Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar sta skupaj z Britancem Tomom Livingstonom postala šele druga v zgodovini, ki jima je uspelo osvojiti vrh Latoka. Trojica je sicer prva nasvetu, ki je stopila na vrh 7 tisoč 145 metrov visoke gore s severne strani. Plezalno smer, zdaj poimenovano Česen - Livingston - Stražar, so ocenili z oceno ED+, to je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice. Severni greben Latoka velja za eno najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko - britanske odprave nedvomno uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke leta. Pri ameriški reviji Rock and Ice so ga že imenovali za favorita za najprestižnejšo alpinistično nagrado zlati cepin. Alpinisti se vrnejo predvidoma v nedeljo, kako je doživljal podvig, nam je povedal Tomo Česen, oče vodje odprave Aleša Česna.

Tomo Česen si je oddahnil, ko ga je sin Aleš poklical iz baznega tabora pod vrhom Latoka

Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar sta skupaj z Britancem Tomom Livingstonom postala šele druga v zgodovini, ki jima je uspelo osvojiti vrh Latoka. Trojica je sicer prva nasvetu, ki je stopila na vrh 7 tisoč 145 metrov visoke gore s severne strani. Plezalno smer, zdaj poimenovano Česen – Livingston – Stražar, so ocenili z oceno ED+, to je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice.

Severni greben Latoka velja za eno najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko-britanske odprave nedvomno uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke leta. Pri ameriški reviji Rock and Ice so ga že imenovali za favorita za najprestižnejšo alpinistično nagrado zlati cepin.

Kot je pred odhodom v Pakistan za Planinsko zvezo Slovenije povedal Aleš Česen, vodja odprave, jih je Latok pritegnil zaradi same oblike in seveda tudi zaradi ogromnega števila neuspelih poskusov. V začetku julija je na predstavitvi odprave dejal, da to samo po sebi znižuje avanturistično plat odprave, zvišuje pa radovednost in s tem motivacijo.

Tik pred vzponom trojice je bil vrh je bil usoden za ruska plezalca – Sergej Glazunov se je smrtno ponesrečil, soplezalca Aleksandra Gukova pa so po več dneh v steni rešili v dramatični helikopterski akciji.

Vodja odprave Aleš Česen je sicer sin slovenskega alpinista Toma Česna, ki si je oddahnil, ko ga je Aleš poklical iz baznega tabora:

Seveda, kot starš si, ko približno veš, kdaj gre zares, malo nestrpen. Ob tem dogajanju na Latoku, kjer so bile še ruske drame, nesreča, seveda, to ni bilo enostavno. Na zunaj tega sicer nisem kazal, se mi pa zdi, da si nihče ni tako oddahnil, kot sem si jaz. Ker sem se s tem ukvarjal in se ukvarjam, dobro vem, koliko je ura.

Odprava se v Slovenijo vrne predvidoma v nedeljo, ko bomo lahko izvedeli več o tem izjemnem plezalnem podvigu.

 

 

Urška Henigman