Na današnji mednarodni konferenci Voditelj prihodnosti, ustvarjalec zavzetih zaposlenih na Brdu pri Kranju, so govorili o tem, kako se bodo morali na spremembe na trgu dela pripraviti delodajalci. Kakšne vrednote torej mora imeti dober vodja prihodnosti? Če bodo podjetja želela ostati konkurenčna, bodo morala spremeniti način vodenja in razmišljanja.

Podjetja morajo za konkurenčnost spremeniti vodenje in razmišljanje

Na Brdu pri Kranju so na današnji mednarodni konferenci z naslovom Voditelj prihodnosti, ustvarjalec zavzetih zaposlenih govorili o tem, kako se bodo morali na spremembe na trgu dela pripraviti delodajalci. Miha Mazzini je poudaril, da poznamo več vrst vodenja – avtoritativno, z zgledom in znajdite se sami. Po njegovem mnenju je edini pravi način vodenje z zgledom:

Absolutno ne more nekdo nekaj govoriti in nekaj drugega početi. Ljudje ne nasedamo besedam, ampak sledimo telesu. Če daje vodja slab zgled, potem smo tudi mi slabi.

Že čez pet let bo v Sloveniji vsak četrti delavec starejši od 55 let. Kot ugotavljajo v podjetju mojazaposlitev.com, delodajalci vse bolj povprašujejo po starejših delavcih – seveda jih je k temu prisililo pomanjkanje delovne sile. Zaradi demografije bodo morali vodje prilagoditi tako delovne procese kot način razmišljanja. Miquel Llado, profesor strateškega menedžmenta na madridski poslovni šoli, pa je voditelja prihodnosti opisal tako:

Poleg tega, da vodja zasije skozi svoje delavce, je pomembno tudi, da jih ima rad. Ni nujno, da so mu vseskozi všeč, a če jih ima rad, to pomeni, da si želi njihovega razvoja, napredka in uspeha.

Urška Valjavec