Družbeni roman, ki lahko vsakogar nekaj nauči

Urška Bračko je magistrska študentka založništva, ki svoje navdušenje nad knjigami in knjižnimi dogodki deli na blogu Booknjiga. Eno od obdobij, ki jo je še posebej zaznamovalo, je bila študijska izmenjava v angleškem Oxfordu, v katerega je postavljena tudi izbrana pripoved Tri Evine hčere. Napisala jo je turška avtorica Elif Shafak, doktorica družbenih ved, ki piše v angleščini, čeprav to ni njen materni jezik. Bralka pojasni, da ima zelo dovršen slog pisanja, ki ga je v slovenščino mojstrsko prelila Mateja Ropret. Opredeljuje ga kot družbeni roman, ki ga doživlja kot preplet filozofske knjige in pripovedi o življenju. Močno se ji je usidrala v spomin zgodba, ki govori o Peri. Ta živi v Istanbulu in se spominja študentskih let v Oxfordu.

»Na začetku spoznamo Peri kot mater, ki odhaja na zabavo s svojo hčerko. Na poti ji ukradejo torbico. Od njene vsebine ostane zgolj slika, na kateri so tri študentke in profesor, kar ji zbudi spomine na Oxford. Študentke so pri njem obiskovale seminar, ki je bil filozofsko-razmišljujoče narave. Veliko so se pogovarjali o veri, bogu, ljubezni in medsebojnem razumevanju.«

Zaradi različnih motivov bralka meni, da je roman namenjen širši množici ljudi, tudi mlajšim, saj jih je treba naučiti sprejemati drugačnost. Veseli se tudi pisateljičinega najnovejšega romana z naslovom 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu, ki bo v slovenščini izšel še ta mesec in se bo znašel na njenem obširnem in žanrsko zelo raznolikem bralnem seznamu.

Bojan Leskovec, Katja Krajnc