Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo dnevno aktualnega programa

Nadia Petauer

511 prispevkov19.4.2024

Robbie Williams - Angels

Predlogi za Radiosfero: Ansambel Jožeta Privška in Lidija Kodrič - Moja mala tiha sreča Robbie Williams - Angels Mitja kvintet - Za lepši dan Zmagovalna skladba je bila Robbie Williams - Angels


19.4.2024

Slovenci pojemo več kot 27 tisoč ton banan

Banane so četrto najpomembnejše živilo na svetu – takoj za rižem, pšenico in koruzo. Ustvarijo kar 6 milijard evrov izvozne vrednosti in do 22 milijard evrov maloprodajne vrednosti. Gre za drevesu podobno zelišče, ki zraste do 15 metrov v višino, banan je okoli 1000 vrst, a večinoma konzumiramo le eno. So odličen vir vlaknin, kalija, vitamina C in vitamina B6, se pa za bananami skriva tudi vidik, ki je pogosto spregledan. V ospredje Petka brez pravila postavljamo pot banane do naše mize.


8.4.2024

Vzgoja in šolanje psov

Kdaj v pasjo šolo? Kadarkoli, pravijo kinološki inšturktorji. Za šolanje in vzgojo psa ni nikoli prepozno, bistvo učenja pa je komunikacija s psom in medsebojno razumevanje. Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri učenju pasjega vedenja in zakaj se v pasji šoli dejansko učijo lastniki? Gostja ponedeljkovega Svetovalnega servisa bo Medtoda Mikuž, svetovalka za vedenje družnih živali in kinološka inštruktorica.


5.4.2024

Primož Vidovič - Pismo mlademu pesniku

Predlogi za Radiosfero: BB Rtv Slovenija in Tomaž Gajšt - Nad mestom se dani Primož Vidovič - Pismo mlademu pesniku Ultravox! - Dancing with tears in my eyes Zmagovalna skladba: Primož Vidovič - Pismo mlademu pesniku


5.4.2024

"Stene, ki so polne življenja"

Študije o zelenih stenah kažejo, da ima njihova prisotnost pozitivne učinke na kakovost bivanja, da v prostoru znižujejo raven ogljikovega dioksida in na delovnem mestu povečujejo produktivnost ter izboljšujejo počutje ljudi. Petek brez pravila s Sandro Pirš, lastnico podjetja IKO9 raziskuje koncept dekorativnega mahu, ki ne potrebuje nege in vzdrževanja, potrebuje le steno.


31.3.2024

Za uspešno delo je ključna komunikacija med vodnikom in psom

Ena tretjina pasjih možganov je namenjena izključno vonju (kar je 40 krat več kot pri človeku). Zato ni presenetljivo, da so psi tudi odlični iskalci pogrešanih, tako ljudi kot tudi živali. In prav slednjim – pogrešanim živalim, ki jih iščejo psi – se posvečamo v nedeljskem popoldnevu v pogovoru s Sabino Piber, vodjo slovenske enote sicer mednarodnega združenja K9. Njihovo poslanstvo je predvsem iskanje pogrešanih/pobeglih živali s t.i. tehniko "trailing" oziroma tehniko sledenja. Poleg komunikacije, ki jo imata vodnik in pes, je ključno tudi obvladanje usmeritve vonja.


26.3.2024

Zamrzovalnik naj bo zapolnjen do dveh tretjin prostornine

Koncept konzerviranja hrane s pomočjo nizke temperature je znan že več stoletij, načini so se sicer skozi zgodovino spreminjali. Malo o zgodovini, predvsem pa o pravilnih postopkih zamrzovanja in odmrzovanja živil danes - to raziskujemo v Torkovem kvizu!


25.3.2024

Spomladanska oskrba (sobnih) rastlin

Oskrbo rastlin v notranjih prostorih v zimskem času prilagodimo. Prišla je pomlad in s tem tudi presajanje, obrezovanje ter razmnoževanje rastlin s potaknjenci. Tudi spomladansko sonce je na okenskih policah lahko že premočno. Kako sobne – kot tudi zunanje rastline, ki počasi končujejo prezimovanje – pripraviti na novo sezono? O tem v ponedeljkovem Svetovalnem servisu z doktorico biologije Blanko Ravnjak.


15.3.2024

Faraoni – Tu je moj dom

Izbrana skladba: Faraoni – Tu je moj dom Glasbeni predlogi so bili: Tomaž Domicelj- Vem, da danes bo srečen dan Prizma- Pogum Faraoni – Tu je moj dom


15.3.2024

K9 - iskanje pogrešanih živali s pomočjo za to izšolanih psov

K9 je mednarodno združenje, ki deluje tudi v Sloveniji. Njihovo poslanstvo je predvsem iskanje pogrešanih/pobeglih živali s t. i. tehniko "trailing". Poleg komunikacije, ki jo imata vodnik in pes, je ključno tudi obvladanje usmeritve vonja. Kako poteka šolanje, kako iskanje in zakaj prisotnost lastnikov izgubljene živali v iskalnih akcijah ni zaželena? Sogovornica v Petku brez pravila je vodja slovenskega K9 Sabina Piber s svojimi tremi psičkami: Ulo, Chilli in Yotto.


13.3.2024

Vsaka goba ima edinstveno teksturo in okuse

Tokratno oddajo Pod pokrovko je avtorica Nadia Petauer napovedala že v naši – deloma tudi sredini – oddaji naPOTki. V njej se je z dr. Fungijem odpravila na edinstveno doživetje nabiranja in spoznavanja gob. Kulinarični del pa sta pustila za oddajo Pod pokrovko. Kaj je gozdni piščanec, zakaj je lahko klobuk gobe nadomestek testa za pico in zakaj so lisičke najboljše surove?


8.3.2024

Ali bonton zapoveduje tudi izbor cvetja ob praznikih, kot je 8. marec?

Petkov Svetovalni servis izkoristimo za - datumu primerno – svetovanje o bontonu pri podarjanju cvetja: kako ga izročiti in sprejeti in ali bonton zapoveduje tudi izbor cvetja ob praznikih, kot je 8. marec? Kako sploh izbrati primerno darilo? S strokovnjakinjo za kulturo vedenja Bojano Košnik Čuk pa cvetličnemu bontonu dodamo še vsakodnevnega. Vprašanja in dileme lahko zapišete na prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali po 9 h pokličite v oddajo.


27.2.2024

Abeceda nujne prve pomoči

V torkovem Svetovalnem servisu ponovimo abecedo prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Osnovni algoritem se za odrasle osebe ali otroke in dojenčke razlikuje. Koliko stiskov prsnega koša? Kako je z izvajanjem umetnega dihanja? Gost, ki bo odgovarjal na vprašanja, bo po 9-ti Primož Velikonja iz Zdravstvenega doma Kočevje. Govor bo tudi o pomembnosti defibrlatorja ter nujnosti hitrega odzivnega časa. Pišite na prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.


23.2.2024

Zdravje hišnih ljubljenčkov

Ob zdravstvenih težavah hišnih ljubljenčkov je treba poiskati pomoč veterinarja, ki pa skrbi tudi za redne preglede zobovja, beleži obvezna in druga cepljenja ter svetuje pri številnih vprašanjih, ki jih imajo skrbni lastniki domačih živali. V petkov Svetovalni servis smo povabili Urško Drobnič, dr. vet. med. iz veterinarske ambulante Animavet. Odgovarjala bo na vprašanja v povezavi z zdravjem psov, mačk, ptic in glodalcev.


22.2.2024

Reka Pivka je včasih tekla v nasprotno smer

V Lokalnem času bomo vzbudili zanimanje za odkrivanje skrivnosti dela Zelenega krasa, med katere uvrščamo tudi Pivško kotlino. Dopisnica Sabrina Mulec obljublja radijski botanični sprehod po Pivških presihajočih jezerih, pa tudi pogovor o vprašanju sobivanja z zvermi na Zelenem krasu. V Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer pa bodo odgovorili na številna vprašanja, ki se začnejo z "zakaj?"


16.2.2024

Iz Radiosfere - Katalena - Miško Koroško

Izbrana skladba: Katalena - Miško Koroško Glasbeni predlogi so bili: Zajtrk - Sol Katalena - Miško Koroško Bob Marley - One love


16.2.2024

"Sving je dialog, ki se sproti razvija."

LISA – Ljubljana International Swing Academy. Svingovski dogodek, kjer se bo plesalo od petka do nedelje. Glasbeni ritmi prve polovice 20. stoletja, stilske oprave, ki jim danes rečemo vintage ali retro, ter ples, ki slavi odprtost, živahnost in veliko improvizacije. Sving (in omenjeni festival) nam v Petku brez pravila predstavlja Aleš Kolar iz Plesne šole Vintage Swing.


31.1.2024

Kako in kdaj najamemo detektiva?

Detektivska dejavnost ni le sledenje potencialno nezvestemu partnerju, temveč še marsikaj drugega. V Sloveniji je registriranih približno 100 detektivov, najemajo pa jih tako pravne kot fizične osebe. Za katere storitve lahko najamemo detektiva, kakšna je zakonodaja na področju detektivske dejavnosti ter kako so lahko uporabljeni pridobljeni dokazi? Na vaša vprašanja bo v Svetovalnem servisu odgovarjal detektiv Janko Trivunović.


28.1.2024

Dr. Fungi: ''Gobe nas lahko nahranijo, zdravijo ali ubijejo.''

Posploševanje pri gobah ne obstaja. To je eno izmed ključnih navodil, preden se podamo v gozd, v kraljestvo gob. V naPOTkih v aktualni sezoni odkrivamo edinstvena doživetja in eno izmed njih – ki tudi ni pogojeno z letnim časom, saj gobe rastejo vse leto – je doživetje z naslovom: "Dr. Fungi: Mi gremo po gobe!". Kdo je Dr. Fungi, katere gobe januarja rastejo v Iškem vintgarju in kaj je gozdni laboratorij? V naslednjih minutah gremo na gozdno pustolovščino.


15.1.2024

Rastline v januarju

Januar sicer res ni mesec, ko bi bila aktivnost vrtnarjenja velika, a tudi v hladnejšem delu leta je treba poskrbeti, da rastline uspešno prezimijo. Kaj naredimo, če sredi zime zacvetijo, kdaj se je najbolje ukvarjati s potaknjenci in kam z božično zvezdo ali posajenim prazničnim drevescem? Tudi na vaša vprašanja bo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu odgovarjala doktorica biologije Blanka Ravnjak.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt