Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Uredništvo izobraževalnega, otroškega in mladinskega ter dokumentarno-feljtonskega programa

Tadeja Bizilj

882 prispevkov20.7.2024

S počitnikarji v Zavetišču Ljubljana za zapuščene živali

Obiskali smo počitniško varstvo Male ulice in z najmlajšimi počitnikarji v zavetišču za male živali v Ljubljani preverili, kako moramo v teh vročih dneh poskrbeti za svoje domače živali. Povedali so nam, kako se imajo in hladijo sami in kaj so že novega spoznali in izvedeli.


20.7.2024

Počitniške dogodoviščine na koloniji v Pacugu

To sobotosmo šli na morje. S počitnikarji, ki proste poletne dni preživljajo v počitniški koloniji v otroškem letovišču Pacug Zveze prijateljev mladine Ljubljana Vič - Rudnik, smo preverili, kako topla je voda, kakšna so jutra in kakšni večeri, kaj okusnega imajo na krožniku in koliko novih prijateljstev ter simpatij se je že spletlo med njimi.


13.7.2024

Zakaj nastaneta modrica in buška?

V oddaji Radijski ringaraja se danes igramo z igračami pa tudi brez njih – in vsi otroci dobro veste, da je treba igrače tudi pospraviti, ko se prenehamo igrati z njimi. Zakaj? Ja, zato, da je lepo pospravljeno, da vemo, kje so, ko se želimo naslednjič z njimi igrati pa tudi zato, da se ne spotaknemo in pademo čez njih … Takrat nas namreč lahko precej zaboli – pa še kakšno modrico ali buško dobimo. Tadeja Bizilj je s sogovorniki v današnjem Zakajčku preverila, zakaj nastanejo modrice in buške in kako jih lahko ublažimo.


6.7.2024

Zakaj imamo plimo in oseko?

Danes v oddaji Radijski ringaraja listamo stripe, beremo knjige, gradimo mostove, za konec oddaje pa se bomo odpravili še na morje. Kdaj ste ga nazadnje obiskali in videli vi, otroci? Veste, da je včasih gladina morja višja, včasih nižja? Prav o tem, o plimovanju morja bomo danes govorili v našem Zakajčku – s Tadejo Bizilj in z njenimi sogovorniki


29.6.2024

Kako nastane sladoled?

Danes se v oddaji Radijski ringaraja potepamo po Sloveniji in govorimo o začetku počitnic. Zdajle pa se bomo še malo ohladili – ne bomo skočili v morje, reko ali jezero, ampak se bomo s Tadejo Bizilj v Zakajčku posladkali s sladoledom in izvedeli, kako ta nastane.


22.6.2024

Zakaj sanjamo?

Danes se v oddaji Radijski ringaraja pogovarjamo o koncu šolskega leta in prihajajočih poletnih počitnicah, ki so tik pred vrati. Verjamem, da ste otroci večkrat sanjali o zadnjem šolskem dnevu v tem šolskem letu in zdaj je res skoraj tu. Pa veste, zakaj sploh sanjamo? In kaj se dogaja takrat v naših možganih, ko sanjamo …? Tadeja Bizilj se je v tokratnem Zakajčku prav o tem pogovarjala z vašimi vrstniki in strokovnjakom.


18.6.2024

John Boyd, Združene države Amerike

Naš tokratni sogovornik v rubriki Drugi pogled, JOHN BOYD, prihaja iz Združenih držav Amerike, točneje iz New Jerseya. Ljubezenska zgodba z zdajšnjo ženo Sonjo ga je leta 1993 prvič pripeljala na obisk v Slovenijo – in že takrat je bil presunjen nad lepotami Slovenije in njenih gora, ki so ga pustile odprtih ust. Pravi, da je že takrat vedel, da bo nekoč v Sloveniji tudi živel – in res je tako že zadnjih 25 let. Kako drugačno je življenje pri nas kot v Ameriki, koga najbolj pogreša, kako težka se mu zdi slovenščina in še kaj boste slišali v prihodnjih minutah – z Johnom Boydom se je pogovarjala Tadeja Bizilj.


15.6.2024

Kaj so leteči žganci?

Otroci, ste že jedli žgance? Morda ajdove ali koruzne - kaj pe leteče? Ste že slišali zanje ali ste jih morda tudi že kdaj pomagali pripraviti? Prisluhnimo, kaj so leteči žganci in kakšen je recept za pripravo.


15.6.2024

Mladi poslušalci na obisku v studiu

Ob koncu šolskega leta smo v radijski studio povabili naše najmlajše poslušalce, ki so nam zapeli in zaigrali na različne inštrumente. Naši sogovorniki v studiu so bili Tosja, Jaša, David, Lan, Matic, Ožbej in Liza - pogovarjali smo se o tem, po čem si bodo zapomnili letošnje šolsko leto, kateri šolski predmet je postal njihov najljubši, kaj zanimivega so se naučili, katero dobro knjigo so prebrali in pa seveda, kakšni so njihovi načrti za prihajajoče poletje.


15.6.2024

Je severni Slovenec prišel v Jugovzhodno Slovenijo?

V naši sobotni rubriki Kiks smo se že večkrat ukvarjali z veliko začetnico in različnimi primeri, pri katerih nismo vedno popolnoma prepričani ali izbrali malo ali veliko začetnico. Tokrat bomo izvedeli, kako je z začetnico pri regijah – kakšna so pravila pri zapisovanje statističnih in geografskih regij, kako je pri kohezijskih regijah, kaj se je oblikovalo skozi rabo gasilskih regij – o tem v naslednjih minutah – Tadeja Bizilj je odgovore poiskala pri doc. dr. Mateji Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.


8.6.2024

Kaj je ajmoht?

V današnji oddaji Radijski ringaraja se pogovarjamo o maričem, zdajle pa smo že pri naši rubriki Zakajček, v kateri se pogovarjamo o najrazličnejših stvareh in tudi jedeh. Za ajmoht ste že slišali? Če niste, boste danes izvedeli več o njem – prisluhnimo Tadeji Bizilj in sogovornikom.


8.6.2024

Manka Kremenšek Križman

Njena otroška želja je bila postati balerina in danes Manka Kremenšek Križman pove, da je bilo to eno najlepših obdobij v njenem življenju. A življenjska pot jo je peljala na študij mednarodne politologije, ki ga je uspešno končala, se nekaj časa ukvarjala z novinarstvom in nadaljevala pravljično – s pisanjem pravljic in kratke proze za odrasle. Od knjižnega prvenca za odrasle z naslovom Odhajanja, v katerem se je prek najpristnejšega otroškega doživljanja sveta poglabljala v območje človekove duševnosti, do zadnjega romana, ki je izšel lani - Jurij Kobal gre jutri domov, ki v ospredje postavlja vprašanje kakovosti življenja v pozni starosti, ostaja zvesta resnejšim temam. Kljub temu zase pravi, da je vesele narave in da se veseli prihajajočih toplih mesecev, ko bo njena pisateljska morska duša še bolj zaživela. S pisateljico in prevajalko Manko Kremenšek Križman se je v današnji oddaji Razkošje v glavi pogovarjala Tadeja Bizilj.


25.5.2024

Zakaj so cvetlice različnih barv?

V Zakajčku se bomo danes podali na travnik – in z našo Tadejo in njenimi sogovorniki ugotavljali, zakaj so cvetlice na travnikih različnih barv.


1.6.2024

Zakaj imamo različne barve las?

Naš Zakajček se vsako soboto sprašuje nekaj drugega, odgovore pa poišče med vami otroki in pri strokovnjakih … Danes bomo izvedeli, zakaj imamo ljudje različne barve las …?


1.6.2024

Na sprehodu z družino

V tem tednu smo se zapeljali na Gorenjsko in tam obiskali Osnovno šolo prof. dr. Josipa Plemlja Bled. S tretješolci in četrtošolci smo se pogovarjali o tem, koliko bratcev in sestric imajo doma, kam se najraje odpravijo v krogu svoje družine in jih vprašali, zakaj radi obiščejo svoje stare starše …


29.5.2024

Divje rastline

Koprive, trobentice, vijolice, marjetice, ivanjščice, dresnik, travniška kadulja – ste vedeli, da so vse te rastline vsaj delno tudi užitne …? Uvrščamo jih med divje rastline, ki našo prehrano lahko zelo obogatijo. Zakaj vse so koristne, kje lahko divje rastline najdemo in na kaj moramo biti pri nabiranju in njihovi pripravi še posebej pozorni – o vsem tem se je v tokratni rubriki Pod pokrovko Tadeja Bizilj pogovarjala z univerzitetno diplomirano inženirko živilske tehnologije, Evo Grohar Gros, predavateljico na Višji strokovni šoli BIC Ljubljana.


17.5.2024

Festival Potujočih knjižnic

Pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije so v sodelovanju s Sekcijo za potujoče knjižnice ob 50-letnici Potujoče knjižnice Ljubljana pripravili Festival in strokovno posvetovanje potujočih knjižnic. V središču Ljubljane je bilo včeraj na ogled 18 polno opremljenih vozil potujočih knjižnic iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Bolgarije, v Knjižnici Otona Župančiča pa ob tem še danes poteka 22. mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic, ki z izmenjavo znanj ter izkušenj odpira vsebine o pomenu potujočih knjižnic v sodobni družbi in o možnostih njihovega nadaljnjega razvoja. Več Tadeja Bizilj.


11.5.2024

Dnevi brez igrač s Ptički iz Vrtca pod Gradom

Z radijskim mikrofonom bomo obiskali najmlajše iz skupine Ptički iz ljubljanskega Vrtca pod Gradom. Povedali nam bodo, kakšen je njihov dan v vrtcu, katere dejavnosti imajo najraje in kakšno je njihovo najljubše vrtčevsko kosilo. V njihovi skupini so imeli dneve brez igrač, zato bodo povedali, kaj so počeli in kako so se igrali brez punčk, avtov in knjižic. Ugotavljali so tudi, kaj pomeni biti pravi prijatelj: kakšne lastnosti imajo dobri prijatelji, kako se lepo igramo in katere so slabe lastnosti, ki si jih pri prijatelju ne želimo. Na telefonu 01 475 22 22 pa kot vedno čakamo tudi na klice naših najmlajših poslušalcev. Se slišimo!


11.5.2024

Koliko las imamo na glavi?

Ste se kdaj spraševali, koliko las imamo na glavi? In zakaj nekaterim hitreje, drugim počasneje rastejo? O tem bomo govorili v današnji rubriki Zakajček.


4.5.2024

Kako nastane mavrica?

Po dežju lahko na nebu vidimo poseben pojav, ki vsebuje več pisanih barv ... To je prelepa mavrica, za katero pravimo, da prinaša srečo in je eden izmed čudovitih prizorov v naravi ... In v današnjem Zakajčku se bomo spraševali, kako nastane mavrica ….


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt