojazni izražene ob sprejemanju zakona. Je takšne zadeve pričakovati kar po tekočem traku, ali gre za nesrečno naključje? Kaj bi še lahko šlo narobe? Zakon bo zagotovo šel tudi v presojo na ustavno sodišče. O tem se je v novi epizodi oddaje Ob osmih, Jolanda Lebar pogovarjala s predsednikom veterinarske zbornice Slovenije in vodjo nacionalnega centra za dobrobit živali pri veterinarski fakulteti v Ljubljani Ožbaltom Podpečanom.


3.11.2023

Marko Pahor: Ne digitalnega evra ne pametnega telefona zares ne potrebujemo

Pobudnikom za vpis gotovine v ustavo je uspelo zbrati na deset tisoče podpisov, na vrata pa medtem trka digitalni evro. Pristojni pravijo, da ta ne pomeni konca gotovine. Ampak: kaj konkretno pa pomeni in zakaj ga, ob vseh obstoječih plačilnih sredstvih, sploh potrebujemo? Z viceguvernerjem Banke Slovenije Markom Pahorjem se o tem pogovarja Jolanda Lebar.


2.11.2023

Igor Kaučič: Poslanci glasujejo tudi o stvareh, ki so v domeni predsednika vlade

Bi imel predsednik vlade Robert Golob lažje delo pri menjavi ministrov, če bi že bile sprejete spremembe ustave in ministrov ne bi več volil državni zbor, pač pa bi jih imenovala predsednica republike? Takšen predlog sprememb ustave je na mizi poslancev, a je do sprejema še daleč. Nekoliko bliže so spremembe glede imenovanja sodnikov. O tem v tokratni epizodi oddaje Ob osmih z ustavnim pravnikom dr. Igorjem Kaučičem.


24.10.2023

Volivci si želijo spremembo volilnega sistema

Kakšen volilni sistem bi bil za Slovenijo najprimernejši – večna tema razprav stroke in politike. Da bi si volivci želeli več vpliva pri izbiri poslancev je jasno že dolgo. Zdaj pa je to potrdila tudi anketa, ki jo je na svoji spletni strani objavila vlada. Tudi na parlamentarnih volitvah, torej pri izbiri poslancev, si želijo možnost uveljavljanja prednostnega glasu – kot ga imajo pri volitvah poslancev v evropski parlament. Kaj je vlada še spraševala in kakšni so odgovori. O tem z Jolando Lebar


24.10.2023

Danilo Türk: Izrael je nehvaležen otrok Združenih narodov

Danes zaznamujemo Dan Organizacije združenih narodov; 24. oktobra 1945 je namreč začela veljati njena Ustanovna listina. Svetovno organizacijo so po drugi svetovni vojni ustanovili v skupnem prizadevanju človeštva za mir. A danes se na vojne grozote, če omenimo le tisto v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, odziva brez pravega učinka, vsaj tako se zdi. Bi lahko delovala bolje? O tem z dr. Danilom Türkom, nekdanjim predsednikom republike, ki je bil tudi prvi slovenski veleposlanik pri OZN, pozneje pa še pomočnik generalnega sekretarja.


17.10.2023

Aleksander Čobec: Frankfurt je velika oglasna deska za Slovenijo

Za Slovenijo se začenja kulturni dogodek desetletja: častno gostovanje na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Slovenija se na sejmu predstavlja pod sloganom Satovje besed z več kot 75 avtorji. Komu bi se lahko zgodil mednarodni preboj, kakšne so razsežnosti sejma in kaj lahko Frankfurt prinese naši državi? Jolanda Lebar gosti našega hišnega specialista za to temo Aleksandra Čobca.


13.10.2023

Janez Poklukar: Vsi si želimo zdravstvene reforme, a ne pri sebi

Valentina Prevolnik Rupel prevzema krmilo ministrstva za zdravje. Nekdanja državna sekretarka bo tako nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je julija odstopil. Zakaj se je v naši državi zamenjalo že toliko ministrov za zdravje, zakaj doslej niso bili uspešni pri uveljavljanju pomembnih sprememb in ali je tokrat lahko drugače? O vsem tem se je Jolanda Lebar pogovarjala z nekdanjim ministrom, nekdanjim direktorjem dveh bolnišnic in zdravnikom Janezom Poklukarjem, ki je od septembra tudi član strateškega sveta za zdravstvo.


5.10.2023

Andrej Šter: V Lučah so nam dali vedeti: "Če je vaš obisk zarad' lepšega, ni treba več hodit"

Od katastrofalnih poplav, v katerih je oškodovanih več kot 11 tisoč gospodinjstev, sta minila dva meseca. Nekateri še vedno ne vedo, kje bodo preživeli zimo in ali se bodo sploh kdaj lahko vrnili na svoje domove. Oškodovani se ubadajo s številnimi vprašanji. Od tega, kam naj sporočijo, da še vedno dobivajo položnice za hišo, ki ne stoji več, do tega kam naj se obrnejo po odgovor, ali je plaz za hišo tako grozeč, da se bo treba preseliti. Zgodb in stisk je veliko. Številne slišijo na telefonu 114, kjer že mesec dni skušajo odgovoriti na čim več vprašanj, ki jih dobijo. Vodja klicnega centra Andrej Šter, ki je bil včeraj na obisku v Lučah, je gost Jolande Lebar v tokratni epizodi Ob osmih.


4.10.2023

Tomaž Celestina: Kateri minister bo zamenjan, kateri bo odšel sam?

Medtem ko se že dneve vse močneje trese stolček ministrice za javno upravo Sanje Ajanovič Hovnik in je od včeraj zoper njo napovedana interpelacija, je odjeknila informacija, da bosta morala vladne vrste zapustiti dva druga ministra: Irena Šinko in Uroš Brežan; neuradno naj bi ta odstopil že danes. Včeraj smo izvedeli tudi, da je kandidatka za ministrico za zdravje državna sekretarka Valentina Prevolnik Rupel. Politični tornado v tokratni epizodi Ob osmih z Jolando Lebar analizira Tomaž Celestina.


22.9.2023

Tedenski aktualni mozaik z Jolando Lebar

Predhodna ocena škode po avgustovski vodni ujmi presega milijardo evrov, vlada je sprejela programe odprave škode, zagotovila prek 220 milijonov in občinam denar obljubila v nekaj tednih. V ospredju pozornosti je bilo spet zdravstvo – od težav v otroški srčni kirurgiji do preoblikovanja Vzajemne. Doma so se politiki prerekali o vlogi nevladnih organizacij pri razkrivanju mučenja živali, na zasedanju voditeljev članic Združenih narodov pa so se prerivali na čelo ekipe za naše članstvo v Varnostnem svetu. V oddaji komentiramo tudi predlog francosko-nemških strokovnjakov za Evropo več hitrosti in pojasnjujemo ozadje spopada za Gorski Karabah. Kritični pregled tedna tokrat z Jolando Lebar.


21.9.2023

Jadranka Juras in Ožbalt Podpečan: Je zakon o zaščiti živali izvedljiv?

Poslanke in poslanci so razvpiti noveli zakona za zaščito živali včeraj v drugem branju prižgali zeleno luč, medtem pa se številni vpleteni sprašujejo, ali bo v celoti sploh izvedljiv - najbolj žgoča točka so t.i. kvalificirani prijavitelji mučenja živali. Veterinarji napovedujejo pobudo za ustavno presojo. O tem se Jolanda Lebar pogovarja z Ožbaltom Podpečanom z Veterinarske zbornice in Jadranko Juras iz Društva Lajka.


12.9.2023

Zaradi Saša Hribarja satira obvezen del nacionalke, dobrih satirikov pa ne manjka

V prvi epizodi nove sezone Ob osmih se s Tilnom Artačem, Srečom Katono, Mišo Molk, Bojanom Krajncem in Igorjem Bračičem pogovarjamo o vplivu Saša Hribarja na slovensko satiro in družbo, pa tudi o tem, kaj ostaja po njem.


6.8.2023

Plazovi: Nevarnost obstaja povsod!

Strokovnjaki zaradi razmočenosti tal opozarjajo na veliko nevarnost zemeljskih plazov, marsikoga skrbi, pogleduje v breg nad sabo oziroma nad svojo hišo, zato je Jolanda Lebar poklicala Geološki zavod Slovenije, govorila je z doktorico Tino Peternel.


5.8.2023

»Za spopadanje s posledicami hude ujme je nujna enotnost«.

"Slovenija se sooča z najhujšo naravno ujmo v novejši zgodovini," je po seji Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi povedal premier Robert Golob. Poudaril je delovanje sistema za civilno zaščito in vse, ki želijo pomagati, usmeril nanj. Poudarke s seje Sveta za nacionalno varnost je povzela Jolanda Lebar.


27.7.2023

Ob svetovnem dnevu hepatitisa v Ljubljani možno brezplačno testiranje

Jutri bo svetovni dan hepatitisa. V Sloveniji ga bomo zaznamovali že 17-to leto zapored. V Ljubljani danes in jutri poteka akcija testiranja na virus hepatitisa C. Testiranje je brezplačno in anonimno, nanj se ni treba naročati, niti ni treba s seboj prinesti kartice zdravstvenega zavarovanja, poteka pa na infekcijski kliniki v prostorih na Poljanskem nasipu. O nevarnostih hepatitisa na stojnici na Prešernovem trgu ozaveščajo tudi študentje medicine.


12.7.2023

Zasliševanje prič, ki so včasih edini vir informacij o kaznivih dejanjih

Kaj mi lahko priča pove o tem, kaj se je zgodilo? Kako naj jo izprašam, da bom dobil čim več uporabnih in verodostojnih informacij? Kako naj presodim, ali njeni izpovedbi lahko verjamem? Ali lahko zaupam, da je očividec prepoznal pravega storilca? O tem se sprašujejo sodniki, tožilci, odvetniki, policisti, kadar je pred njimi zaslišanje osebe vpletene v postopek. Odgovore jim ponuja priročnik z naslovom Pod katerim drevesom si ju videl? višjega sodnika Janka Marinka. Očividci so namreč pomemben, včasih edini vir informacij o dogodku, ki je obravnavan kot kaznivo dejanje. Z Jankom Marinkom se je pogovarjala Jolanda Lebar. Najprej o tem, da se načinov zaslišanja ni mogoče naučiti vnaprej in da zaslišanja postanejo boljša šele z izkušnjami iz prakse.


22.6.2023

Kristijan Musek Lešnik: Počitnice kot slalom med strukturo in svobodo

Večina šolarjev bo jutri prejela spričevala in šolske torbe pospravila v kot za deset tednov. Naj starši otrokom splanirajo aktivnosti? Kako zavezujoče naj bodo in koliko naj bo v tem času svobode oziroma nadzora? Kot pravi psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik, je najboljša srednja pot med strukturo in svobodo.


6.6.2023

Gibalna zmogljivost otrok še vedno devet odstotkov slabša kot pred covidom-19

V povprečju so otroci za približno devet odstotkov slabši po gibalni učinkovitosti, kot so bili pred koronskim obdobjem; dekleta se slabše vračajo na prejšnjo raven kot fantje. Gregor Jurak s Fakultete za šport predstavlja najnovejše rezultate meritev tako imenovanega športnovzgojnega kartona, z njim se je pogovarjala Jolanda Lebar.


2.6.2023

Kaj bo s cenami hrane? Gost: Aleš Kuhar

Sicer je trajalo predolgo, ampak korak spremljanja cen po celotni agroživilski verigi, ki ga je napovedala vlada, je korak v pravo smer. Tako ocenjuje agrarni ekonomist Aleš Kuhar, ki pa opozarja, da to ne bo prineslo hitrih rešitev. "Prve rezultate bi sam objavil konec leta. Primer je spremljanje košarice živil, ki jo je vlada veliko komunicirala. Trgovci so se prilagodili, košarica se je pocenila, a to ni vplivalo na inflacijo in to je bilo jasno že vnaprej." Za uspeh bi tokrat vlada morala po Kuharjevem mnenju pol leta molčati. Z njim se je pogovarjala Jolanda Lebar.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt