O evropskih identitetah in kulturah, integraciji, vključevanju,...

prof. dr. Mitja Žagar o problemih evropske unije, izzivih nove evropske komisije in resorju za zaščito evropskega načina življenja

Inštitut za narodnostna vprašanja skupaj z zagrebško pisarno nemške fundacije Friedrich Ebert pripravlja peto mednarodno regionalno konferenco o vključevanju in integraciji v notranje raznolikih družbah, kakršna je tudi evropska unija. Uvod v konferenco je okrogla miza o evropskih identitetah in kulturah. Profesor dr. Mitja Žagar z Inštituta za narodnostna vprašanja, pravi, da je bila ena od iztočnic za razpravo tudi novi resor evropske komisije, ki naj bi skrbel za zaščito evropskega načina življenja in kulture.

“V Evropi nimamo ene identitete, enega načina življenja in kulture. Značilnost naše evropske identitete je prav pluralnost in notranja raznolikost.”

Razmere v Evropi niso spodbudne. Posledice oženja svobode bomo, po njegovem, na koncu čutili vsi.

“Situacija, ko imamo v Evropi politične zapornike, me straši, ker to pomeni, da se lahko nekaj podobnega zgodi pri nas in bodo tudi naše oblasti trdile, da gre za notranjo zadevo.”

Profesor dr. Mitja Žagar je prepričan, da se lahko proti terorizmu, ekstremnim ideologijam, izključevanju borimo s ponujanjem pozitivnih alternativ, poudarjanjem pomena izobraževanja, promocijo človekovih pravic, pa tudi z vključevanjem in opozarjanjem na pomen sožitja. Kot pravi, je zelo pomembno, da se naučimo občutka solidarnosti ne le do sočloveka, temveč tudi do okolja okoli nas. Ob tem pa opozarja tudi na nevarnost zidov.

“Žalostno, da ob proslavljanju 30. obletnice padca berlinskega zidu, vidimo zid kot rešitev za neke drug probleme.”

Profesor dr. Mitja Žagar kljub vsemu ostaja optimist. Alternativne rešitve obstajajo, je prepričan, le pristojni jih morajo sprejeti.

Mateja Železnikar