Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo izobraževalnega, otroškega in mladinskega ter dokumentarno-feljtonskega programa

Tadeja Bizilj

841 prispevkov24.2.2024

Zakaj so oblaki različnih oblik in barv?

In že smo pri naši rubriki Zakajček – v njej skupaj z vami, otroci in s strokovnjaki odgovarjamo na najrazličnejša vprašanja. Tokrat se bomo spraševali, zakaj so oblaki različnih oblik in barv – vi veste? Če ne, prisluhnite rubriki, ki jo je pripravila Tadeja Bizilj.


18.2.2024

Potujoča knjižnica Ljubljana

V Sloveniji imamo kar trinajst potujočih knjižnic, ena izmed njih je tudi ljubljanska. Ta deluje v prirejenem avtobusu, imenovanem bibliobus; z njim obiskuje urbane predele in podeželske kraje, v katerih ni v bližini stacionarnih knjižnic. Lani je ljubljanska potujoča knjižnica dobila nov bibliobus, letos pa praznuje že 50. obletnico delovanja. Na eno izmed poti se je za nedeljsko reportažo z bibilobusom zapeljala Tadeja Bizilj.


17.2.2024

“Izberi delo, ki ga imaš rad in nikoli ti ne bo treba delati niti dneva v življenju”

Letošnji devetošolci bodo kmalu pred pomembno odločitvijo – kam naprej. Kako izbrati pravi poklic in pravo šolo v teh časih …? Kakšne so sploh možnosti? Kateri so poklici prihodnosti? Je gimnazija še vedno najboljša odločitev? O vsem tem smo govorili v tokratni oddaji Hudo!, ko so bili z nami v studiu osnovnošolci Oskar, Eva Rebeka, Elisa in Lio ter srednješolka Iva in Tina Rezar, ki opravlja delo svetovalne delavke v Dijaškem domu Vič. Prek telefona sta se nam pridružili tudi dijakinja Vita in študentka Maja.


17.2.2024

Kako naredimo bananine palačinke?

V današnji oddaji Radijski ringaraja smo še malo navihano pustno razpoloženi, saj je bil v tem tednu pustni torek pa seveda smo navihani tudi zato, ker so za nekatere od otrok v tem tednu že zimske počitnice. In tak bo tudi naš današnji Zakajček – zanimalo nas bo, kako se pripravi okusne palačinke - in to ne katerekoli, temveč babanine palačinke.


10.2.2024

Koliko zvezd je na nebu?

Kdaj ste nazadnje pogledali v nebo? Ste videli zvezde? Kakšnih barv in oblik so? In kako daleč od nas so? O vsem tem smo se spraševali v tokratni rubriki Zakajček ...


11.2.2024

Andrej Begovič: ''Ko pri nas Zveni po praznikih, ne manjka plesa, petja in dobre hrane.''

V današnjih Napotkih se bomo odpravili v Sodarjevo domačijo, ki se nahaja sredi idilične alpske vasice Bodešče in je od turističnega bisera Bleda oddaljena le nekaj minut. V več kot 500 let stari hiši na doživetju z naslovom Zveni po praznikih ustvarjalci skozi predstavitev slovenske kulturne dediščine goste odpeljejo v preteklost, ko so imeli prazniki na Gorenjskem posebno veljavo. Predstavljali so čas veselja, radosti, hkrati pa tudi čas, ko so se pripravljale posebne, nevsakdanje jedi. Tadejo Bizilj so njeni sogovorniki z besedo, glasbo in s plesom odpeljali nazaj v Prešernov čas, kamor zdaj vabimo tudi vas.


3.2.2024

Zakaj imajo žirafe dolge vratove?

V naši tokratni rubriki Zakajček smo se spraševali, zakaj imajo žirafe dolg vrat – prisluhnimo otrokom in strokovnjakinji …


7.2.2024

Pustne jedi nekoč in danes

Praznovanje pusta, ki prihaja k nam v naslednjih dneh, je praznovanje slovesa zime in prihoda pomladi. Pustno rajanje že od nekdaj zaznamujeta dobra hrana in pijača. Jedi, ki se jih pripravlja ob pustu, so bile vedno domače, stare slovenske jedi, ki se sicer v različnih krajih razlikujejo, vendar pa povsod velja, da je pust praznik, ko se je treba do sitega najesti. O tem, katere jedi so značilne za pustni jedilnik, kako so pust praznovali včasih in kakšne jedi in okusi so značilni za današnji čas, se je Tadeja Bizilj v tokratni rubriki Pod pokrovko pogovarjala z etnologinjo dr. Leo Kužnik z Bic Ljubljana, Višje strokovne šole.


3.2.2024

V studiu z mladimi kuharji

Danes bo v našem radijskem studiu še malo bolj veselo kot ponavadi. Pred mikrofonom se nam bodo pridružili otroci, ki radi kuhajo. Skupaj bomo pripravili okusen zajtrk, razmišljali, kaj dobrega lahko otroci ob pomoči staršev ali starih staršev lahko sami pripravijo za kosilo, kakšna je zdrava malica in kaj imate otroci najraje za večerjo. 01 475 22 22 je naša telefonska številka, na katero nam vse to lahko poveste tudi vsi naši najmlajši poslušalci, ki boste z nami.


27.1.2024

Kako nastanejo snežinke?

V preteklih dneh ste se otroci zagotovo najbolj razveselili snežink, ki nam jih je o vseh državi natrosila botra zima – tako ste lahko naredili kakšnega snežaka, mnogi ste se šli sankat ali smučat ali pa ste se z bratci, sestricami in prijatelji kepali in delali angelčke v snegu. Tadeja Bizilj je tokrat v naši rubriki Zakajček preverila, kako sploh nastanejo snežinke ...


20.1.2024

Katere živali so vsejede?

In že smo tudi danes v oddaji Radijski ringaraja pri naši stalni rubriki Zakajček, v kateri se vsak teden z otroki sprašujemo kaj zanimivega in obenem poslušamo razlage strokovnjakov. Danes bodo imele glavno besedo v rubriki živali. Tadejo Bizilj je zanimalo, katere živali so vsejede in kaj to sploh pomeni. Vi veste? Prisluhnimo …


13.1.2024

Kakšna je prava bolonjska omaka?

V današnji rubriki Zakajček se bomo otroci danes vrteli po kuhinji s kuhalnico v roki. Ste med tistimi, ki v kuhinji radi pomagate staršem ali raje pridete pogledati samo takrat, ko je kosilo že na mizi …? Tadejo Bizilj je tokrat zanimalo, kako se pripravi bolonjska omaka – prisluhnimo …


14.1.2024

Alena Mornštajnova: Hana

Hana je roman uveljavljene češke pisateljice Alene Mornštajnove. Zgodba globokega poguma, velikih src in neuničljivega upanja je leta 2018 prejela nagrado češka knjiga. Delo je razdeljeno na tri pripovedne sklope in odstira perspektivo treh generacij, pripoved pa bralca z vsako stranjo bolj vleče vase in nenehno budi upanje, da bo vse še dobro. O romanu Hana se je Tadeja Bizilj za današnjo rubriko 7. stran pogovarjala s Sara Medved, študentko slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani.


6.1.2024

Zakaj živali pozimi ne zebe?

Pozimi se ljudje pred mrazom obvarujemo tako, da se, ko gremo ven, dobro oblečemo. Kako pa zimo preživijo živali, ki se pred mrazom ne morejo skriti – na primer pod zemljo, v topel brlog ali celo v južne kraje? Zakaj jih pozimi ne zebe, bo razložila Irena Furlan iz ljubljanskega živalskega vrta.


7.1.2024

Zimski opravki

Napoved: Ninin očka se zna igrati. Kup snega na domačem dvorišču postane Ninin hribček za sankanje. In potem se sankata, dokler nista čisto trda od mraza … Več bo povedal igralec Rok Matek.


6.1.2024

Pravljica z nepopisanega lista

Napoved: Kakor vedno ob tej uri je na Prvem čas, ko najmlajšim zaželimo Lahko noč, otroci. In nocoj bo v pravljici snežilo in zasnežilo Pravljico z nepopisanega lista. Pisatelj Peter Svetina jo je z lopato previdno odkopal izpod snega …


5.1.2024

Dve o medvedu

Že več kot 55 let vsak večer na Prvem otroke s pravljico pospremimo v svet sanj. Nocoj s pohorsko pravljico, ki jo je pred več kot 45 leti pripovedoval igralec Janez Albreht.


4.1.2024

Zimska pravljica

Pozdravljeni, otroci. V nocojšnji zgodbi nas čakata mraz in huda zima. Živalim v gozdu je trda predla. Le kaj naj storijo? Prihajamo na pomoč - skupaj s pametno sovo …


3.1.2024

Snežinka Pika

»Kaj je sreča in kje jo najdeš«, je zanimalo snežinko Piko. Da bi to ugotovila, se je odpravila na dolgo pot raziskovanja. Pridružimo se ji - v nocojšnji zgodbi za lahko noč, ki jo je leta 1997 pripovedovala igralka Violeta Tomič.


2.1.2024

Praznična pravljica

Drugi dan novega leta je za nami. V nocojšnji zgodbi za lahko noč pa se dedkova kapa spremeni v snežno belo cesto, ki Lučko popelje do najbolj osamljene hiše v mestu. Pripoveduje igralka Nina Valič.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt