Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Nadia Petauer

474 prispevkov29.9.2023

Kako vzgojiti bučo, ki tehta več kot fičo?

Janko Lovše iz Trebnjega je letos pridelal bučo velikanko, težko 842 kilogramov. Javnosti jo je predstavil minuli konec tedna na tradicionalnem slovenskem tekmovanju in zmagal. Poleg vprašanja, kako tako veliko in težko bučo sploh premakne iz rastlinjaka ter kakšna bučna semena ima, ga v Petku brez pravila povprašamo tudi o morebitnih trikih oziroma posebnih prijemih gojenja.


24.9.2023

V odraslih letih klasike beremo drugače

Novo sezono 7. strani smo že začeli, tedensko predstavljamo knjižne naslove, ki jih izberejo bralci. Tokrat pa bomo predstavili nekaj drugega – potek bralne značke za odrasle, konkretno v Mariborski knjižnici, kjer opažajo, da bralci predvsem pozdravljajo bralne predloge in se pogosto ustavijo pred knjižno polico z oznako »priporočamo«. Bibliotekarka Jasna Mlakar je sogovornica v Mariboru.


18.9.2023

Kako deluje klicni center na številki 114?

Klicni center za pomoč po poplavah deluje slaba dva tedna, na številko 114 pa se lahko obrnejo posamezniki z različnimi vprašanji glede pomoči, obnove, popisa škode, kot tudi zgolj za pogovor v težkih trenutkih. Bistvo delovanja te službe je usklajenost pri odgovorih in pomoč, poudarja vodja klicnega centra Andrej Šter. Gostimo ga v ponedeljkovem Svetovalnem servisu, tudi za vaša vprašanja, ki jih lahko zapišete na elektronski naslov prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličete med oddajo.


25.8.2023

Življenje iz kovčka turističnega vodnika

Petek brez pravila potuje v Pariz. Tam je namreč sogovornik Urban Soban, ki že 25 let deluje kot turistični vodnik za slovenske in tuje turiste, predvsem po evropskih državah. Poklicali smo ga in preverili, kakšno je pravzaprav njegovo delo, koliko dni v letu je sploh doma, kaj je v teh letih opazil pri t. i. značilnostih turistov iz različnih držav ter ali imajo turistični agenti res vedno v rokavu kakšne skrite adute?


18.8.2023

Aktualna vremenska napoved za konec tedna

Napoved za gorski in morski svet za konec tedna pripravljajo vremenoslovci Agencije RS za okolje.


4.8.2023

S "frajtonar'co" do Guinnessovega rekorda

Avgusta se jutranji program ob sobotah prebuja v planinskih kočah. In ne samo v planinskih kočah, tudi drugje, kjer je veselo, je običajno prisoten zvok harmonike. Tako je vsaj v našem kulturnem prostoru. In če kdo ni vedel, bo izvedel v Petku brez pravila: Slovenci imamo od letošnje pomladi Guinnessovega rekorderja v neprekinjenem igranju diatonične harmonike. Sogovornik: Anže Krevh.  


17.7.2023

Poletje v Furlaniji - Julijski krajini je v polnem teku

Ponedeljkov jutranji pogovor z dopisnico iz Trsta ponuja namige za obisk naravnih in kulturnih znamenitosti v regiji, kot tudi omembno številnih poletnih festivalov.


7.7.2023

Aktualna vremenska napoved za konec tedna

Napoved za gorski in morski svet za konec tedna pripravljajo vremenoslovci Agencije RS za okolje.


7.7.2023

15-metrski akrobatski skoki v Dravo

Petek brez pravila zbira pogum za skok iz višine 15 metrov. Pred vrati je namreč 23. mednarodno tekmovanje v akrobatskih skokih v Dravo z dravskega (Glavnega) mostu. V Mariboru se bo 10 profesionalnih skakalcev pomerilo v izvedbi in težavnosti skokov, med njimi tudi redni udeleženec dogodka ter soorganizator tekmovanja Aleš Karničar. Redno se uvršča na zmagovalni oder, zato je tudi sogovornik v oddaji.


2.6.2023

Izbira in vzdrževanje ležišča

Ljudje tretjino življenja preživimo v postelji, zato je izbira primerne vzmetnice pomembna. Katere dejavnike upoštevati pri izbiri ležišča, kako se razlikujejo številni materiali, ki so na trgu na voljo, in kako pomembno je redno ter ustrezno vzdrževanje, shranjevanje in čiščenje? Na vprašanja bo v petkovem Svetovalnem servisu odgovarjal Dušan Blažič, strokovnjak za prodajo vzmetnic.


26.5.2023

Akademija za varuške

V Sloveniji poklic varuške sodi med neformalne oblike varstva otrok, ker slednje prvotno sodi v sklop vrtca in pozneje šole, kjer se z otroki ukvarjajo tisti, ki so dokončali ustrezno izobraževanje. A to še ne pomeni, da delo varuške v Sloveniji ne obstaja. Od letos obstaja tudi Akademija za varuške, ki jo je ustanovila Nika Kajnih, sogovornica v jutranji oddaji Petek brez pravila.


12.5.2023

Naj za trenutek odloži delo … to bo voščilo umetne inteligence

Ali lahko umetna inteligenca napiše voščilo, ki je unikatno, osebno in iskreno? Se za takšnim voščilom dejansko skriva kreativnost pošiljatelja? BirthdAI Cards je spletno orodje, ki ga poganja umetna inteligenca, je uporabniški vmesnik, ki v dobrih 15 sekundah generira ne tako generično besedilo. Preizkusil ga je tudi Petek brez pravila.


5.5.2023

Kdaj dežuje?

Kdaj dežuje? Odgovor v naslednjih minutah razkrije Anže Medved, meteorolog z Agencije za okolje. Vstopili smo v mesec maj in s tem tudi v novo serijo t.i. padavinskih oddaj Jutranje vremenske fronte. Poleg konvektnih, stratiformnih in orografskih padavin s sogovornikom tudi o povezanosti dežja in velikosti dežnih kapljic.


28.4.2023

Kakšno bo vreme?

Letošnji april bo že tretje leto zapored hladnejši od dolgoletnega povprečja, v sredini meseca nam je prinesel še manjšo pošiljko snega, predvsem pa veliko padavin. Te za pomladni čas sicer niso neobičajne, bolj so neobičajne rekordno visoke temperature v nekaterih delih Evrope. Pred prvomajskimi prazniki v Svetovalnem servisu gostimo meteorologa z Agencije za okolje, na vprašanja o vremenu bo odgovarjal Anže Medved.


19.4.2023

Aktualne potovalne informacije in priporočila

Gost sredinega Svetovalnega servisa bo Andrej Šter, vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje zadeve. Kako odprt ali zaprt je svet po treh letih pandemije, kakšna dokazila potrebuje posameznik za obisk posamezne države? Pospremimo tudi aktualno dogajanje glede avstrijskega novega podaljšanja nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo, z začetkom leta pa se je končalo poletno čakanje na mejnih prehodih s Hrvaško.


14.4.2023

Nizki oblaki so sestavljeni izključno iz vodne pare

Drugi del Jutranje vremenske fronte o oblakih nadaljujemo s predstavitvijo nizkih oblakov. Najpogostejši predstavnik omenjenih oblakov je stratus, meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik pa doda še nimbostratus, kumulus in stratokumulus. Glede na poimenovanje ''nizki'' je neizogibno naslednje vprašanje: do katere višine nastajajo nizki oblaki?


7.4.2023

Kumulonimbus lahko v višino meri tudi od deset do trinajst kilometrov

''Oblaki so najboljši model za napovedovanje vremena''. To je citat iz današnje epizode Jutranje vremenske fronte, ki se aprila ob petkih zjutraj posveča oblakom. Z meteorologi z Agencije za okolje smo se odločili za serijo oddaj, v katerih razložimo t.i. rodove oblakov, razvrščene po višini – visoke, srednje in nizke. V prvi oddaji pa gremo k osnovam, k osnovnemu vprašanju, ki ga je meteorologu Anžetu Medvedu postavila Nadia Petauer: kako oblaki sploh nastanejo ter kakšen je razvoj nevihtnih oblakov? Ključna dejavnika sta termika in vlaga.


17.3.2023

Tudi izdelava umetniških tort se začne s peko biskvita, izdelavo kreme in pomivanjem posode

Napovedujemo najbolj pocukran Petek brez pravila, saj bo gostja kraljica sladkorja. Sugar Queen, ki sliši tudi na ime Eva Klinc, se je nedavno vrnila iz Las Vegasa. Tja je dostavila 20 kilogramov težko 3D torto - realistično oblikovan doprsni kip svetovno znanega slaščičarskega mojstra. Zakaj je izdelovanje t.i. umetniških tort postal trend in ali so res minili časi tort s plastjo biskvita, kreme in dodatka kakšne jagode?


12.3.2023

Vremenska postaja Sevno deluje že več kot 60 let

naPOTki gredo v jugovzhodni del občine Šmartno pri Litiji, v vas Sevno, kjer vreme ''merijo'' že več kot 60 let. Prebivalcev je po zadnjih podatkih nekaj manj kot 50, med njimi tudi meteorološki opazovalec, ki je pred štirimi leti prevzel omenjeno nalogo od gospe, ki je meritve opravljala od začetka. Z vidika klimatologije je Sevno - zaradi specifične lege v Posavju - zelo pomembna točka. Tudi zato imajo meteorološke meritve in opazovanja tam dolgoletno tradicijo.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt