Ta konec tedna je središče Ljubljane v znamenju 10. Znanstivala. O festivalu smo se pogovarjali z vodjo Hiše eksperimentov dr. Miho Kosom.

Festival znanosti praznuje 10. rojstni dan

Spet je ta čas v letu, ko imata na ulicah, trgih in mostovih v središču Ljubljane glavno besedo znanost in kritično mišljenje. Hiša eksperimentov je namreč pripravila deseti Znanstival, ki se je začel sinoči z odprtjem razstave Sprejemanja. Do nedelje se bodo v okviru jubilejnega dogodka zvrstile številne eksperimentalne delavnice in znanstvena predavanja. Dogodki so namenjeni tako mladim kot odraslim, njihov glavni namen pa je spodbujati ustvarjalnost, radovednost, kritično mišljenje ter promovirati znanost in izobraževanje. Do nedelje se bodo obiskovalci lahko udeležili številnih delavnic, predstavitev in predavanj, med drugim gasilstivala, v okviru Drznih eksperimentov bodo lahko iz povsem običajnih stvari izdelali znanstvene stvaritve, na Vrtu eksperimentov se bodo predstavile različne institucije, ki delujejo na področju promocije izobraževanja in znanosti. V mestni hiši bo gostovala Hiška eksperimentov, že od sinoči pa je na ogled razstava z naslovom Sprejemanja. Novost je Spektakel, ki bo potekal jutri in v nedeljo na Prešernovem trgu. Vodja Hiše eksperimentov dr. Miha Kos:

Ta spektakel bo zlasti spodbujal timsko delo. Sodelovanje je nekaj, kar je po mojem mnenju ključno, da stvari v družbi uspejo.

Znanstival je za vse obiskovalce brezplačen, podrobnosti pa na spletni strani www.znanstival.si.

Urška Henigman