Vodenje tržiškega Peka danes tudi uradno prevzema Matjaž Delopst. Novega predsednika uprave, ki je do julija vodil žirovsko Alpino, čakajo zahtevna pogajanja z bankami.

V Peku že več mesecev čakajo na 700 tisoč evrov posojila, od tega sta odvisni njihova prihodnost in ohranitev delovnih mest. Matjaža Delopsta zato kljub poznavanju čevljarske panoge čaka težka naloga: potrditev programa finančnega preoblikovanja družbe in vzpostavitev uspešnega dogovora z bankami.

Proizvodnja v Peku je zaradi finančnih težav že več mesecev okrnjena. "Z denarjem bi lahko plačali dobavitelje in zagotovili material, saj ima Peko dovolj naročil," pravi predsednik nadzornega sveta Andrej Šušteršič.

"Peko ima prihodnost, kljub težavam!" je prepričan tudi Anton Rozman iz sindikata obutvene in tekstilne industrije. V Slovenskem državnem holdingu, v katerem sodelujejo pri pripravi načrta finančnega in poslovnega preoblikovanja družbe, so zapisali, da bo usklajevanje Peka in finančnih upnikov zelo pomembno, saj bo vplivalo na dolgoročno stabilnost družbe.