Tako kot za obiskovanje gora naj tudi za ferate velja načelo postopnosti: od najlažjih do težjih

Ferate so varovane gorske poti in veljajo za aktivnost, ki je tudi pri nas vedno bolj priljubljena. Postajajo pomemben del turistične ponudbe kraja. Ocenjuje se, da gre samo čez ferati Hvadnik v Kranjski Gori in Grančišče nad Mojstrano 10 tisoč ljudi v sezoni. Po ocenah predsednika Združenja slovenskih gorskih vodnikov Mitja Šorna je pri nas speljanih približno deset ferat. Za najtežje, ki zahtevajo največ izkušenj in znanja, veljajo Ljubelj, Jezersko in Gonžarjeva peč, tudi ferata Jerman v gozdu Martuljek, medtem ko sta začetnikom in radovednežem bolj primerni ferati Kanin ali Grančišče.

Tako kot za obiskovanje gora naj tudi za ferate velja načelo postopnosti, svetuje Mitja Šorn:

“V Sloveniji smo prevzeli avstrijsko-nemški sistem ocenjevanja težavnosti ferat od A do F. Prav je, da posameznik začne z A ali B in potem se lahko počasi preizkusi na težjih. Vsaka ferata ima na svojem začetku tudi informativno tablo, kjer je ta ocena težavnosti tudi podana.”

Poleg primerne obutve je za varnost plezanja po feratah pomembna tehnično varovalna oprema: čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet. Ta mora biti testiran in novejši, poudarja Mitja Šorn:

“Samo tak nam bo v primeru padca rešil življenje. Karkoli je narejeno doma ali starejši kompleti, ni varno.”

Na ferate se plezalci lahko odpravijo čez vse leto, a, kot poudarja Šorn, je to odvisno od tega, kje ferata leži in kako intenzivna je zima:

“Če gre za ferate, ki so speljane ob vodi, se pozimi rad pojavi led, prav tako plezanje po feratah ni priporočljivo v snegu. Če je zima mila, kot je bila lanska, ali pa je ferata speljana v krajih, kjer redko zapade sneg, je to lahko celoletna aktivnost.”

Če se odpravljate na ferato, ne pozabite torej na čelado, primerno obutev ter na pas in samovarovalni komplet. Gre za dva najlonska trakova, ki se daljšata v primeru padca in zmanjšata silo na naše telo. Ta oprema je nujna. Za težje ferate pa je prav imeti s sabo tudi vrv in druge tehnične pripomočke za varovanje. Ne hodite na težje ferate sami ali pa se nanje odpravite le v družbi izkušenega gorskega vodnika, poudari Mitja Šorn.

Peter Močnik