Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Bojan Leskovec

932 prispevkov22.2.2024

Devet planetarnih mej Zemlje

Po prepričanju mnogo znanstvenikov vemo dovolj o delovanju sistemov Zemlje, da lahko določimo meje zmogljivosti našega planeta. Če te meje prestopimo, tvegamo porušenje stabilnega stanja vseh sistemov na Zemlji, ki so bili v ravnovesju ves holocen, torej ves čas, v katerem se je razvila moderna družba. Koncept meja »nosilnosti« našega planeta je leta 2009 predlagala velika skupina znanstvenikov, zbranih po vsem svetu. Na podlagi meritev, izračunov in dognanj v številnih znanstvenih disciplinah so utemeljili devet mej »nosilnosti«, znotraj katerih je na Zemlji še zagotovljeno varno okolje za človeštvo. Ideje o Zemlji, ki ima omejene naravne vire in sposobnosti prilagajanja, niso nove. Na to je opozorila knjiga Meje rasti že leta 1972, a so svarila ostala preslišana in ukrepi neizvedeni. O tem, pa tudi o sprožilcih nepovratnih sprememb in o štirih scenarijih za prihodnost našega planeta v pogovoru s klimatologinjo profesorico doktorico Lučko Kajfež Bogataj.


19.2.2024

Za Klimtovo Gospodično Lieser od 50 do 80 milijonov evrov

V Avstriji bodo jeseni zvezne parlamentarne volitve, predvolilni boj pa se je že pričel. Veliko je tudi namigovanj glede možnosti predčasnih volitev. Sicer pa je zanimivo dogajanje tudi na kulturnem področju. V regiji Salzkammergut poteka evropska prestolnica kulture. In še en zanimiv dogodek se je zgodil Dražbena hiša Im Kinsky na Dunaju je javnosti prvič predstavila sliko Gustava Klimta Gospodična Lieser, ki je veljala za izgubljeno. Kdaj bo dražba in zakaj takšna odmevnost te najdbe?


18.2.2024

Janko Kodila: »V eni uri skozi štiri letne čase in še postanek v nebesih.«

NaPOTki v aktualni sezoni odkrivajo svet izvirnih doživetij po izboru Slovenske turistične organizacije. Kdor je vsaj enkrat obiskal Prekmurje, ve, da se od tam ne moreš vrniti lačen. Gostoljubnost Prekmurcev tega preprosto ne dopusti. Zdaj že veste na kateri konec Slovenije bomo šli v naslednjih minutah. Kaj pa vsebina tokratnega doživetja? Priprava stejkov je med slovenskimi poklicnimi in ljubiteljskimi kuharji v zadnjih letih zelo priljubljena tema. Mimogrede, v slovarju Fran ob geslu stejk najdete razlago, da gre za debelejši zrezek. V šunkarni Kodila so pripravili zgodbo o mesu, za katerega si je vredno vzeti čas. In res, »mala mesna akademija« je za potrpežljive gurmane, celovito doživetje vam bo vzelo v povprečju okoli 5 ur. Ogledi sušilnic in zorilnic mesa, spoznavanje zanimivih dejstev o mesu in naposled kuharski praktikum z vmesnimi in končnimi degustacijami rezultatov dela. Današnjo epizodo NaPOTkov je pripravil Bojan Leskovec.


18.2.2024

Tone Vrhovnik Straka: Si danes vzel tablete?

V oddaji 7. stran v nedeljskih jutrih iščemo bralni navdih in bralna priporočila. Danes je v središču pozornosti slovenski avtor Tone Vrhovnik Straka, ki je prepričan, da bi lahko ogromno tablet nadomestil pogovor. Meni, da so duševne bolezni družbeni konstrukt. Postavljeno ima diagnozo bipolarna motnja, a jo obvladuje sam. Njegova edina tableta je delo s samim sabo in sprejemanje samega sebe takšnega, kot je, s čustvenimi vzponi in padci. Izkušnje predstavlja v knjigi s provokativnim naslovom “Si danes vzel tablete?”. Za vsakim poglavjem je zgodba o avtorjevih kompanjonih, niso vse zgodbe žalostne, nekaj je izrazito lepih in optimističnih. V oddaji 7. stran se bo Bojan Leskovec o bralni izkušnji ob snidenju s knjigo »Si danes vzel tablete?« pogovarjal s profesorjem književnosti Klemnom Lahom.


16.2.2024

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je januarja prejela 320 odzivov, kar je nad večletnim povprečjem. Največ jih je bilo na športni in informativni program Televizije Slovenija, na radijske programe je prispelo 12 odzivov. Katere so najpomembnejše pripombe varuhinje na programsko produkcijski načrt za leto 2024? Ali javnost prepoznava vrednote javnega medijskega servisa in kaj od njega pričakuje? V petkovem svetovalnem servisu bo Marica Uršič Zupan, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija odgovarjala na vaša vprašanja.


13.2.2024

Ločevanje odpadkov in spomladansko čiščenje

V svetovalnem servisu na pustni torek bomo ugotavljali, ali je moč povezati pustne tradicije in trajnostno rabo. Pri nas se poleg prekomernega kopičenja odpadkov še vedno soočamo z nepravilnim ločevanjem odpadkov, skrb zbujajo tudi velike količine odpadne hrane in elektronskih odpadkov. Katere so alternativne rešitve za zmanjšanje odpadkov? Katera so ključna pravila pri pomladanskem čiščenju in pospravljanju? Gostja svetovalne servisa bo Marinka Vovk, doktorica bioloških znanosti iz Okoljsko raziskovalnega zavoda v Slovenskih Konjicah.


12.2.2024

Zakaj se dviga prah okoli spominov Helmuta Kohla?

V Nemčiji se že desetletje dviga prah okrog spominov Helmuta Kohla, ki jih je v sodelovanju s pokojnim kanclerjem pisal novinar Heribert Schwan. Objavo številnih odlomkov je sodišče prepovedalo. V četrtek se začenja 10-dnevni 74. mednarodni filmski festival v Berlinu, na katerem bo žiriji glavnega tekmovalnega programa predsedovala kenijsko-mehiška igralka Lupita Nyong'o. Na ogled bo približno 200 filmov, zlatega medveda za življenjsko delo dobi ameriški režiser, vsestranski Martin Scorsese. Dneve pred začetkom festivala pa je zasenčil škandal, ker so vabilo preklicali petim predstavnikom desne stranke Alternativa za Nemčijo, proti kateri potekajo tudi protesti po državi. Danes bo objavljeno tudi poročilo pred začetkom Münchenske varnostne konference, že 60. po vrsti, ki se začne v petek. Kaj lahko pričakujemo na tej konferenci?


12.2.2024

Grega Repovž: Za politike in direktorje, ki govorijo o sodelovanju, je najbolj moteča leva misel

Večina biografij ljudi, ki jim je uspela izvrstna kariera, se začne s podatkom, da so si že kot otrok želeli postati igralec, slikar, kovač, rezbar, ekološki kmetovalec, balerima. Zdravnik. Nasprotno je bil gost, ki sedi za studijsko mizo nasproti mene, kot otrok trdno odločen, da naredi vse, da ne postane novinar. Usoda ga ni uslišala. Že kot 15 letnik je povzročil vihar, ki je v predčasni pokoj poslal gimnazijskega ravnatelja. Za nagrado je prišlo vabilo iz uredništva Mladine, na katero se je nato vrnil še dvakrat. Zdaj pri omenjenem tedniku že dolga leta opravlja naloge odgovornega urednika. Pisal je tudi za Sobotno prilogo Dela. Postal je najmlajši predsednik Društva slovenskih novinarjev in še vedno poseduje neformalni rekord najdaljšega staža na čelu osrednje novinarske, stanovske zveze na Slovenskem. Pravijo, da je z njim fino razpravljati, ker je dober poslušalec in upošteva tehtne argumente. Je dober poznavalec in analitik dogajanja na slovenski politični sceni, tistega, ki je na očeh javnosti in tistega za kulisami, ko ugasnejo žarometi. Svojo uteho ali sprostitev najde v teku in občasnem sukanju elektronske glasbe. Gost nove epizode Prvakov tedna je odgovorni urednik Mladine Grega Repovž.


9.2.2024

O pustni kuinariki z učiteljico kuharstva Majdo Rebolj

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22, elektronskem naslovu prvi@rtvslo.si ali na spletni strani prvi.rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 9.05 do 9.30.


5.2.2024

Radost in Lepa sta glavna lika hrvaške pravosodne afere

Pravosodje je te dni osrednja tema na Hrvaškem. Najprej tiha stavka sodnikov in tožilcev, potem pa afera okrog izbire novega generalnega tožilca, o katerem bi moral hrvaški parlament glasovati te dni. Prav nič prijetna zadeva za hrvaško pravosodje, ki je že tako šibka veja oblasti. Da ga je potrebno temeljito prevetriti je pokazal še en razvpit primer, ki zadnje dni polni hrvaške medije: gre za sodno odločitev o skrbništvu nad 12-letnim dečkom, sinom znane hrvaške pevke Severine in njenega nekdanjega partnerja, srbskega poslovneža Milana Popovića


5.2.2024

Ciril Horjak - dr. Horowitz: Nagrada Prešernovega sklada; majhen korak za Horjaka, velik za slovenski strip

Če brez skrivnostnega ovinkarjenja, udarim žebljico na glavico, potem vam povem, da z menoj v studiu sedi ilustrator, stripar in likovni pedagog Ciril Horjak. Je popularizator stripa, med drugim avtor prvega slovenskega učbenika za strip. Je tisti človek, ki je stripe iz trafike prestavil v fabrike. V mednarodnem prostoru so bila njegova dela predstavljena pod okriljem revije Stripburger. Njegove karikature so objavljali tudi tuji časniki, denimo britanski Guardian, ali pa pariški Le Monde. Za Večerovo sobotno prilogo je ustvaril več kot tisoč podob. Prihaja iz mesta miru, iz Slovenj Gradca, njegovi izstopajoči lastnosti sta iskrivost in vztrajnost. V njegovem življenju so pomembno vlogo imele tete, tete z ozadjem, in ne tete iz ozadja. In na predvečer letošnjega slovenskega kulturnega praznika bo prejel nagrado Prešernovega sklada. Gost 60. epizode Prvakov tedna je Ciril Horjak, z umetniškim imenom dr. Horowitz.


1.2.2024

Varčevalna priporočila za leto 2024

S prvim februarjem se začenja prodaja tako imenovanih ljudskih obveznic z ročnostjo treh let. Je priporočljivo obveznice imeti v vsakem varčevalnem portfelju? Za primerjavo- kakšni so donosi norveškega državnega sklada? Zakaj so najpomembnejše evropske delnice ta teden v povprečju dosegle najvišjo raven v zadnjih dveh letih? Kaj pomeni divja rast peščice tehnoloških delnic? Kdaj je primeren čas za vstop v neko varčevalno shemo? Zakaj je za Slovence vedno privlačen bančni depozit? Gost četrtkovega svetovalnega servisa bo upravljalec osebnega premoženja magister Mitja Vezovišek.


29.1.2024

Francoska kmetovalka: Včasih dve uri na teden, zdaj dve uri na dan za birokracijo

Več evropskih držav so v zadnjih tednih zajeli protesti kmetov, nezadovoljnih zaradi ukrepov nacionalnih oblasti, pa tudi regulacije in okoljskih ciljev, določenih na ravni EU. Belgija je edina država v EU, kjer se cene stanovanjskih najemnin dvigujejo vsako leto v skladu z inflacijo. Lansko ter začetek letošnjega leta v tem pogledu najemnikom nista ravno naklonjena. Marsikdo pomisli, da bi si stanovanjski problem rešil in izpolnil še kakšno željo z dobitkom pri igrah na srečo. A tudi tu se obeta poostren zakon o igrah na srečo, ki ga pripravlja belgijska zvezna vlada.


29.1.2024

Peter Bratuša: Skupna točka vseh filmov, ki sem jih posnel, je upanje

Skoraj vsak povzetek njegove biografije, ki ga zasledimo v medijih, se začne s podatkom, da je Mariborčan. Kot najstnika sta ga prevzela film Povečava in fotografija. Namesto v Prago je odšel na študij v Zagreb, na Akademijo dramskih umetnosti. Kot direktor fotografije se je podpisal pod prvo komedijo po osamosvojitvi Babica gre na jug, nato posnel mednarodno koprodukcijo Oko za oko in se za več kot dvajset let podal v svet oglaševanja, posnel skoraj 400 oglasnih spotov. Točko preloma v njegovi ustvarjalnosti predstavlja prva sezona serije Življenja Tomaža Kajzerja. Potem so se zgodila še Prebujanja in dvakrat Gajin svet, prvi del je v kino privabil 80.000 gledalcev, Gajin svet 2 je po obisku in priznanjih še presegel prvi film. Posnel je tudi skoraj 100 televizijskih kuharskih oddaj, raznolikih kuharskih filozofij. Zakaj trilogija Boter inspirira najboljšo bolonjsko omako in zakaj je dober film - brezčasen film. Januarski nedeljski večeri so spet v znamenju Življenj Tomaža Kajzerja. Ali se o njih pogovarjamo dan potem, v ponedeljek zjutraj - to bi si bržčas želel njihov režiser Peter Bratuša, ki je gost nove epizode Prvakov tedna.


18.1.2024

Družinske mediacije

Kako potekajo družinske mediacije in kaj je lahko predmet pogovorov? Kako opredeliti svoje slabosti in nasprotnikove prednosti v mediacijskem postopku? Kako sta zagotovljeni nepristranost in neodvisnost mediatorja? Katere prednosti ima postopek mediacije pred sodnim postopkom? Naša gostja je bila višja sodnica svetnica in podpredsednica Društva mediatorjev Slovenije, magistrica Gordana Ristin.


15.1.2024

90 odstotkov Italijanov poje vsaj eno pico na teden

Duhovi zgodovine se očitno še naprej vijejo tudi po dvoranah italijanske oblasti. To očitno velja tudi za duha nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita, ki mu 44 let po smrti preti, da bo ostal brez naziva »vitez italijanske republike«. Letos bo pustni torek 13. februarja, toda v Benetkah bo to v resnici zadnji dan karnevala, ki se začne že 27. januarja. Tega dne bodo ulice, trge in kanale Benetk prvič zasedli cirkusanti in teatranti, ki naj bi v tednih potem poskrbeli za kar tisoč repriz pouličnih predstav – predvsem na teme azijskega vzhoda in odkrivanja sveta. Razlog za to je en sam: v Benetkah letos obeležujejo 700-letnico smrti najbrž najbolj slavnega človeka iz svoje zgodovine – Marca Pola. Italijani ne potrebujejo mednarodnega dneva pice, da bi širili njeno popularnost – kot preostanek sveta pa ga obeležujejo 17. januarja. Zakaj prav tega dne? V Neaplju pravijo, da dan, ko svoj god praznuje sveti Anton Puščavnik, ni naključen. tega dne so namreč v starih časih imeli picopeki pol dneva prosto, saj so sodili med peke, ti pa so si izbrali prav tega svetnika.


15.1.2024

Marjana Grčman: Ko potuješ sam, potuješ dlje, potuješ vase

Odraščala je na kmetiji, ob sobotah sta z očetom z atlasom in zemljevidi načrtovala namišljene poti po svetu. Zdaj gre vsak teden »na lepše«, vendar to niso brezskrbna, užitkarska potovanja, ampak garaško delo majhne ekipe, da vsak petek zvečer na ekrane nacionalke pride oddaja Na lepše. Pravi, da se najbolje počuti v vinskih hramih vipavske doline - no, tole zahteva dodatno pojasnilo… V njeni potovalni prtljagi nikoli ne manjka manjši nož - tudi tole zahteva dodatno pojasnilo ... Je najbolj prepoznaven obraz slovenskega turističnega novinarstva, je predsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije. Lani novembra je na Dnevih slovenskega turizma prejela nagrado Kristalni triglav za osebnost, ki je v letu 2023 največ prispevala k turistični prepoznavnosti Slovenije v svetu. O turističnih produktih razmišlja v kontekstu podnebnih sprememb, raje kot o butičnosti govori o avtentičnosti in pravi, da je privrženka digitalnega celibata. Gostja Prvakov tedna je Marjana Grčman.


8.1.2024

V Srbiji prazniki po gregorijanskem in julijanskem koledarju

Zakaj se je zapletlo pri praznovanju božiča v Črni gori, zakaj je vroče v Republiki Srbski, kaj se dogaja s protesti in protestniki v Beogradu?


8.1.2024

Zoran Janković: Jaz ne bi mogel živeti brez Ljubljane, čeprav sem imel vabilo, da postanem župan dvomilijonskega mesta

Ko je razmišljal o tem, kaj želi početi v življenju, je nihal med študijem ekonomije in strojništva, čeprav si je njegova mama želela, da bi postal zdravnik. Odločil se je za ekonomijo in diplomiral z nalogo z naslovom Prekupčevalci s kmetijskim blagom pri nas. Svojo prvo službo je našel v takratnem gigantu, ki smo ga poznali pod kratico PTT: Širše javnosti je postal znan leta 1997, ko je postal predsednik uprave trgovskega podjetja, ki se v podnaslovu predstavlja kot najboljši sosed. V osem letnem obdobju vodenja omenjene družbe je prejel niz priznanj in nagrad za najboljšega menedžerja. Leta 2005 ga je z vrha odnesla politika s preprodajo državnih lastniških deležev. Leto pozneje kot župan prvič vstopi na ljubljanski Magistrat. Ljubljančanke in Ljubljančane je prepričal s programom 22 projektov, zdaj je na čelu glavnega mesta že peti mandat in bo jeseni postal tudi župansko polnoleten, omenjeni seznam pa je skoraj izčrpan. Tako kot so nekoč prihajale menedžerske nagrade, so v zadnjem desetletju na njegov naslov prihajali pozivi na sodišče. Vedno je bil tesno povezan s športom, z njegovo izdatno pomočjo je Krim postal evropski prvak. Sledil je nastop na državnozborskih volitvah, čeprav je njegova Pozitivna Slovenija prepričljivo zmagala, se je njegov pohod na Gregorčičevo končal negativno, saj mu ni uspelo sestaviti vlade. V svojem življenju skoraj ne pozna hobijev, saj je županovanje zanj služba, prosti čas, in dopust. Slednjega si na leto privošči največ šest dni, pa še to bolj zaradi žene in vnukinj. Povsem dobro shaja s petimi urami spanja na noč, vstaja ob pol šestih in mu zato ni bilo težko priti na oddajo. Potem ko je že prelistal jutranje časnike je gost prve epizode Prvakov tedna v novem letu župan Ljubljane, Zoran Janković.


1.1.2024

"Špricanje" z vodnimi pištolami, da bi odplaknili vse slabo starega leta

Pogovor z dopisnico Karmen Švegl o praznovanju novega leta na Bližnjem vzhodu, na Tajskem in letu zmaja.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt