Zanimiva so imena, s katerimi jih označujemo, pogosto tudi glede na njihov izvor in lastnosti: Suhljatež, Curek, Šum, Sušice, Šumečnik, Kobilji curek, Sušjek itd.

Na Prvem je v tokratnem nedeljskem jutru šumelo. Ne zaradi slabih povezav, niti ne zaradi tinitusa ali drugih morebitnih nevšečnosti, kaj šele zaradi šumečih tablet. Šumelo je zaradi slapov. Izvedeli smo vse, kar nas je o slapovih od nekdaj zanimalo in morda tudi tisto, kar nas ni. Slišali smo, kako slapovi nastanejo, kje in zakaj nastajajo ter kakšne vrste slapov poznamo. Sprehodili smo se tudi do dveh slapov pri nas, do enega v višnji gori in do drugega v bližini Kranja, slišali pa smo tudi besede fotografa, ki slapove ujema v objektiv.

Zanimivo je, kako človeka že od nekdaj mami narava, kako ga mami voda. Prve naselbine, ki so se pozneje razvile v večja mesta, so nastale ob vodi, kar je tudi razumljivo. Brez vode pač ni življenja. Voda pa ne skrbi le za naše preživetje ter preživetje vseh ostalih bitij, ki bivajo z nami na tem planetu, temveč nas vabi tudi z zvokom in lepotami, ki jih ustvarja. Ena takšnih naravnih lepot oz. stvaritev so tudi slapovi. Lahko se le plaho in nežno razlivajo čez strmec, lahko so silni in bučni, njihove meglice pa so lahko vidne tudi kilometre daleč.

Kaj je slap in kaj ni slap, kako in kje nastajajo, zakaj nastajajo in tudi o drugih zanimivostih smo poklepetali z dr. Mirko Trajanovo, geologinjo na Geološkem zavodu Slovenije. Obiskali smo slap Kosca pri Višnji Gori, slap Šum nad Besnico pri Kranju, pogovarjali pa smo se tudi s priznanim fotografom Tomom Jeseničnikom, ki slapove fotografira.

 

 

 

Peter Močnik