Prof. dr. Snoj pojasnjuje, da je beseda zelo pozitivna in značilna za Slovence ter da je podedovana iz praslovanskih časov

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je v sodelovanju s našim portalom MMC razglasil besedo leta 2018. Med 10 besedami v ožjem izboru –  to so bile mikroplastika, skodelica kave, tipanka, čebela, sovraštvo, risoroman, varda, orbanizacija, generalka in tekstati, je zmagala beseda čebela. Profesor doktor Marko Snoj z Inštituta Frana Ramovša pojasnjuje, da je beseda čebela zelo pozitivna in zelo značilna za Slovence.

Naša kranjska sivka je med čebelami zelo cenjena v svetovnem merilu. Poleg tega je na pobudo Slovenije svet prvič obeleževal dan čebel.

Čebela je stara beseda, podedovana iz praslovanskih časov. Na inštitutu so že decembra razglasili najbolj izvirno novo besedo. Najbolj obetaven neologizem je postal drečka. To je vrečka, ki jo ljudje uporabljajo za pobiranje pasjih iztrebkov.

Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU so izbrali tudi najboljšo pesem leta, ki vsebuje vseh deset besed finalistk za besedo leto 2018. Preberete si jo lahko na spletnem portalu MMC ali na spletni strani inštituta.

Urška Henigman