Ob današnjem dnevu slovenske hrane so otroci v slovenskih vrtcih in šolah zajtrkovali enako, in sicer tradicionalni slovenski zajtrk. Postregli so jim s kruhom, maslom, medom in jabolkom. Gre za skupno akcijo, v kateri zadnjih devet let poudarjajo pomen uživanja zajtrka in hkrati lokalno pridelane hrane. V večini šol so se otrokom pridružili tudi čebelarji. Tako je bilo tudi na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu, kjer so otroci jedli med tudi iz domačega, šolskega čebelnjaka, za katerega skrbijo že štiri leta. Metka Pirc.

Na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu so jim ponudili tudi med iz šolskega čebelnjaka

Ob današnjem dnevu slovenske hrane so otroci v slovenskih vrtcih in šolah zajtrkovali enako, in sicer tradicionalni slovenski zajtrk. Postregli so jim s kruhom, maslom, medom in jabolkom. Gre za skupno akcijo, v kateri zadnjih devet let poudarjajo pomen uživanja zajtrka in hkrati lokalno pridelane hrane. V večini šol so se otrokom pridružili tudi čebelarji. Tako je bilo tudi na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu, kjer so otroci jedli med tudi iz domačega, šolskega čebelnjaka, za katerega skrbijo že štiri leta.

Vsa živila pri zajtrku so z domačega, našega koroškega območja,« je pojasnila vodja šolske prehrane Suzana Planšak in izpostavila pomen delovanja šolskega čebelnjaka in čebelarskega krožka. Obiskujejo ga učenci od drugega razreda naprej, vodi ga čebelar z izjemno, 40 – letno tradicijo, Janez Bauer. »Učimo se o življenju čebel, zdravi prehrani, naravi. Čimveč otrok in družin želimo izobraziti na tem področju,« je povedal Bauer.

Ima pa Koroška še eno zanimivost, in sicer najvišje ležeči čebelnjak v Sloveniji. Postavili so ga na skoraj 1700 metrih nadmorske višine, na Uršlji Gori, kjer so naselili dve čebelji družini.

Metka Pirc