Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo za dopisništva v Sloveniji

Metka Pirc

165 prispevkov12.6.2024

Tanja Borčič Bernard: Hrvaška gre v smeri omejevanja števila turistov

Hrvaška je med Slovenci že desetletja priljubljena počitniška destinacija. In to kljub temu da se je treba na višku sezone na najbolj popularnih lokacijah boriti za prostor na plaži. Že lani naj bi se cene na Hrvaškem povišale za okoli petino, tudi letos naj bi pred novo glavno turistično sezono tako v restavracijah kot pri namestitvah opazili višje cene. Ob osmih smo se o razmerah na hrvaški obali pogovorili z zagrebško dopisnico Tanjo Borčič Bernard.


7.6.2024

Samo Mirnik: Brez pomoči nas po poplavah ne bi bilo več

Deset mesecev po uničujočih poplavah obnova na najbolj izpostavljenih območjih teče prepočasi. To se pozna na počutju prebivalcev, ki še vedno ostajajo v negotovosti. Jasno je, da bo okrevanje družbe dolgotrajno in zahtevno, kar velja tudi za gospodarstvo. O tem bodo razpravljali danes na Ljubnem, kjer na pobudo gospodarske zbornice pričakujejo ministre, predstavnike vlade, župane, gospodarstvenike. Prav z Ljubnega, s terena, smo pripravili tudi oddajo Ob osmih, ki prinaša vpogled v najbolj robotizirano tovarno v Evropi. Kako naprej, ko se sesuje vse. Voda je namreč tisti dan preplavila tudi KLS Ljubno. Z izvršnim direktorjem Samom Mirnikom se je pogovarjala Metka Pirc.


4.6.2024

Velenjskemu gospodarstvu prvi milijoni za nadomeščanje delovnih mest

Premog se poslavlja, Velenje, kjer je ena najdebelejših znanih plasti premoga na svetu, se bo moralo naučiti novega življenja. Kako razmišljati drugače od ustaljenih poti in ustvarjati delovna mesta v Velenju, se sprašujemo v tokratni oddaji, ki smo jo pripravili s terena. Pravkar je na voljo 42 milijonov evrov za prestrukturiranje šaleškega gospodarstva. Vpogled v gospodarstvo regije sicer kaže tudi premik v zeleno. V kratkem bodo začeli proizvodnjo vetrnic, prototipi so že. Iz te regije upravljajo z večino polnilnic za električne avtomobile v Sloveniji. Sogovorniki: - Rok Plankelj, direktor regionalne gospodarske zbornice savinjsko – šaleške regije - Miran Meža, solastnik in direktor podjetja Mega M - Gregor Vedenik, direktor podjetja Veplas - Katarina Ostruh, vodja Centra za pravični prehod


28.5.2024

Marko Peterlin: Naše železnice so iz časov Avstro-Ogrske, vendar so obnovljene

Kljub vlaganju v nove železniške postaje in v infrastrukturo, delež opravljenih poti z vlakom pri nas ostaja izjemno nizek. Pa ne gre le za udobje vožnje, temveč tudi dostopnost in zanesljivost železniškega prometa. Ministrstvo je napovedalo ustanovitev nove samostojne družbe za upravljanje javnega potniškega prometa. Ta bo usklajevala vse vozne rede, tako železniške kot avtobusne. Prinaša tudi zmanjšanje števila koncesionarjev iz 25 na samo še 3, kar naj bi omogočilo, da voznega reda ne bi več oblikovali na podlagi dobička, ampak glede na potrebe. Civilna družba kot pomemben korak, ki prinaša takojšnje spremembe, predstavlja taktni vozni red. Več v tokratni epizodi Ob osmih z direktorjem Inštituta za politike prostora Markom Peterlinom.


22.5.2024

Žan Lep: Otroci so objavljani od maternice naprej

Življenje s spletom je postalo del vsakdanjika, s pojavom družbenih omrežij in otrok, ki nastopajo pred kamero, pa se spreminja tudi njihovo otroštvo. S tem je povezano t. i. kidfluenserstvo, praksa angažiranja otrok za promocijo izdelkov, storitev in vsebin na družbenih omrežjih. O tem so sinoči govorili udeleženci okrogle mize Društva študentov psihologije z naslovom Nekoč otrok za tekočim trakom, danes pred kamero. V oddajo Ob osmih je voditeljica Metka Pirc tokrat povabila docenta za socialno psihologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti in doktorja znanosti s področja razvojnopsiholoških študij Žana Lepa.


18.5.2024

Turizem po ujmi: Koroška

Koroška je do nedavnega veljala za butično turistično destinacijo zunaj glavnih turističnih tokov. To se je povsem obrnilo v obdobju korone, ko so ljudje iskali ravno to - odmaknjene kraje. Prostih mest v glavni turistični sezoni na turističnih kmetijah ni bilo več, vedno več obiskovalcev je spoznavalo koroško gostoljubje in odmaknjenost te naše najbolj severne slovenske regije.


15.5.2024

Lucija Čevnik: Nasilneži imajo okoli sebe navijače

Na Brdu pri Kranju danes poteka Predsedničin forum z naslovom »Ustvarjanje kulture mirnega sobivanja: Forum o (ne) nasilju. Tema pogovora so različne oblike nasilja, njihove posledice in vpliv na posameznike, družine in celotno skupnost. Kot so zapisali v vabilu nasilje zmanjšuje kakovost življenja in onemogoča uresničitev potencialov posameznikov in družbe. Zdi se, da je nasilja vse več. Še posebej je problematično nasilje med mladostniki. Pred dnevi je šikaniranje čez rob pognalo komaj 12 letno deklico. Medvrstniško nasilje močno zaznamuje mladostnike in jih pahne v hudo stisko. Težke zgodbe pa namesto da bi odvračale, mlade le še privlačijo. Današnjo oddajo Ob osmih je Metka Pirc posnela v Slovenj Gradcu, njena gostja pa je doktorica socioloških znanosti Lucija Čevnik.


3.5.2024

Gašper Andrinek: Slovensko novinarstvo je v krizi eksistence

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. maj razglasila za dan svobode medijev. S tem je želela poudariti vlogo svobodnih medijev za razvoj demokracije. Od leta 2002 Novinarji brez meja na ta dan objavljajo indeks medijske svobode in lestvico držav glede na stopnjo medijske svobode. Ocenjujejo jo v okviru petih kategorij: politični kontekst, pravni okvir, ekonomski kontekst, sociokulturni kontekst in varnost. Slovenija je letos uvrščena na 42.to mesto, osem mest višje kot lani. Najvišje, na 9. mestu, je bila leta 2005, najbolj silovito zdrsnila pa je v času prejšnje vlade, na 54-to mesto. Priložnost za pogovor o slovenskem novinarstvu.


2.4.2024

Martina Lešnik: Iz Gaze se verjetno ne bi vrnila

V Gazi preštevajo smrtne žrtve, s pomočjo informacij, ki pricurljajo z vojnega območja, nastajajo slike, ki jih naš um verjetno težko dojame. Kot poudarjajo humanitarne organizacije, je ta vojna razblinila ves občutek skupne človečnosti. Oddajo Ob osmih je voditeljica Metka Pirc tokrat posnela na terenu, na Koroškem. Martina Lešnik z Mute se je namreč odpravila v Palestino in v tamkajšnjih bolnišnicah pomagala tri tedne. Zadnji dnevi begunskega taborišča so jo zlomili, vrnila se je domov, a hkrati že načrtuje novo pot v Palestino, v Gazo, čeprav ve, da obstaja možnost, da se ne vrne v domovino. Ob osmih odstira nekaj njenih pogledov in zgodb, s katerimi se je soočila kot prostovoljka. FOTO: Martina Lešnik v bolnišnici v Hebronu, v kateri biva 42 ljudi iz Gaze; Osebni arhiv


28.3.2024

Jernej Stritih: V Sloveniji je težko najti prostor za vetrnice

Okoljska kriza se samo še poglablja, časa za uresničevanje podnebnih ciljev zmanjkuje. Razburjajo umeščanja obnovljivih virov v prostor, hkrati smo se zavezali k opuščanju fosilnih goriv in torej zaprtju premogovnika in Teša. Očitno se bomo še naprej lahko ogrevali na zemeljski plin in drva, koalicija obljublja, da bo v novem energetskem zakonu črtala prepoved vgradnje kotlov na lesno biomaso v nekaterih novih stanovanjskih stavbah. Čemu smo se kot družba pripravljeni odpovedati, da zaščitimo naravo? O zelenih virih se je Metka Pirc pogovarjala s strokovnjakom za varstvo okolja Jernejem Stritihom.


21.3.2024

Jelko Gros: Domišljiji ne smeš dati omejitev

Pred nami je planiški praznik, finale v smučarskih skokih za moške in ženske. Letos bo Planica prvič gostila tudi finale ženske sezone, v kateri je skupno zmago že potrdila 19-letna Nika Prevc. Kljub pomladnim temperaturam je snega na letalnici dovolj, to je potrdil tudi včerajšnji tradicionalni prvi preizkus. V tokratni epizodi Ob osmih je gost Jelko Gros iz terenskega studia v dolini Pod poncami, ki je v devetdesetletih prerasla v dolino svetovnih rekordov.


16.3.2024

Tara Ledinek

Duševno zdravje mladih je v zadnjih letih še posebej na preizkušnji, pa ne samo zaradi pokovidnega obodja, predvsem zaradi digitalizacije, želje po doseganju idealov. Tako ugotavlja Korošica Tara Ledinek. V domačih Ravnah je današnja lokalna junakinja dobro poznana. Je predsednica ravenskega mladinskega sveta, okviru katerega se zavzema za preventivo predvsem na področju duševnega zdravja. Pred letom in pol je končala študij medicine kot najboljša študentka vpisne generacije. Metka Pirc nam jo bo predstavila kot lokalno junakinjo.


14.3.2024

Koroške turistične kmetije: "kjer se odpre nebo in svet"

Turistične kmetije predstavljajo pobeg od hitrega načina življenja. V Sloveniji je okoli 1300 turističnih kmetij, kar pomeni okoli 1000 nosilcev dopolnilnih dejavnosti. Kot ugotavlja Renata Kosi iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, je trend 7 – odstotna rast takih kmetij. Lani so ustvarili okoli 250 tisoč nočitev, kar je podobno kot v letu 2019, ko je bilo zanje rekordno leto. Koroška izstopa po butičnem turizmu in povezovanju z naravo. Tam v treh dolinah deluje okoli 40 turističnih kmetij. V tokratnem Lokalnem času pa smo raziskali, kako je so škotsko nižinsko govedo pripeljali v koroške hribe, kako je mogoče, da ena najboljših koroških kuharic sploh ni kuharica, ampak agronomka. Pogovarjali smo se s predstavniki turističnih kmetij z vseh treh dolin, Mislinjske, Dravske in Mežiške.


14.3.2024

Tanja Borčić Bernard: V supervolilnem letu na Hrvaškem glavna tema korupcija

Na Hrvaškem bo to leto v znamenju volitev. Konec aprila ali v začetku maja bodo najprej parlamentarne volitve, 9. junija bodo tako kot v Sloveniji volitve v Evropski parlament, proti koncu leta bodo sledile še predsedniške volitve. Hrvaški premier Andrej Plenkovič naj bi sabor razpustil prav danes, predvolilna retorika pa se je že začela. Ena od predvolilnih tem bodo zagotovo tudi migracije in migracijski centri. O razmerah na Hrvaškem v oddaji Ob osmih z dopisnico RTV Slovenija iz Hrvaške Tanjo Borčić Bernard.


4.3.2024

Ime meseca februarja: Andrija Halužan

Ime meseca februarja je postal Andrija Halužan, zdravnik splošne medicine v Vuzenici, ki v svoji ordinaciji paciente sprejema že 53 let. Pri 80. letih ostaja predan svojemu delu in vztraja, ker ni mlajših kolegov, ki bi ga nadomestili. Kritik sodobne, egoistične družbe trdno verjame, da pacienti niso krivi za stanje slovenskega zdravstva in je zato eden od tistih, ki se stavki zdravnikov niso pridružili.


27.2.2024

Jože Jeromel: Tudi ameriške violine so narejene iz slovenskega lesa

V Slovenj Gradcu že 18 let pripravljajo licitacijo našega najbolj vrednega lesa z vseh koncev Slovenije. Dražba velja za največjo v tem delu Evrope in je eden od znanilcev razmer v panogi. Slovenske gozdove pestijo podnebne spremembe, ki iz naših gozdov med drugim izpodrinjajo smreko, ta pa je med najbolj zaželenimi drevesnimi vrstami. Nekoliko ostrejša klima je na Savinjskem, Gorenjskem in Koroškem, zato upajo, da bi se tam ohranila. 80 odstotkov slovenskih gozdov je v zasebni lasti, na dražbi les letos prodaja 760 lastnikov. O tem Ob osmih z Jožetom Jeromlom, predsednikom društva lastnikov gozdov Mislinjske doline.


21.2.2024

Miha Lampreht: Mrtev Navalni je lahko politično celo močnejši

Na smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega so se odzvali voditelji držav in institucij po vsem svetu. Moskovske oblasti pa so svarile pred protesti, ki so tam prepovedani. Sledil je največji val aretacij po političnih dogodkih v Rusiji od septembra 2022, ko so aretirali protestnike, ki so nasprotovali delni mobilizaciji rezervistov za Ukrajino. Kakšna bo Rusija po smrti Navalnega in kako bo to vplivalo na svet, v oddaji Ob osmih v pogovoru z Miho Lamprehtom.


16.2.2024

6pack Čukur: Dan za izbiro poklica, pa tudi dobrega vzdušja in večnih prijateljev

Danes in jutri bo v mestnih središčih še malo več gneče, kot ponavadi, Delno jo gre pripisati tudi informativnim dnevom. Srednje in višje šole ter fakultete po vsej Sloveniji bodo namreč obiskali bodoči dijaki in študenti. Za srednješolske programe bo v novem šolskem letu na voljo nekaj več kot 26 tisoč vpisnih mest, za študente skoraj 12 tisoč vpisnih mest. Mladi intenzivno razmišljajo o svoji prihodnosti. Sprašujejo se kako priti do želenega poklica.Tokratni sogovornik je Boštjan Čukur, bolj znan kot 6 pack Čukur. Najbolj znan glasbenik med keramičarji. Tudi učitelj praktičnega pouka.


6.2.2024

Rafael Mihalič: Jedrska energija je edino, kar nam preostane

Slovenija sprejema več dokumentov na področju energetike, saj sledi evropskemu cilju, da postane podnebno nevtralna do leta 2050. A vse to zaenkrat za nas pomeni uvozno odvisnost. Če je politika ta trenutek poenotena glede graditve nove jedrske elektrarne, se je zataknilo pri energetskem zakonu in omejevanju lesne biomase in plina. Kaj nas čaka in kako bomo pridobivali elektriko v prihodnje. O tem v današnji oddaji Ob osmih Rafael Mihalič, vodja laboratorija za oskrbo z električno energijo na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.


30.1.2024

Stane Rožman: Novo jedrsko elektrarno lahko dobimo v desetih letih

Odločitev glede gradnje drugega bloka krške jedrske elktrarne, bi bilo treba sprejeti čim prej, smo prejšnji teden slišali na posvetu, ki sta ga skupaj pripravila državni svet in Gospodarska zbornica Slovenije. Predsednik vlade Robert Golob je za danes popoldne na posvet o tem povabil politični vrh. Ali podpirajo jedrsko energijo, bodo povedali tudi ljudje na referendumu. A kdaj? Nekateri se zavzemajo, da bi referendum speljali že letos v začetku junija, hkrati z evropskimi volitvami. Čeprav je javnost pretežno naklonjena jedrski energiji, je pomembno vedeti čim več o tej daleč največji naložbi na področju energetike pri nas. O tem v oddaji Ob osmih nekdanji dolgoletni predsednik upave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt