Na rdečem seznamu ogroženih rastlinskih vrst je v Sloveniji kar 772 rastlin. V pričakovanju razcveta velikonočnice na območju Boča in Boletine blizu Ponikve so varuhi narave že zaskrbljeni pred plenjenji navideznih ljubiteljev zavarovanega cvetja. Posamezniki s trganjem ali celo puljenjem zavarovanih rastlin povzročajo nepopravljivo škodo, zato so na Planinski zvezi Slovenije, kjer deluje 300 varuhov narave in 700 gorskih stražarjev, spet opozorili na ohranjanje narave in zavarovanih rastlin. Poroča Aljana Jocif.

Na rdečem seznamu ogroženih rastlinskih vrst je v Sloveniji kar 772 rastlin

V pričakovanju razcveta velikonočnice na območju Boča in Boletine blizu Ponikve so varuhi narave zaskrbljeni pred plenjenji navideznih ljubiteljev zavarovanega cvetja. Posamezniki s trganjem ali celo puljenjem zavarovanih rastlin povzročajo nepopravljivo škodo, zato so na Planinski zvezi Slovenije, kjer deluje 300 varuhov narave in 700 gorskih stražarjev, spet opozorili na ohranjanje narave in zavarovanih rastlin. Prvi korak je obveščanje in usposabljanje.

Na Planinski zvezi opozarjajo, da prizadevanja za varstvo narave segajo v čas ustanovitve Slovenskega planinskega društva. Sto dvajset let pozneje pa sta simbolni cvetici: velikonočnica na Boču in v Boletini ter Clusijev svišč, encijan na Lovrencu, pred izginotjem. Na Boču, kjer je zdaj okoli 300 cvetov,  se velikonočnica pojavlja na treh rastiščih, število cvetov pa se manjša. Že pred tremi desetletji so ogradili območja, postavili so oglasne in opozorilne table, rastišča varujejo varuhi.

“Na zmanjšano število cvetočih rastlin vpliva več dejavnikov, klimatske spremembe, neustrezen PH tal, zaraščanje z resjem in mahom. Lani si je velikonočnice v štirinajstih dneh ogledalo skoraj 3 tisoč obiskovalcev. Današnji problem na rastišču so ljudje, obiskovalci, ne planinci. Zaradi pametnih telefonov z zmogljivimi fotoaparati vstopajo na rastišče, pohodijo rastline, odlomijo majhne popke cvetov. Drug problem pa so živali, psi, ki brez nadzora prosto vstopajo in celo jedo cvetove velikonočnice.” – Ivan Borovnik, načelnik odseka za varstvo gorske narave Planinskega društva Poljčane

Narava je letos pohitela – velikonočnica v Boletini blizu Ponikve, ki je eno od štirih znanih rastišč velikonočnice v Sloveniji, se razcveta. Rastišče, ki ga je pred leti odkupila občina, je veliko 1, 7 hektarja, zanj skrbi turistično olepševalno društvo Ponikva. Na tem območju je med 800 in tisoč 700 primerkov velikonočnice.

Tudi na območju Lovrenca pri Lisci, ki je nižje ležeče območje Clusijevega svišča, bolj znanega kot encijan, se pripravljajo na varovanje območij te zavarovane rastline. Aktivnosti poleg gorskih stražarjev in varuhov gorske narave izvajajo še zaposleni v javnem zavodu Kozjanski park. Varuh gorske narave planinskega društva Lisca Sevnica Dušan Klenovšek opaža, da kljub priporočilom obiskovalci pogosto ravnajo po svoje, nekateri celo plenijo. Za ohranitev encijana na območju Lovrenca so zaslužni predvsem planinci.

“Zakonodaja, informativne table, osveščanje obiskovalcev in čuvaji, žal, ne preprečijo plenjenja v celoti. Obiskovalci pridejo na Lovrenc in si mislijo, samo eno slikco , samo en cvet. Ob tem pa jih vsaj  pet, šest še pohodiš, cvet ne bo semenil, mogoče drugo leto ne bo cvetel, če si ga pa izkopal, so dolgotrajne posledice. Ogrožene rastline so tik pred tem, da izginejo, vsaka motnja je lahko za ogroženo rastlino usodna.”

Policija v zvezi z zavarovanimi vrstami rastlin obravnava dve kaznivi dejanji, zagrožena je zaporna kazen.

“Policija poziva posameznike in društva, da ob prijavah posredujejo  konkretne podatke, da bo policije lahko ukrepala.” – Uršula Bodlaj, višja kriminalistična inšpektorica  na Upravi kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi.

Policisti so leta 2017 na območju Lovrenca obravnavali tudi izkopavanje zavarovanega encijana na šestdesetih mestih.

Aljana Jocif