Delavnice, projekcije, vodstva po muzejih, galerijah, knjižnicah in drugih institucijah pa okrogle mize, odprta vrata raziskovalnih ustanov in znanstveni festivali na glavnih trgih štirih mest – vse to bo 28. septembra ponudila Evropska noč raziskovalcev. Včeraj smo na Prvem že povedali, kako bo videti raziskovanje v galeriji, danes pa se z Darjo Pograjc sprehajamo po Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Razlaga direktorica muzeja Natalija Polenec.

Evropska noč raziskovalcev v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri

Delavnice, projekcije, vodstva po muzejih, galerijah, knjižnicah in drugih institucijah pa okrogle mize, odprta vrata raziskovalnih ustanov in znanstveni festivali na glavnih trgih štirih mest – vse to bo 28. septembra ponudila Evropska noč raziskovalcev. Včeraj smo na Prvem že povedali, kako bo videti raziskovanje v galeriji, danes pa se sprehajamo po Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Direktorica muzeja Natalija Polenec pove, da je njihova “naloga, da približamo znanost, tehniko obiskovalcem, tako skozi razstave kot skozi druge aktivnosti.

Ko mi odraščamo, ko se staramo in ko prihajajo nove generacije, se soočamo s tem, da kar smo mi počeli, je že tehniška dediščina. Tako je treba razumeti to bližnjo preteklost in jo umestiti v prihodnost. Razumevanje tega našega preteklega časa je neizogibno potrebno zato, da bomo lahko kreirali in oblikovali vizionarsko prihodnost z najmlajšimi.

Vsak ima raziskovalca v sebi in če svojega še niste odkrili, ga lahko morda prav v Bistri. Podrobnosti o ostalih dogodkih in aktivnostih, ki bodo potekale v Noči raziskovalcev – več kot 170 se jih bo zvrstilo v 12 urah – pa najdete na www.nocmoc.eu.

Darja Pograjc