Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Marko Rozman

771 prispevkov29.5.2023

Največja nevarnost na misiji so kače in škorpijoni

Danes praznujemo svetovni dan mirovnih sil. Tako izkazujemo spoštovanje pripadnikom mirovnih sil, ki služijo v mirovnih operacijah Združenih narodov, pa tudi tistim, ki so izgubili življenje med prizadevanji za mir. Major Franci Toš, pripadnik Slovenske vojske, deluje v okviru mirovne misije kot opazovalec Združenih narodov na izraelski meji.


25.5.2023

Slovenec, ki je stregel Kim Il-sungu, Henriju Kissingerju in Titu

Poklic natakarja je po najnovejših raziskavah kitajskih znanstvenikov v modernem času najbolj stresen poklic. Tega sicer gost današnje oddaje Storž najbolj ne razume, vendar pritrdi dejstvu, da gostinskemu delavcu ni nikoli dolgčas. In težko mu je ne verjeti, glede na to, da svoj poklic opravlja že 50 let. Vso svojo kariero je na najelitnejših lokacijah v državi stregel nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku, kraljem, predsednikom vlad in držav neuvrščenih držav. Turistično-gostinska zbornica Slovenije mu je pred časom podelila tudi najvišje priznanje zaposlenim v gostinstvu, hotelirstvu in turizmu za posebne dosežke pri delu in prispevek k dvigu kakovosti storitve. Aktiven pa ostaja tudi med upokojitvijo. Kakšna je torej zgodba Hermana Pančurja?


25.5.2023

Delo na strehi

Z rednim vzdrževanjem se podaljša življenjska doba vsake stvari in strehe niso nobena izjema. Čiščenje žlebov, pregledovanje morebitnih posledic vremenskih vplivov ter druge aktivnosti na strehi od posameznika zahtevajo veliko previdnost. V večini primerov se je dobro obrniti na strokovnjake. Kako torej poteka vzdrževanje ali sanacija strehe in na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu novih strešnikov? O vsem tem bomo govorili v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo na vprašanja odgovarjal krovec in klepar Igor Zbičajnik.


22.5.2023

Rok Rozman: Biodiverziteta je beseda, ki jo veliko uporabljamo, malo pa jih ve, kaj pomeni

Biodiverziteta pomeni biotsko pestrost živega na Zemlji. Zajema vse oblike življenja in povezave organizmov v okolju, v katerem živijo. Rastline in živali živijo v različnih prostorih, v katere iz dneva v dan bolj posega človekov vpliv. Predvsem uničevanje njihovih habitatov, onesnaževanje okolja in zraka, izkoriščanje gozdov, oceanov in rek. Zadnje področje zelo dobro pozna biolog in okoljski aktivist Rok Rozman.


12.5.2023

Kako uporabljati umetno inteligenco v preiskovalne namene?

V Ljubljani se odvija Mednarodna konferenca detektivov, kjer razpravljajo o novih trendih preiskovalne dejavnosti. Kakšni so novi trendi v preiskovalni oz. detektivski dejavnosti? Kako potekajo preiskave spletnega kriminala in zlorabe otrok? Kako se spreminja svet in kakšna je vloga detektivov v korporativni varnosti? Kako uporabljati umetno inteligenco in ChatGPT v preiskovalne namene? To je le nekaj tem oziroma vprašanj, na katere bodo odgovarjali vrhunski detektivi z vsega sveta na mednarodni konferenci združenja Council of International Investigators.


8.5.2023

Vse, kar delamo, delamo iz srca

8. maja obeležujemo mednarodni dan Rdečega križa. Ta datum predstavlja tudi začetek Tedna Rdečega križa, ki bo trajal do 15. maja in v sklopu katerega se bo v organizaciji 56-ih območnih združenj in skoraj 900 krajevnih organizacij pripravilo številne aktivnosti. In kot je letos v svoji poslanici zapisala Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa Slovenije: "Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca."


1.5.2023

Zgodbe delavcev

V naslednjih minutah bomo dali besedo delavcem, ki opravljajo najbolj stresna in fizično zahtevna dela. Poiskali smo sogovornike med natakarji, rudarji in medicinskimi sestrami, ki bodo pojasnili, zakaj kljub visokim obremenitvam vztrajajo in kje vidijo poslanstvo svojega dela. Delavci, skriti pred očmi javnosti, ki v dnevnih nočnih izmenah vsak dan opravljajo delovne obveznosti. Pogovarjali smo se z medicinsko sestro, rudarjem in natakarjem. Kakšna dela opravljajo in kako poteka njihov vsakdan so nam zaupali Ana Pograjc, Aleksander Kavčnik in Herman Pančur.


20.4.2023

Kaj pomeni imeti urejeno nepremičnino?

Pogosto je problem lastnikov nepremičnin ta, da začnejo urejati meje svoje parcele takrat, ko se pojavi spor ali ko so odnosi slabi. Takrat je urejanje nepremičnine oteženo in velikokrat se konča na sodišču. Kaj pomeni imeti urejeno nepremičnino? Kako ravnati v primeru spora, ko se ne strinjamo z odločitvijo geodeta o poteku parcelne meje? Več o pojmih geodetskih storitev v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo na vprašanja odgovarjal Matej Plešnar, predsednik matične sekcije geodetov pri Inženirski zbornici Slovenije.


17.4.2023

Noč ima svojo moč v znamenju travniških rastlin

Glavno vlogo projekta Noč ima svojo moč 2023 letos prevzemajo travniške rastline. Sodelujoči so vabljeni k raziskovanju in sestavljanju zemljevida Slovenije s 14 različnimi travniškimi rastlinami, ki bodo hkrati služile tudi kot indikator tal, na katerih rastejo. To je pomemben korak k ozaveščanju o pomembnosti tega naravnega vira ter k opolnomočenju za kritično razmišljanje in znanstveno mišljenje. Projekt, ki je zasnovan na tesnem sodelovanju različnih ustanov, organizacij in posameznikov, je predstavil direktor Ustanove Hiša eksperimentov Miha Kos.


12.4.2023

Morostig – Hiša narave in kolišč

Roman o koliščarjih Bobri je vrh pripovedništva pisatelja Janeza Jalna, ki se je s tem delom dobro usidral v slovensko literaturo in našel pot do mnogih bralcev. Ti lahko trilogijo na določen način podoživijo tudi v nedavno zgrajeni rekonstrukciji vasi, v kateri je predstavljeno življenje koliščarjev v tretjem tisočletju pr. n. š. Namen projekta je prikazati bogastvo, pestrost in pomen naravne in kulturne koliščarske dediščine na Ljubljanskem barju. Tako je nastal Morostig – Hiša narave in kolišč, kulturno-arheološki center z muzejem na prostem, ki karseda pristno zajema tri lokacije. Tja se na obisk odpravlja tudi Prvi, ki bo med drugim preveril, kaj vse je na ogled v koliščarski naselbini na jezeru, imenovani Na kolih.


27.3.2023

Bomo sploh še hodili v trgovine?

Pogovorno trženje, ki bazira na uporabi orodij za klepet, je s pojavom Chat GPTja in hitrim razmahom aplikativne uporabe umetne inteligence, postal vroči trend tudi v e-trgovini. Potrošnikom omogoča, da komunicirajo s podjetjem prek platform za sporočanje, z uporabo pogovornih robotov tako imenovanih virtualni pomočnikov. Ta oblika poslovanje postaja vse bolj priljubljena, sploh ker pogovorna umetna inteligenca danes že omogoča, da virtualni asistent pomaga kdaj celo bolj učinkovito kot človeški agent oziroma prodajalec.


20.3.2023

Andreja Avsec: »Direktno iskanje sreče ne prispeva k večji sreči!«

Generalna skupščina Združenih narodov je za mednarodni dan sreče razglasila 20. marec, ki letos poteka pod geslom "Bodimo pozorni, hvaležni in prijazni". Smo v obdobju številnih znanstvenih raziskav, tudi knjig za samopomoč. Pred desetletjem je izšlo prvo Svetovno poročilo o sreči, ki ga izdaja OZN. Na vrhu lestvice najbolj srečnih držav že vse od prvega poročila vladajo skandinavske države. Ob mednarodnem dnevu sreče Statistični urad Republike Slovenije predstavlja podatke, ki pravijo, da se je v Sloveniji delež srečnih ljudi zvišal. Podatke je komentirala tudi dr. Andreja Avsec s Filozofske fakultete v Ljubljani.


15.3.2023

Za ohranjanje življenja v krajih ob Kolpi je ključna ureditev infrastrukture

V Osilnici je še vedno pereča sanacija cest in plazov po lanski jesenski povodnji. Izgradnja Doma starejših v Osilnici pa bi prinesla tako nujno potrebna delovna mesta kot omogočila oskrbo starejših tega območja. A saga o izgradnji Doma starejših občanov v Osilnici traja že skoraj dve desetletji, država pa je polna obljub.


8.3.2023

Dina Pivka – center o velikih zvereh

V Sloveniji živijo tri velike zveri, ki so v preteklosti zaradi posledic človeške dejavnosti utrpele drastično zmanjšanje v številu. V zadnjih desetletjih pa se je zaradi porasta številčnosti njihovega plena, povečanja gozdnih površin ter ugodne zakonodaje njihovo stanje izboljšalo, saj se je večina populacij znova stabilizirala ali pa se povečuje. Napredek je opazen tudi pri evrazijskem risu, ko v prav teh dneh zaznamujemo 50 let od prve naselitve risov v naši državi. V sklopu projekta Life Lynx danes rise spet doseljujejo v Slovenijo in na Hrvaško. Z vsemi temi podatki se obiskovalci seznanijo tudi v Centru o velikih zvereh Dina, ki s svojo vsebino obiskovalcu poda vpogled v skrivnostni svet medveda, volka in risa. Kaj vse je predstavljeno na razstavišču, bo preveril tudi Prvi, ki se v Pivko odpravlja na obisk.


2.3.2023

Vse je usoda

»Če si nekaj preveč želite, se vam zagotovo želja ne uresniči. Kaj pa bi bilo, če bi se vsem uresničile vse želje? To v materialnem svetu enostavno ni mogoče. Ne smemo pozabiti na usodo. Ta beseda je usodna za vse in usoda ni zemeljska kategorija. Večkrat smo prebrali, da mu je bila usoda položena v zibelko. In res je tako! Nam ljudem in vsemu okrog nas je usojeno. Vsak ima svojo voljo in v pomembnih trenutkih lahko pot svoje usode premakne v levo ali desno, a osnovna smer usode ostane začrtana.« Tako v svoji avtobiografiji z naslovom Vse je usoda razmišlja Matjaž Tomlje. Knjiga vsebuje posebno sporočilo, Tomlje pa hkrati poudarja, da vsi nauki iz knjige predstavljajo njegovo življenje. Podjetnika in avtomobilskega navdušenca, edinega Slovenca, ki se je udeležil legendarne dirke 24 ur Le Mansa, smo povabili v oddajo Storž.


1.3.2023

100 let kina na Kolodvorski

Film velja za eno najbolj ustvarjalnih in prepričljivih umetnosti, saj lahko prikazuje tako resničnost kakor tudi fikcijo. Vse od začetka so ga predvajali predvsem v kinematografih. Klasične kinodvorane so pogosto spominjale na gledališke, moderni centri s sodobno opremo pa imajo lahko več dvoran različnih velikosti in predvajajo več filmskih projekcij hkrati. Leto 2023 v Ljubljani zaznamujejo kar tri za filmsko umetnost pomembne obletnice: stoletnica kina na Kolodvorski, dvajsetletnica artkina in petnajstletnica javnega zavoda Kinodvor. Kako jih praznujejo in koliko filmskih navdušencev ob razmahu spletnih platform za filme še hodi v kino, je preveril tudi Prvi.


16.2.2023

Toplotne črpalke

Že več kot desetletje smo priča večjemu povpraševanju po toplotnih črpalkah. Gre za varčen in učinkovit sistem ogrevanja prostorov. O njih razmišlja vse več graditeljev in celo lastnikov starejših hiš, ki so se odločili za energijsko obnovo svojega doma. Kdaj je priporočljivo razmisliti o njeni vgradnji za ogrevanje objekta? Kakšna dokazila je treba priložiti vlogi, da je vlagatelj upravičen do subvencije za naložbo? O vsem tem bomo govorili v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bosta na vprašanja odgovarjala strokovnjak za toplotne črpalke Lev Mijoč in Primož Krapež, podsekretar Eko sklada in energetski svetovalec mreže ENSVET.


13.2.2023

"Nepopisni so trenutki sreče, ko iz ruševin rešiš otroka"

Slovenski vodniki reševalnih psov in drugi člani ekip so že prišli iz Turčije, kjer so reševali življenja. Med njimi je tudi Marko Bručan, ki mu je z madžarsko ekipo uspelo rešiti leto in pol starega otroka in njegovo mamo. Obiskal nas je na Prvem in predstavil ter orisal dogajanje na terenu.


13.2.2023

Radio je še vedno eden najbolj zaupanja vrednih medijev

13. februarja leta 1946 je bil ustanovljen radio Združenih narodov. Meritve raziskave ugotavljajo, da je radio kljub častitljivi starosti še vedno eden najbolj poslušanih in zaupanja vrednih medijev. Gre za medij ki globalno gledano lahko doseže 95 odstotkov svetovnega prebivalstva vseh slojev. geslo letošnjega svetovnega dne, ki ga obeležujemo danes se glasi Radio in mir. Način podajanja vsebine po radiu lahko v posameznih okoliščinah poveča ali zmanjša napetosti. Radio seveda lahko podžge konflikt, vendar pa si bo profesionalni radio v praksi prizadeval za pomiritev konflikta ali napetosti in tako preprečil njuno povečanje ali prispeval k pomiritvi in začetkom mirovnih pogajanj. Verodostojni programi in neodvisno poročanje so po prepričanju Unesca zato temelj za vzdržno demokracijo in dobro vladanje. Več v pogovoru s prof. dr. Igorjem Vobičem iz Fakultete za družbene vede v Ljubljani.


6.2.2023

V Turčijo in Sirijo tudi s slovenskimi reševalnimi psi?

Marko Bručan, podpredsednik mednarodne komisije za reševalne pse pri mednarodni kinološki zvezi FCI, je že od prve objave o potresu v Siriji in Turčiji v pripravljenosti. Poročali smo že o nizozemskih in romunskih reševalcih kot prvih tujih reševalcih na terenu. Bi tudi Slovenija lahko pomagala na takšen način?


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt