Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo večernega in nočnega programa

Sandi Horvat

204 prispevkov30.1.2023

Več kot šest milijonov evrov 20 občinam, kjer živi romska skupnost

Razmere romske skupnosti v Sloveniji se od regije do regije razlikujejo. Ponekod Romi še vedno živijo brez elektrike, drugod tudi pod milom nebom. Udeležili smo se izobraževanja romskih svetnikov, na katerem so sami izpostavili največje izzive Romov v občini. V Mariboru so znova opozorili na porast diskriminacije in predstavili brezplačno svetovanje in pravno pomoč Romom za primere rasne in etnične diskriminacije. Udeležili smo se še fotografske razstave Rominj, s katero želijo preseči predsodke in stereotipe do romskih žensk. Čas bo tudi za novo rubriko romskega jezika.


23.1.2023

V Šaleški dolini Romi integrirani v družbo

V Šaleški dolini v dveh občinah, Velenju in Šoštanju, živi okrog 150 Romov. Preverili smo, kako so se ti v zadnjih letih uspešno vključili in postali del širše družbe. V domačem glasbenem studiu smo obiskali Miša Kontreca, prinašamo še novico o nadomestnih volitvah predstavnika romske skupnosti v občinah Lendava in Semič.


16.1.2023

Nika Zorjan

Zgovorna Prekmurka Nika Zorjan v letošnjem letu praznuje desetletnico delovanja na slovenski glasbeni sceni. Je ena tistih, ki je še posebno pri mladih zelo priljubljena, njeni posnetki na spletu pa dosegajo večmilijonske oglede. A Nika ne le da nastopa in piše nove pesmi, ampak petje tudi poučuje. Po poti spominov vse od Misije Evrovizije 2012 do danes se bomo sprehodili tudi z njeno glasbo. Niko Zorjan je na sproščen klepet povabil Sandi Horvat.


16.1.2023

Pet tisoč družin brez elektrike

Nocoj se najprej odpravljamo nekaj sto kilometrov južneje od Slovenije, natančneje, v Niš, kjer so v enem izmed romskih naselij pred več kot pol leta izklopili elektriko. Ustavili se bomo še v Novem Sadu, kjer smo se pogovarjali z multimedijskim umetnikom in filozofom, dr. Zoranom Tairovićem. Na Pušči pa smo se udeležili delovnega srečanja in izobraževanja za javne ustanove.


9.1.2023

Skladba leta 2022 Naših poti

Sprehodili se bomo po seznamu skladb preteklega leta, skozi oddajo pa predstavili po štiri domače in štiri tuje kandidatke, ki se borijo za laskavi naslov skladbe minulega leta oddaje Naše poti. Na domačem delu vam na izbiro ponujamo skladbo Cinguli renguli Sandija Horvata Sunnyja, Samo tij v izvedbi Vlada Kreslina, Tea Collorija in Momento Cigano, Natoči mi vina, ki jo prispevajo Zoran Predin in zasedba Šukar ter Ma voli ga Miša in Dominika Kontreca. Na tujem delu so se v končni izbor uvrstile Eh, što si tuđi zasedbe Kal, Prikezhia Romano Drom, Din dragostea mea Mahale Rai Bande in skladba Csoravla Romeno in Monike Lakatoš.


2.1.2023

Romi v letu 2022

V prvi oddaji novega leta se bomo ozrli v leto 2022 in se spomnili večjih dogodkov, ki so zaznamovali romsko skupnost doma in po svetu. V ospredje bomo izpostavili tudi zgodbe tistih posameznikov, ki predstavljajo dober primer iz in za skupnost, in teh je bilo v minulem letu kar nekaj. Kot veleva tradicija, tudi tokratni prvi ponedeljek v mesecu prinaša glasovanje za skladbi minulega meseca, meseca decembra. Na domačem delu se za glasove poslušalcev borita skladbi Samo tij v izvedbi Vlada Kreslina, Tea Collorija in Momento Cigano ter Cigani ljubiat pesnji zasedbe Romano Glasuo. Na tujem delu pa vam na izbiro ponujamo skladbi Pa ponérselas en su pelo, ki jo prispeva Sergio Gómez in skladbo Din dragostea mea zasedbe Mahala Rai Banda.


19.12.2022

Santana Horvat, zgodba o uspehu

Pretekli teden smo se odpravili v vrtec Romano na Pušči, tamkajšnji otroci se že pripravljajo na prihajajoče praznike, obiskal jih je tudi eden izmed treh dobrih mož. Nadalje smo se pogovarjali s Santano Horvat, ki je svojo strast do estetike pripeljala vse do svojega lastnega lepotnega salona, v katerem zaposluje tudi pripadnici večinskega prebivalstva. Mednarodna mreža REYN, mreža za zgodnje vključevanje romskih otrok v predšolske programe, pa te dni praznuje deset let delovanja.


12.12.2022

Esma Redžepova je bila kraljica Romov

Ob obletnici smrti kraljice romske glasbe in humanitarke, Esme Redžepove, smo se v sodelovanju s sestrsko romsko televizijsko oddajo, Kaj govoriš, odpravili v Šutko, kjer smo se o pokojni legendi pogovarjali s tamkajšnjimi vaščani. Monika Sandreli, ki je naša sodelavka že od samega začetka pa je z nami, ob obletnici oddaje, delila svoje začetke in spomine nastajanja oddaje ter izzive, ki jih je kot novinarka in romska ženska premagovala skozi leta.


5.12.2022

15 let Naših poti

3. decembra mineva natanko 15 let, odkar smo vas prvič povabili na Naše poti. Ob obletnici bomo v studiu gostili prvega voditelja oddaje, Romana Kuharja, ter urednico, Eniso Brizani, s katerima bomo obudili njene začetke nastajanja. Prvi ponedeljek v decembru bo minil še v znamenju izbora skladbe preteklega meseca. V domačem delu vam na izbiro ponujamo skladbi Kourkouro zasedbe Romano Glauso in Dekle moje Vlada Kreslina in Tea Collorija, v tujem delu pa skladbi Boa Doña, Chacona De Negros Y Gitanos, ki jo prispeva Perrate, ter Prikezhia v izvedbi zasedbe Romano Drom.


28.11.2022

Romska literatura in kulinarika na Slovenskem knjižnem sejmu

Od 22. do 27. novembra je potekal že 38. slovenski knjižni sejem, ki je na zadnji dan ponudil tudi popoldne romske literature in kulinarike. Manjkalo ni niti romske glasbe. Prinašamo še izsledke mednarodne raziskave digitalnih kompetenc pri romskih učencih in učiteljih. Čas bo tudi za novo rubriko romskega jezika. Tokrat se bomo pogovarjali z Natašo Horvat iz Dolge vasi, ki govori več narečij romskega jezika.


21.11.2022

Volitve romskih svetnikov 2022

Dan po supervolilni nedelji prinašamo rezultate volitev predstavnikov romske skupnosti v občinskih svetih. Od dvajsetih občin bosta le dve ostali brez svojega predstavnika. Je pa predstavnik romske skupnosti v občinskem svetu popolnoma enakovreden in ima ena pooblastila in dolžnosti kot ostali predstavniki skupnosti v svetu, pravi prvak Sveta romske skupnosti RS; Jožek Horvat Sandreli ter še dodaja, da največ težav pri opravljanju funkcije romskega svetnika pride ravno pri nerazumevanju dela svetnika s strani romske skupnosti. Pogovarjali smo se še z direktorjem vladnega urada za narodnosti, Stanetom Baluhom in predsednikom Foruma romskih svetnikov, ki sta za nas strnila minuli mandat romskih svetnikov. Oba sta do delovanja svetnikov precej kritična.


14.11.2022

Vse več primerov diskriminacije nad Romi

Imer Traja Brizani je ob svetovnem dnevu romskega jezika izdal poezijo romskih pesmi. Ob pogovoru nam je zaupal tudi zakaj je pomembno ohranjati jezik naroda. Na voljo je poročilo o diskriminaciji nad Romi, ki ponuja tudi primerjavo med izzivi romske skupnosti na Slovaškem in v Sloveniji. Prinašamo še reportažo aktivnih počitnic, ko so se otroci iz več regij po Sloveniji skupaj odpravili na morsko dogodivščino.


7.11.2022

Svetovni dan romskega jezika

5. novembra Romi po svetu zaznamujejo svetovni dan romskega jezika. Prvič so ga zaznamovali leta 2008. Obstaja en romski jezik in več narečij romskega jezika. Samo v Evropi jih beležimo približno tisoč, od tega najmanj štiri v Sloveniji. Ravno zaradi velikega števila narečij, standardizacija jezika zaenkrat ni možna. "Tako kot drugi jeziki, je tudi romski jezik živ jezik, ki se spreminja, razvija in ohranja«, meni jezikoslovka in naravna govorka prekmurske romščine, Samanta Baranja. Večji del oddaje bomo tako namenili izzivom in prednostim romskega jezika. Prvi ponedeljek v mesecu pa prinaša še glasovanje za skladbi preteklega meseca. Na domačem delu vam na izbiro ponujamo skladbi Ma voli ga v izvedbi Miša in Dominika Kontreca ter El Paraiso Tea Collorija in Momento Cigano. Na tujem delu se bosta za glasove pomerila Terne Čhave s skladbo Čhaje Šukarije in Ivo Papasov s skladbo Celeste.


4.11.2022

"Tudi romski jezik je živ jezik, ki se spreminja in razvija."

5. novembra bodo Romi po svetu praznovali svetovni dan romskega jezika. ki ga obeležujemo od leta 2008. "Tako kot ostali jeziki je tudi romski jezik živ jezik, ki se spreminja, razvija in ohranja," meni jezikoslovka in naravna govorka prekmurske romščine Samanta Baranja. Obstaja en romski jezik in več narečij romskega jezika. Samo v Evropi jih beležimo okoli tisoč, od tega najmanj štiri v Sloveniji. Ravno zaradi velikega števila narečij standardizacija jezika zaenkrat ni možna. Sandi Horvat je ob svetovnem dnevu romskega jezika, ki ga obeležujemo na dan izida hrvaško-romskega in romsko-hrvaškega slovarja, Samanto Baranjo vprašal, zakaj smo na tovrstno obeležje čakali tako dolgo.


31.10.2022

Romski jezik v kulinariki

Znova se odpravljamo v Budimpešto, obiskali bomo namreč romsko knjižnico in orkester sto romskih violin. Ta deluje že 37 let, kot klasični simfonični orkester v svoji edinstveni sestavi vrhunskih glasbenikov, ki prihajajo iz pravih madžarskih glasbenih dinastij. V rubriki romskega jezika pa tokrat o rabi romskega jezika v kulinariki, pogovarjali se bomo s predsednico romskega kulturnega in turističnega društva Pušča Sonjo Horvat.


26.9.2022

Kako do neprofitnih stanovanj?

Stanovanjski sklad RS na eni strani skrbi za informiranje občin, kjer živijo Romi, o obstoječih možnostih sofinanciranja gradnitve neprofitnih stanovanj in zagotavljanja bivalnih enot po programih Stanovanjskega sklada RS ter nudi strokovno pomoč in na drugi strani informiranje o možnostih najema stanovanj. V začetku septembra je Romski akademski klub v sklopu projekta Bodi zgled ostalim, ki ga sofinancira kulturno ministrstvo, objavil poziv, v katerem išče nekaj romskih posameznikov, ki bi bili pripravljeni stopiti pred fotografski objektiv ter skozi umetnostne in kreativne fotografije delili svojo zgodbo kot pozitiven primer s terena. Eden od tistih, ki se je prijavil na razpis in bil tudi izbran, je 18-letni Kevin Tudija iz Metlike. Čas bo tudi za novo rubriko romskega jezika, ki tokrat prinaša informacije o novem programu romske kulturne dediščine.


19.9.2022

Prisilne poroke (ni)so del romske kulture

Vladni urad za narodnosti je pripravil vmesni evalvacijski sestanek na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti. Prinašamo odgovore, kako učinkovita so tovrstna strokovna predavanja za tiste, ki delajo z romsko populacijo na terenu, ter kaj o prisilnih porokah menijo Romi. Gre v teh primerih res za del romske kulture? Sovražni govor je v porastu. O tem, kako ga prepoznati in ukrepati, smo se pogovarjali s kriminalističnim inšpektorjem s Policijske uprave Murska Sobota, Dušanom Novakom. Predstavljamo še novo zvezo romskih društev, Zvezo za razvoj romskega turizma, športa in kulture RS »Nova pot – Nevo drom«.


12.9.2022

Več kot 4 milijone evrov za izobraževanje Romov

Mininstrstvo za izobraževanje, znanost in šport vsako leto nameni kar nekaj milijonov za izobraževanje in vključevanje Romov v izobraževalni proces. Letos pa je svojo nadgradnjo doživela tudi Strategija za vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje. Za izobraževalne programe za pripadnike romske skupnosti, od predšolske vzgoje naprej, je v letošnjem letu ministrstvo rezerviralo nekaj več kot 4 milijone evrov. Kam in komu je namenjen denar, smo se pogovarjali z Alenko Klepac z Urada za razvoj in kakovost izobraževanja, ki deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Bili smo še na prijateljski mednarodni nogometni tekmi med sbrsko in slovensko romsko reprezentacno. Center za socialno delo Posavje in Policijska postaja Krško sta v sodelovanju z Mladinskim centrom Krško izvedla že tradicionalni tabor učenja socialnih veščin za mladoletnike.


5.9.2022

Uspešna socialna aktivacija Rominj

Končuje se program socialne aktivacije za romske ženske, ki sta ga v obdobju od septembra 2019 do septembra 2022 sofinancirala ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad. Projekt programov socialne aktivacije je prispeval h krepitvi socialnih in delovnih kompetenc. Mi smo prejšnji teden obiskali kar tri zaključne dogodke programov. Najprej se bomo odpravili v Črnomelj, nato zapeljali še v Ljubljano ter Maribor, rezultate o uspešnosti programov bomo prinesli tudi iz Rakičana in Lendave. Prvi ponedeljek v mesecu prinaša tudi novo glasovanje za skladbi prejšnjih dveh mesecev. Na domačem delu se glasove borita Muhamed Meety s skladbo Oh pani sovela oh dusmani na ter Sandi Horvat – Sunny s priredbo tradicionalne prekmurske pesmi Cinguli renguli. Na tujem delu pa se bosta pomerili skladbi Eh, što si tuđi zasedbe Kal in Živin to životo sar mangeja tu odori v izvedbi Al Aliona.


2.9.2022

Joker Out

Niti leto dni po izidu prve, zelo uspešne in pri občinstvu dobro sprejete zgoščenke Umazane misli je pred slabim dnem luč sveta ugledal že novi album mlade skupine Joker Out. Demoni prinašajo deset novih skladb in novih modrosti o življenju. Nekaj novitet, skupaj z nekaterimi uspešnicami prvega albuma, si bomo zavrteli med pogovorom s člani zasedbe. Kris Guštin in Jan Peteh bosta z nami delila proces nastajanja nove zgoščenke in vtise z razprodanih koncertov po državi.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt