Če sodite med ljudi, ki so jim domača opravila odveč, recimo zlaganje zajetnega kupa opranih oblek, potem vas bo robot Yumi zagotovo navdušil. Če ste bolj sladkosnedne sorte, pa se nujno morate ustaviti pri robotskih specialistih za peko palačink. Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so roboti v tem tednu nedvomno v ospredju. Začeli so se Dnevi industrijske robotike in vas v teh dneh vabijo, da sami preverite, kako spretni so danes roboti in kakšno vizijo prihodnosti prinašajo.
Foto: Fakulteta za elektrotehniko UL

Dnevi industrijske robotike 2017

Če sodite med ljudi, ki so jim domača opravila odveč, recimo zlaganje zajetnega kupa opranih oblek, potem vas bo robot Yumi zagotovo navdušil. Če ste bolj sladkosnedne sorte, pa se nujno morate ustaviti pri robotskih specialistih za peko palačink. Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so roboti v tem tednu nedvomno v ospredju. Začeli so se Dnevi industrijske robotike in v vas v teh dneh , da sami preverite, kako spretni so danes roboti in kakšno vizijo prihodnosti odpirajo.

Naš odnos do robotov je pogosto dvojen. Prevzeli so številna težka, ponavljajoča se dela v industriji in jih opravljajo hitro in natančno. S tem so omogočili, da so številni izdelki, ki so nam danes povsem samoumevni – od avtomobilov do prenosnih telefonov – sploh postali cenovno dostopni najširšemu krogu ljudi. Po drugi strani so roboti v številnih panogah nadomestili ljudi in z nadaljnjim razvojem robotike bodo vstopali na nova in nova področja. Kar sproža tudi določena vprašanja, ki jim družba mora nameniti več pozornosti. Evropska unije se je tako lotila pripravljanja zakonodaje, ki bo urejala pravno odgovornost in etične vidike uporabe robotov.

Današnji roboti se vse bolje znajdejo v neposredni družbi ljudi. O tem se lahko prepričate tudi na Dnevih industrijske robotike 2017. V avli Fakultete za elektrotehniko so med 28. in 30. marcem na ogled najrazličnejše rabe sodobnih robotov. Poleg peke palačink in zlaganja majic obvladajo roboti še marsikaj.

Lahko se ustavite v robotski lekarni, si ogledate sistem za ločevanje odpadkov, igrate ping pong v navidezni resničnosti ali pa se z robotom pomerite v igre štiri v vrsto. Za spomin pa vam robot lahko tudi vgravira motiv v obesek za ključe.

 

Kako resnično uporabni so lahko avtonomni roboti, pričajo tudi študentski projekti, ki so jih predstavili v ponedeljek. Eno od obetavnih področij, kjer bi lahko izdatna raba robotov pomenila pravo revolucijo, je kmetijstvo. Med kmetijske avtonomne robote sodi tudi Tafr, s katerim se bo skupina študentov letos pomerila tudi na tekmovanju Field Robot Event v Angliji. Tafr je opremljen z robotskim vidom in senzorji in lahko avtonomno spremlja rast vinske trte ali kake druge rastline. Po potrebi lahko točno določeni rastlini doda gnojila ali zaščitna sredstva in tako pomaga reševati enega ključnih problemov v kmetijstvo. Preveliko rabo kemikalij in gnojil.

Z tretjim mestom na tekmovanju Cybathlon v švicarskem Zürichu pa se že lahko pohvali skupina študentov, ki se je lotila izdelave robotskega invalidskega vozička. Njegova odlika je predvsem spretno premagovanje težavnega terena, kot so denimo stopnice, ki številnim invalidom še vedno predstavljajo nepremagljivo oviro.

Nina Slaček