Ta teden poteče vladna uredba, ki določa metodologijo oblikovanja cen naftnih derivatov. Vlada bo ureditev, s katero se vsakih štirinajst dni določijo najvišje dovoljene cene, predvidoma podaljšala še za štiri mesece, v tem času pa preučila učinke morebitne sprostitve trga.

Slovenija je edina država v Evropski uniji, kjer najvišje dovoljene cene predpiše država na podlagi gibanja cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in razmerja dolar – evro, prav tako določi tudi višino marže. Drugod so cene naftnih derivatov kombinacija tržne cene in dajatev.

V Slovenskem nacionalnem naftno-plinskem komiteju si že nekaj let prizadevajo, da bi se cene liberalizirale. Konkurenca pri nas dovolj velika, skrb, da bi si trgovci pretirano povišali maržo, pa je odveč, pravi Aleš Peternel: "Marže bi se minimalno povišale. Povišale bi se le toliko, kolikor je treba, da trgovci s tekočimi gorivi lahko sledijo okoljevarstvenim zahtevam in obdavčenju, ki ga pričakujemo. To so vse zneski, ki jih trenutno ne moremo pokrivati," pojasnjuje.

Ob avtocestah predvidoma višje cene kot drugod
Za dva odstotka višjo maržo je trgovcem vlada sicer naklonila že v predlogu uredbe za prehodno štirimesečno obdobje. Če bo nova ureditev prihodnje leto obveljala, pa bo podobno kot denimo v sosednji Avstriji najverjetneje prinesla višje cene ob avtocestah in nižje na drugih bencinskih servisih.

Ministrstvo za finance zamisel še preučuje
Zamisli so na ministrstvu za gospodarstvo naklonjeni, bolj zadržan je minister za finance Dušan Mramor: "Imamo določene analize, ki jih je naredil Umar, iz katerih sledi velika koncentracija ponudnikov. Imamo praktično oligopol in s tega vidika moramo preučiti, kaj bi to pomenilo."

Petrol in OMV namreč skupaj obvladujeta 87 odstotkov trga pri nas, zato bi moral varuh konkurence bedeti nad morebitnim usklajenim delovanjem. Zagovorniki liberalizacije pa pričakujejo, da bi ta na trg pripeljala tudi še nove ponudnike.

A cenah bencinov so govorili tudi v februarski oddaji Avtomobilizem. Prispevek si lahko ogledate v spodnjem posnetku.