Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Informativne vsebine

Ob osmih Igor Kaučič: Posvetovalni referendum igračka vladajočih

24.04.2024

Poslanke in poslanci se bodo danes in jutri na izredni seji lotili šestih posvetovalnih referendumov. Za tri, ki jih predlaga koalicija – gre za vprašanja o evtanaziji, preferenčnemu glasu na volitvah in o marihuani – bodo razpisali dan, ko naj bi se vsi skupaj o tem opredeljevali. Na mizah bodo tudi trije predlogi za posvetovalne referendume, ki jih predlaga SDS, in sicer o zaupanju v vlado, o nastanitvi nezakonitih migrantov in o obveznem testiranju funkcionarjev na droge. Pričakovati je, da bodo ti trije predlogi končali svojo pot in se tako pridružili dvema predlogoma NSI, ki ju je državni zbor že zavrnil – o energetskem zakonu in o pravicah pripadnikov skupnosti nekdanje Jugoslavije. Skoraj vsa politika pa podpira posvetovalni referendum o drugem bloku jedrske elektrarne. Zakaj smo se znašli sredi poplave posvetovalnih referendumov, kako preprečiti predvidljivost preživetja predlogov, kako tem referendumom dvigniti veljavo in ali se lahko kar o vsem skupaj odločamo hkrati z volitvami. To je le nekaj vprašanj za tokratnega sogovornika v oddaji Ob osmih. Tomaž Celestina je pred mikrofon povabil ustavnega pravnika doktorja Igorja Kaučiča.

Jutranja kronika Državni zbor bo določil datum izvedbe referendumov o evtanaziji, preferenčnem glasu in rabi konoplje

24.04.2024

Državni zbor bo na izredni seji določil datum referendumov o evtanaziji, preferenčnem glasu in rabi konoplje. SDS in NSI pa naj bi na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti dveh odlokov o razpisu referendumov. V oddaji pa tudi o tem: - Na upravnih enotah zaradi prenizkih plač znova stavkajo. 30 tisoč upravnih zadev nerešenih - Ameriški senat potrdil pomoč za Ukrajino, Izrael in Tajvan - Slovenski dan brez zavržene hrane spodbuja načine, kako je zavreči čim manj

Jutranja kronika Prva jutranja kronika 05:30

24.04.2024

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Zrcalo dneva Po preiskavah, povezanih z DARS-om, šest osumljenih

23.04.2024

Odmevajo današnje preiskave, povezane z domnevno spornimi posli Družbe za avtoceste. Preiskave je Nacionalni preiskovalni urad izvedel na 23-ih lokacijah po državi - v prostorih DARS-a ter na domačih naslovih nekaterih nekdanjih vodilnih v tej družbi. Kaznivih dejanj je osumljenih šest ljudi. V Zrcalu dneva tudi: - Poslanci potrdili nov energetski zakon - Končuje se 200-i dan vojne v Gazi - Ob dnevu knjige poudarki o njenem pomenu

Radijski dnevnik 6 osumljenih kaznivih dejanj v zvezi s posli Darsa

23.04.2024

Odmevajo današnje kriminalistične preiskave na Družbi za avtoceste ter na domačih naslovih nekdanjih vodilnih v Darsu. Ti naj bi bili - neuradno - med skupno šestimi osumljenci, ki so pod drobnogledom zaradi sumov kartelnega dogovarjanja, podkupovanja oziroma sklepanja večmilijonskih poslov na škodo upravljalca avtocest. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je v odzivu poudarila, da takšni mafijski načini delovanja nimajo prostora v Sloveniji, zato upa, da bodo kriminalisti čimprej opravili svoje delo. Druge teme: - Državni zbor potrdil energetski zakon in novelo o pomoči podjetjem zaradi energetske krize - Vojna v Gazi divja že 200-i dan, širše napetosti na Bližnjem vzhodu - Rusija trdi, da dodatno oboroževanje Zahoda ne bo pomagalo Ukrajini

Dogodki in odmevi Kriminalisti preiskali Dars zaradi sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja

23.04.2024

Nacionalni preiskovalni urad je po državi preiskal prostore Darsa zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja na škodo družbe. Med drugim naj bi eden od šestih osumljencev drugi družbi omogočil pridobitev 16 miljonov evrov vrednega posla. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je ob tem sporočila, da takim mafijskim načinom dela v državi ni mesta. Preiskava poteka pol leta po medijskem razkritju sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja pri Darsovih poslih. Druge teme: - Socialni partnerji so na današnjem srečanju s premierjem Robertom Golobom naredili korak naprej. Minister za delo Luka Mesec je povedal, da so se dogovorili za oživitev ekonomsko socialnega sveta v prihodnjem mesecu, sam pa si bo prizadeval, da se to zgodi čim prej. Mesec je še povedal, da naj bi vlada jutri obravnavala izhodišča za pokojninsko reformo. - Evropski parlament je potrdil nova javnofinančna pravila za članice, ki bodo začela veljati prihodnje leto. Nova fiskalna pravila so nekoliko bolj prožna kot stara, od držav pa zahtevajo, da postopno zmanjšujejo javni dolg. - Stranke na Hrvaškem po parlamentarnih volitvah začenjajo pogajanja o sestavi vladi in ob tem prehajajo v sklepno fazo pred junijskimi evropskimi volitvami. Nosilec liste HDZ-ja je premier Andrej Plenković, zato so glasna ugibanja, ali želi politično kariero nadaljevati v Bruslju.

Aktualna tema Tudi v naši soseščini vrtoglave vsote za nakupe orožja

23.04.2024

Po koncu hladne vojne so številne evropske države zmanjšale obrambne proračune in se odpovedale velikim orožarskim projektom v prepričanju, da so večje vojne na celini stvar preteklosti. Vojna v Ukrajini pa je to miselnost povsem prevetrila. Ta vojna je tudi pokazala, da evropska industrija ni bila pripravljena na nekatere velike izzive, na primer na nenadno povpraševanje po velikih količinah topniških granat. Za nekaj več pojasnil o obrambnih izdatkih evropskih držav, zlasti naših sosed ter izvozu orožja, smo se pogovarjali z dolgoletnim urednikom revija obramba Borisom Knificem.

Po Sloveniji Škoda zaradi pozebe na kmetijskih površinah na Štajerskem in na Primorskem

23.04.2024

Še drugi poudarki iz oddaje: - Sušilnica blata na Srminu je dobila uporabno dovoljenje. Kdaj bo začela delovati, še ni znano. - Obnova mariborskega Lenta je med slovenskimi finalisti za EU projekt. - Ljubljančani bodo morali na kopanje v Ljubljanici počakati še nekaj let. - Ob dnevu knjige tudi tradicionalna akcija Primorci beremo.

Aktualna tema Stefan Pan: Za zagotavljenje socialnega miru v Evropi potrebujemo preporod industrije

23.04.2024

Stefan Pan je južnotirolski podjetnik. Našemu dopisniku iz Italije se ob srečanju mimogrede pohvali, da njegova bocenska tovarna speče 35 kilometrov jabolčnega zavitka na dan. Toda Pan je tudi visok funkcionar največjega italijanskega gospodarskega združenja Confindustria; njegovih 150.000 članic zaposluje četrtino italijanske delovne sile. Stefan Pan je kot delegat Confindustrie za evropske politike podpisal obširno analizo stanja v evropskem gospodarstvu, s katero v teh tednih prepričuje kandidate na evropskih volitvah o potrebah italijanskega gospodarstva. O strategijah razvoja evropskega gospodarstva v naslednji petletki se je z njim pogovarjal Janko Petrovec. Prevode bere Bernard Stramič.

Danes do 13:00 Danes do trinajstih 13:00

23.04.2024

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Ob osmih Luka Tičar: Stvar je zavožena, škarje in platno ima v rokah vlada

23.04.2024

Čez dva dni bo minilo 30 let od ustanovitve Ekonomsko socialnega sveta, organa prek katerega poteka dialog med državo, sindikati in delodajalci. Obletnica mineva v razmerah, ko je socialni dialog že skoraj leto dni mrtev. Julija lani so ga zapustili delodajalci, kot razlog so navedli sprejemanje zakonskih predlogov mimo ekonomsko socialnega sveta. Aktualna vlada je v začetku mandata obljubljala, da bo socialni dialog spoštovala. Premier Robert Golob se bo danes neformalno srečal s sindikalisti in predstavniki delodajalcev. Dogovorili naj bi se, kdaj bodo spet lahko sedli za skupno mizo. Seveda ni prvič, da je socialni dialog zamrl. Vendar smo tokrat pred zelo pomembnimi reformami, ki terjajo soglasje. Med njimi je zagotovo najpomembnejša pokojninska reforma. Kje so vzroki za odsotnost socialnega dialoga in zakaj je ta tako pomemben?

Jutranja kronika Ob 30-letnici Ekonomsko-socialnega sveta opozorila o odsotnosti socialnega dialoga

23.04.2024

Sindikati in delodajalci se bodo danes, ob 30-letnici delovanja Ekonomsko-socialnega sveta, sešli na neformalnem srečanju, na katero jih je povabil predsednik vlade Robert Golob. Namena srečanja sta obuditev socialnega dialoga in vnovično celovito delovanje Ekonomsko-socialnega sveta. Drugi poudarki oddaje: - Zunanji ministri Evropske unije sprejeli razširitev sankcij proti Iranu; ob zavedanju o nujnosti pomoči Ukrajini pa za zdaj brez konkretnih ponudb. - V New Yorku se je začelo sojenje nekdanjemu predsedniku Trumpu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju. - Ob svetovnem dnevu knjige Društvo slovenskih pisateljev organizira literarno branje na vrtu Lili Novy, založba Sanje pa tradicionalno Noč knjige.

Več oddaj
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt