Zaradi zapletov, ki so se pojavili z epidemijo novega koronavirusa, k odgovornemu ravnanju pozivajo tudi v Planinski zvezi Slovenije. V teh dneh tako zaradi nemotenega dela zdravstvenega osebja odsvetujejo obisk visokogorja in vseh s tem povezanih aktivnosti, ki bi lahko pripeljale do nesreče. Kako naj obiskovalci sredogorja in visokogorja ravnajo odgovorno je Alešu Ogrinu pojasnil generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko.

Ob sumu, da je v gorah poškodovani okužen z novim koronavirusom, se lahko helikoptersko reševanje zavrne

V teh dneh k odgovornemu ravnanju obiskovalcev sredogorja in predvsem visokogorja pozivajo tudi v Planinski zvezi Slovenije. Svetujejo, naj zaradi zahtevnih razmer, ki so prisotne na višjih nadmorskih višinah, ljudje ostanejo doma in ne izzivajo nesreče, saj je zdravstveni sistem v obstoječih razmerah že tako ali tako dovolj obremenjen. Prav tako se lahko ob morebitnem sumu na okuženost poškodovanega z novim koronavirusom spremeni in močno podaljša potek reševanja poškodovanega, saj morajo samozaščitne ukrepe izvajati tudi gorski reševalci. Napotke je strnil Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Planinska zveza Slovenije vsem planincem, alpinistom, plezalcem, turnim smučarjem in kolesarjem ter tudi drugim obiskovalcem gora svetuje, naj se v tem času odpovejo izvajanju dejavnosti v gorskem svetu. Razen seveda krajšim sprehodom v bližini doma v družbi svojih najbližjih. Zdi se nam, da edino tako lahko prispevamo k ustavitvi širjenja epidemije. Ob vsem, kar je bilo povedano, se je treba zavedati, da so v visokogorju zelo zahtevne razmere in vsako izzivanje tega je odveč. V teh razmerah bi bilo tudi reševanje veliko zahtevnejše. Tudi reševalci bi bili s tem izpostavljeni možnosti okužbe. Celoten potek reševanja bi trajal dalj časa, kot bi v nekako normalnih razmerah. Tudi razpoložljivost helikopterja je ta hip odvisna od več dejavnikov. Do nadaljnjega so zaprte vse planinske koče. – Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije

Aleš Ogrin