Slovenska ekipa se je z 11. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike vrnila z izjemnim uspehom - dvema pohvalama in prvič v zgodovini na katerikoli mednarodni olimpijadi iz znanja, absolutnim zmagovalcem. To je postal še ne 18-letni Aleksej Jurca. Poleg njega so barve Slovenije na olimpijadi zastopali še Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Luka Govedič (II. Gimnazija Maribor) ter Rok Kovač (Gimnazija Vič in Urban Ogrinec (Gimnazija Kamnik), ki sta zdaj študenta fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Mojca Delač se je o prestižnem dosežku slovenskih dijakov in študentov pogovarjala z Andrejem Guštinom, tajnikom tekmovanja v znanju astronomije pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in z Aleksejem Jurco, absolutnim zmagovalcem in zlatim olimpijcem.

Po reševanju nalog je imel še ne 18-letni študent 1. letnika astrofizike na Univerzi v Novi Gorici dober občutek, a takšnega uspeha, kot pravi, ni pričakoval

Slovenska ekipa se je z 11. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike vrnila z izjemnim uspehom – dvema pohvalama in, prvič v zgodovini na katerikoli mednarodni olimpijadi iz znanja, absolutnim zmagovalcem. To je postal še ne 18-letni Aleksej Jurca. Poleg njega so barve Slovenije na olimpijadi zastopali še Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Luka Govedič (II. Gimnazija v Mariboru) ter Rok Kovač (Gimnazija Vič) in Urban Ogrinec (Gimnazija Kamnik), ki sta sedaj študenta fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Vodji ekipe, ki se je s Tajske vrnila včeraj, sta bila študent fizike Krištof Skok ter tajnik tekmovanja v znanju astronomije pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Andrej Guštin. Slednjega in pa seveda zlatega olimpijca, absolutnega zmagovalca, Alekseja Jurco, je v studio Prvega povabila Mojca Delač.

Spodaj si lahko pogledate še nekaj foto utrinkov z 11. mednarodne olimpijade v astronomiji in astrofiziki na Tajskem (foto: Andrej Guštin) .

Mojca Delač