Kako se pet ljudi odzove, ko za dva dni in pol nenačrtovano obtičijo v dvigalu?

V tokratni 7. strani beremo roman Toma Podstenška z naslovom Dvigalo. Zelo je pritegnil bralko Sonjo Pirman, ki že 15 let vodi literarne večere v Mestni knjižnici Ljubljana.

Roman pripoveduje o tem, kaj se zgodi, ko pet posameznikov za dva dni in pol nepričakovano obtiči v dvigalu. Bralke ni očaral samo s temo medsebojnih odnosov, temveč tudi s poetičnim slogom in podrobnimi opisi.

"Ta knjiga naslavlja vse, ki imajo radi nekaj novega, nekaj drugačnega, nevsakdanjega. Tukaj ne boste našli ljubezenskih zgodb, to ne bo napet triler, temveč en tak svoj žanr, nekaj posebnega."

Sonja Pirman sicer največkrat posega po kriminalkah in psiholoških trilerjih. In kakšna bralka je?

"Odvisno od trenutka, kar intenzivna, ampak ne prehitra. Branje me pomirja in nahrani, moja duša se umiri, da sem lahko potem bolj prisotna pri vseh zadevah. Ko dobim dozo pol ure sem prenovljena in zaradi tega sem boljši človek."

Nekoliko boljša oseba je tudi zaradi izbranega romana Toma Podstenška, Dvigalo. Močno ga priporoča.

"To je knjiga, ki te vsrka. Ne odložiš je. In to je umetnost, ki je ne premore veliko knjig. Pritegne te, kljub temu da v njej ni kakšnih posebnih nenadnih preobratov in nobene posebnosti – samo medsebojni odnosi, ti pa so večna uganka."

Bojan Leskovec, Katja Krajnc