Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Nadia Petauer

519 prispevkov5.7.2024

Gorski/morski poletni oddih ARSO

Podrobnejša vremenska napoved za konec tedna 5. 7. - 7. 7.


5.7.2024

Anže Albreht: "Varna cesta smo mi vsi."

Samo en voznik/voznica je lahko težava, če se ne drži prometnih pravil. V primeru prometnih zastojev je ključna vzpostavitev reševalnega pasu. Pa ne samo v primeru prometne nesreče, reševalni pas je nujen za pretok intervencijskih vozil. V zadnjih letih je opazen napredek v prometni kulturi, pravi Anže Albreht, ustanovitelj Zavoda Reševalni pas, a poudarja, da je prostora za izboljšave – predvsem na področju nadzora in sankcij – še veliko. Gosti ga Petek brez pravila.


24.5.2024

David Sanborn - Bang Bang

Predlogi so bili: David Sanborn – Bang Bang Aleksandra Čermelj in Big Band RTV Slovenija - Bodi to kar si Prizma – Nič mi ni Zmagalna skladba je Bang Bang Davida Sanborna.


24.5.2024

Nostalgija je (prijeten) spomin, hkrati pa tudi del zgodovine

»Raziskave zadnjih nekaj desetletij so pokazale, da gre za izreden psihološki konstrukt, ki blagodejno in pozitivno vpliva na posameznikovo počutje«. Gre za citat iz revije Pan!ka Društva študentov psihologije Slovenije, ko so pisali o konceptu nostalgije. Morda stavek pojasni, zakaj pogosto naletimo na nostalgične dogodke, sejme, akcije pa tudi muzejske razstave. Eno izmed takšnih so do nedavnega razstavljali v ormoški enoti Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Za Petek brez pravila smo se pogovarjali z avtorico razstave »Kar šteje, obuja spomine, Slovenija/Ormož od sedemdesetih let preteklega stoletja do danes«, Manico Hartman.


3.5.2024

Andrej Šifrer - Za prijatelje

Predlogi so bili: Nino Robić - Ura brez kazalcev Andrej Šifrer - Za prijatelje Raiven - Veronika Zmagovalna skladba je Za prijatelje - Andrej Šifrer.


3.5.2024

"Teletekst je prvi medij na zahtevo."

Teletekst bo 7. maja obeležil 40 let. Leta 1984 je napovedal prihajajočo informacijsko revolucijo, a danes kljub množici sodobnih komunikacijskih kanalov med slovenskimi gledalci še vedno ostaja priljubljen način iskanja informacij in spremljanja novic. O vlogi, pomenu in nastajanju se mu posvetimo tudi v Petku brez pravila.


5.5.2024

Matej Rijavec, MMC: "Najbolj obiskani strani teleteksta sta šport in vreme."

Teletekst bo v torek 7. maja obeležil 40 let. Leta 1984 je napovedal prihajajočo informacijsko revolucijo, a danes kljub množici sodobnih komunikacijskih kanalov med slovenskimi gledalci še vedno ostaja priljubljen način iskanja informacij in spremljanja novic. O tem smo že govorili v petkovem jutru na Prvem, v oddaji Petek brez pravila. In kot je bilo v oddaji tudi obljubljeno, je v nedeljskem popoldnevu čas, da slišimo daljši pogovor s kolegom z našega Multimedijskega centra. MMC je namreč »izšel« prav iz teleteksta.


25.4.2024

Aktualne potovalne informacije in priporočila

Gost četrtkovega Svetovalnega servisa je bil Viktor Mlakar, vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Prihajajo počitniški meseci, ki običajno prinesejo tudi povečano popotniško aktivnost. Še pred potovanjem pa je priporočljivo poskrbeti za ustrezno birokracijo in pripravo. Kaj za nas v primeru težav v tujini lahko naredi diplomatsko-konzularno predstavništvo in kakšna so trenutna aktualna varnostna priporočila?


19.4.2024

Robbie Williams - Angels

Predlogi za Radiosfero: Ansambel Jožeta Privška in Lidija Kodrič - Moja mala tiha sreča Robbie Williams - Angels Mitja kvintet - Za lepši dan Zmagovalna skladba je bila Robbie Williams - Angels


19.4.2024

Slovenci pojemo več kot 27 tisoč ton banan

Banane so četrto najpomembnejše živilo na svetu – takoj za rižem, pšenico in koruzo. Ustvarijo kar 6 milijard evrov izvozne vrednosti in do 22 milijard evrov maloprodajne vrednosti. Gre za drevesu podobno zelišče, ki zraste do 15 metrov v višino, banan je okoli 1000 vrst, a večinoma konzumiramo le eno. So odličen vir vlaknin, kalija, vitamina C in vitamina B6, se pa za bananami skriva tudi vidik, ki je pogosto spregledan. V ospredje Petka brez pravila postavljamo pot banane do naše mize.


8.4.2024

Vzgoja in šolanje psov

Kdaj v pasjo šolo? Kadarkoli, pravijo kinološki inšturktorji. Za šolanje in vzgojo psa ni nikoli prepozno, bistvo učenja pa je komunikacija s psom in medsebojno razumevanje. Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri učenju pasjega vedenja in zakaj se v pasji šoli dejansko učijo lastniki? Gostja ponedeljkovega Svetovalnega servisa bo Medtoda Mikuž, svetovalka za vedenje družnih živali in kinološka inštruktorica.


5.4.2024

Primož Vidovič - Pismo mlademu pesniku

Predlogi za Radiosfero: BB Rtv Slovenija in Tomaž Gajšt - Nad mestom se dani Primož Vidovič - Pismo mlademu pesniku Ultravox! - Dancing with tears in my eyes Zmagovalna skladba: Primož Vidovič - Pismo mlademu pesniku


5.4.2024

"Stene, ki so polne življenja"

Študije o zelenih stenah kažejo, da ima njihova prisotnost pozitivne učinke na kakovost bivanja, da v prostoru znižujejo raven ogljikovega dioksida in na delovnem mestu povečujejo produktivnost ter izboljšujejo počutje ljudi. Petek brez pravila s Sandro Pirš, lastnico podjetja IKO9 raziskuje koncept dekorativnega mahu, ki ne potrebuje nege in vzdrževanja, potrebuje le steno.


31.3.2024

Za uspešno delo je ključna komunikacija med vodnikom in psom

Ena tretjina pasjih možganov je namenjena izključno vonju (kar je 40 krat več kot pri človeku). Zato ni presenetljivo, da so psi tudi odlični iskalci pogrešanih, tako ljudi kot tudi živali. In prav slednjim – pogrešanim živalim, ki jih iščejo psi – se posvečamo v nedeljskem popoldnevu v pogovoru s Sabino Piber, vodjo slovenske enote sicer mednarodnega združenja K9. Njihovo poslanstvo je predvsem iskanje pogrešanih/pobeglih živali s t.i. tehniko "trailing" oziroma tehniko sledenja. Poleg komunikacije, ki jo imata vodnik in pes, je ključno tudi obvladanje usmeritve vonja.


26.3.2024

Zamrzovalnik naj bo zapolnjen do dveh tretjin prostornine

Koncept konzerviranja hrane s pomočjo nizke temperature je znan že več stoletij, načini so se sicer skozi zgodovino spreminjali. Malo o zgodovini, predvsem pa o pravilnih postopkih zamrzovanja in odmrzovanja živil danes - to raziskujemo v Torkovem kvizu!


25.3.2024

Spomladanska oskrba (sobnih) rastlin

Oskrbo rastlin v notranjih prostorih v zimskem času prilagodimo. Prišla je pomlad in s tem tudi presajanje, obrezovanje ter razmnoževanje rastlin s potaknjenci. Tudi spomladansko sonce je na okenskih policah lahko že premočno. Kako sobne – kot tudi zunanje rastline, ki počasi končujejo prezimovanje – pripraviti na novo sezono? O tem v ponedeljkovem Svetovalnem servisu z doktorico biologije Blanko Ravnjak.


15.3.2024

Faraoni – Tu je moj dom

Izbrana skladba: Faraoni – Tu je moj dom Glasbeni predlogi so bili: Tomaž Domicelj- Vem, da danes bo srečen dan Prizma- Pogum Faraoni – Tu je moj dom


15.3.2024

K9 - iskanje pogrešanih živali s pomočjo za to izšolanih psov

K9 je mednarodno združenje, ki deluje tudi v Sloveniji. Njihovo poslanstvo je predvsem iskanje pogrešanih/pobeglih živali s t. i. tehniko "trailing". Poleg komunikacije, ki jo imata vodnik in pes, je ključno tudi obvladanje usmeritve vonja. Kako poteka šolanje, kako iskanje in zakaj prisotnost lastnikov izgubljene živali v iskalnih akcijah ni zaželena? Sogovornica v Petku brez pravila je vodja slovenskega K9 Sabina Piber s svojimi tremi psičkami: Ulo, Chilli in Yotto.


13.3.2024

Vsaka goba ima edinstveno teksturo in okuse

Tokratno oddajo Pod pokrovko je avtorica Nadia Petauer napovedala že v naši – deloma tudi sredini – oddaji naPOTki. V njej se je z dr. Fungijem odpravila na edinstveno doživetje nabiranja in spoznavanja gob. Kulinarični del pa sta pustila za oddajo Pod pokrovko. Kaj je gozdni piščanec, zakaj je lahko klobuk gobe nadomestek testa za pico in zakaj so lisičke najboljše surove?


8.3.2024

Ali bonton zapoveduje tudi izbor cvetja ob praznikih, kot je 8. marec?

Petkov Svetovalni servis izkoristimo za - datumu primerno – svetovanje o bontonu pri podarjanju cvetja: kako ga izročiti in sprejeti in ali bonton zapoveduje tudi izbor cvetja ob praznikih, kot je 8. marec? Kako sploh izbrati primerno darilo? S strokovnjakinjo za kulturo vedenja Bojano Košnik Čuk pa cvetličnemu bontonu dodamo še vsakodnevnega. Vprašanja in dileme lahko zapišete na prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali po 9 h pokličite v oddajo.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt