Alenka Štrukelj, ki med drugim ustvarja blog o knjigah Literarna lekarna, se nam bo pridružila v tokratni 7. strani. S severa Evrope, iz Skandinavije prihaja njen knjižni izbor, ki pa ni tipična skandinavska kriminalka, temveč osebnoizpovedna zgodba. Avtorica je Finka Selja Ahava, naslov romana je Preden moj mož izgine, z Alenko Štrukelj pa se je pogovarjala Andreja Gradišar.

Avtorica v romanu opisuje lastno izkušnjo, ko ji mož pove, da želi postati ženska

Selja Ahava je finska pisateljica, scenaristka in dramaturginja. Njen drugi roman Stvari, ki padejo z neba (2015) je bil uvrščen v ožji izbor za nagrado finlandia, leta 2016 je avtorica zanj prejela nagrado Evropske unije za književnost. Preden moj mož izgine (2017) pa je njen tretji roman.

"Navdušila me je že s prvim romanom. Kot glavno temo velikokrat vzame neke take bizarne dogodke, za katere si rečeš: "To se pa meni ne bi moglo zgoditi." A so vseeno tako splošni, da bi se lahko zgodili vsakomur," pripoveduje Alenka Štrukelj, ki ustvarja blog Literarna lekarna.

Gre za avtoričino osebno zgodbo. Govori namreč o tem, kako ji je mož po desetih letih zakona povedal, da si je že od nekdaj želel biti ženska. Kakšna je bila bralska izkušnja?

"Jaz sem jo brala z zadrgnjenim grlom, čutila vsako njeno čustvo, zamero do moža. Tudi to njeno tišino sem razumela, kako je bila prestrašena, jezna na nek način. Kako se je počutila izdano. Enostavno tega ne moreš prebrati kot neko nedeljsko branje."

Andreja Gradišar