48 kvadratnih metrov velik apartma za dve osebi s kuhinjo, predprostorom, dnevnim prostorom, spalnico, kopalnico in balkonom v neposredni bližini znanih turističnih točk: Podpeškega jezera, Svete Ane in Rakitne. V najem apartmaja je vključena prehrana, čiščenje in paket terapevtskih storitev. In cena za petdnevni najem v poletnih mesecih? Zgolj tri ure dela na dan. Gre za poseben pilotni projekt, ki so se ga lotili streljaj od prestolnice v DEOS Centru starejših Notranje Gorice. Torej v enem od osmih takšnih centrov oziroma zasebnih socialnovarstvenih zavodov s koncesijo pri nas.

Za projekt Počitnice v zameno za prostovoljno delo v centru starejših veliko zanimanja

Najem 48 m² velikega apartmaja za dve osebi v neposredni bližini znanih turističnih točk: Podpeškega jezera, Svete Ane in Rakitne, v katerega so vključeni tudi prehrana, čiščenje ter paket terapevtskih storitev, si bodo v naslednjih tednih nekateri privoščili za skromne tri ure dela na dan. V DEOS Centru starejših Notranje Gorice, ki je eden od osmih takšnih zasebnih socialnovarstvenih zavodov s koncesijo pri nas, so se lotili posebnega pilotnega projekta Počitnice v zameno za prostovoljno delo. Idejna vodja in direktorica centra Ana Petrič je povedala, da so do danes prejeli že več kot 60 prijav kandidatov različnih starosti.

»Upam, da se bo praksa razširila tudi v preostale centre oziroma domove za starejše in postala neka stalnica. Zadnji čas je, da se začnemo odpirati v skupnost.«

Prijave na razpisane termine so še vedno mogoče na elektronskem naslovu ana.petric@deos.si.

»Najboljši recept za uspeh je, da kdaj tudi daš.«

Vsi kandidati so predhodno vabljeni na pogovor glede ustreznosti opravljanja prostovoljnega dela s starejšimi. Izbrani bodo potem vsaj tri ure vključeni v dnevni program domske obravnave. To pomeni, da se bodo družili s starostniki med različnimi dejavnostmi, glasbeno terapijo, sprehodi, v okolici centra bodo lahko tudi vozili posebno inovativno kolo za prevoz starejših.

Nataša Rašl