Nastal je, ker so delavci in iskalci zlata na ameriškem Divjem zahodu potrebovali bolj vzdržljive hlače. V 50-ih letih prejšnjega stoletja so ga Elvis Presley, James Dean in Marlon Brando spremenili v simbol uporništva, zaradi česar so ga v nekaterih šolah, gledališčih in restavracijah celo prepovedali. Danes pa ga nosimo praktično povsod. Tema današnjega Torkovega kviza: jeans.

26. februar - Dan Levija Straussa, nemško-ameriškega podjetnika, ki je izumil jeans

Kavbojke so nastale, ker so delavci in iskalci zlata na ameriškem Divjem zahodu potrebovali bolj vzdržljive hlače. Gumbi so bili prvotno zadaj, jeans pa so delavci oblekli čez navadna oblačila. Danes jih nosimo praktično povsod. Lea Pisani, svetovalka za kulturo oblačenja, pove, da jeans danes velja za enega izmed največjih izumov tekstilne industrije.

Zanimivo je, da je bil jeans v začetku skorajda nenosljiv. Levi Strauss je naredil kavbojke za delavce, torej neuničljiv material pobarvan z indigom. To barvilo ni vzdržljivo, zato so se kavbojke tudi hitro sprale. Jeans je bil sicer dobro sprejet med delavskim razredom – kupili so en par hlač, ki je trajal in trajal in trajal.

Potem so se zgodila 50-ta, kavbojke so posvojile številne subkulture, frajerji Holivuda pa tudi glasbeniki. Elvis Presley, James Dean in Marlon Brando so jeans spremenili v simbol uporništva, zaradi česar so ga v nekaterih šolah, gledališčih in restavracijah celo prepovedali. Člani skupine The Ramones so recimo svoje kavbojke nosili toliko časa, da so se okoli kolen strgale, njihovi oboževalci pa so mislili, da so take hlače kupili.

Poznam dekleta, ki so 30, 35 let nazaj oblačila mokre kavbojke. Takrat smo lahko kupili samo enakomerno obarvane temno modre kavbojke, mladim dekletom pa to ni bilo dovolj zanimivo. Njihov cilj je bil, da so kavbojke ozke, oprijete. Ker so bile hlače brez elastana – to je bil tog, zelo trd material – jih je bilo treba nekako obleči. Oblekle so jih leže, malo ali še precej mokre. Včasih so si pri zapenjanju zadrge pomagale s kleščami.

Mokre kavbojke, ki so se posušile na telesu, so se namreč po njem lepše oblikovale. A pozor! Kavbojke so narejene iz bombaža. “Bombaž pa je ena izmed najbolj žejnih rastlin. Da zraste, ga je velikokrat treba umetno namakati in oblivati s pesticidi, zaradi česar je ena izmed bolj strupenih tkanin,” opozori sogovornica. Za en par kavbojk porabimo skoraj 7 tisoč litrov vode.

Predstavljam si, da gre za 7 tisoč litrov od začetka rasti bombaža do konca izdelave enih kavbojk. Upam, da ne gre tukaj samo za tehnološki proces izdelave kavbojk. To je res ogromno vode, torej s kavbojkami zelo onesnažujemo naš planet.

Nasveti za nakup kavbojk:

  • Vzemite si vsaj 2 uri, pojdite v dobro založeno trgovino in preizkusite različne kroje. Ko najdete svojega, ste že opravili najtežje delo.
  • Kakovost prepoznate po boljšem bombažu, boljšem sukancu, gostejših šivih ter žepih pravilne velikosti in pozicije. Tudi zaključki šivov so bolj močni.
  • Kavbojke naj bi se raztegnile tudi do 10 odstotkov, zato to upoštevajte že pri nakupu in kupite malce bolj oprijete.

Darja Pograjc