Pritiski na slovenske novinarje, ki delajo pri portalu Pod črto, so se znašli na Platformi za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki jo gosti Svet Evrope. Mateja Železnikar se je o pomenu te objave pogovarjala z Matjažem Grudnom, direktorjem direktorata za načrtovanje politik pri Svetu Evrope.

Pritiski na spletni portal Pod črto bi lahko bili resna grožnja svobodi medijev, opozarjajo na Platformi za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev

Platformo za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev deluje pod okriljem Sveta Evrope, portal pa predstavlja inovativen način za boljše spremljanje problematike zaščite svobode medijev. Portal partnerjem – gre za večinoma novinarske organizacije – daje možnost, da prijavljajo pritiske, ki predstavljajo resno grožnjo svobodi medijev.

Platforma je pritiske na slovenske novinarje prepoznala kot opozorilo druge stopnje, kaj to pomeni, pojasnjuje Matjaž Gruden, direktor direktorata za načrtovanje politik pri Svetu Evrope.

“Po oceni naših partnerjev gre za resno grožnjo. Glede odločitve Sveta Evrope pa je potrebno še malo počakati.”

Zaradi objav člankov o kazenskih ovadbah zoper župana Ljubljane Zorana Jankoviča policija preiskuje, kdo je portalu Pod črto posredoval kazenske ovadbe in vabi na informativni razgovor urednika portala.

Policija je opravila informativni razgovor z odgovornim urednikom medija Pod črto Anžetom Vohom Bošticem. Ta se je moral oglasiti na policiji zaradi v javnosti znanega primera »farmacevtka«.

Mateja Železnikar, Nataša Lang