Slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno, za varno pot pa je ključna ustrezna oprema.

Slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno, za varno pot je ključna ustrezna oprema

Bliža se poletna sezona, ko gore obišče največ pohodnikov in tudi vse več turistov. Slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev, v letošnjem letu pa je bilo že 163 gorskih nesreč. Za varno pot je torej ključna ustrezna oprema. Ne smemo pozabiti, da je ob vročem dnevu v dolini, vreme nad 1000 ali 2000 m nadmorske višine precej spremenljivo.

“Treba je računati na to, da so v nahrbtniku rokavice, topla oblačila, kapa, v primeru zahtevnejših visokogorskih poti pa še čelada, plezalni pas s samovarovalnim kompletom za varno gibanje po zavarovanih planinskih poteh.”

Pod okriljem Planinske zveze Slovenije deluje 773 registriranih markacistov, ki planinske poti nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno. Skupno so markacisti v letu 2017 urejanju planinskih poti namenili skoraj 32.000 prostovoljnih ur. Planinska organizacija pri tem skrbi za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot 10.000 kilometrov.

“Preračunano to pomeni, da vsak markacist skrbi za 13 kilometrov planinskih poti, kar predstavlja dvakratno dolžino poti iz Vrat po zelo zahtevni Tominškovi poti na Triglav.”

Aljana Jocif