Premier Janez Janša je preko družbenih omrežij sporočil, da ne gre za zvišanje plače, ampak dejansko umestitev v dovoljene okvirje, a dejstvo je, da bodo plače trenutnega ministrskega zbora in njihovih namestnikov višje od tistih v prejšnjem mandatu. Sogovornike Katje Arhar je odločitev vlade presenetila, a se hkrati strinjajo, da so ministri premalo plačani. Vendar zdaj ni čas za takšne poteze, so si enotni!

Po včerajšnji odločitvi vlade, da ministre in državne sekretarje uvrsti v najvišje možne razrede, kot so dovoljeni za ta delovna mesta, je po družbenih omrežjih završalo.

Premier Janez Janša je prek družbenih omrežij sporočil, da ne gre za zvišanje plače, ampak dejansko umestitev v dovoljene okvirje, a dejstvo je, da bodo plače zdajšnjega ministrskega zbora in njihovih namestnikov višje od tistih v prejšnjem mandatu. Sogovornike Katje Arhar je odločitev vlade presenetila, a se hkrati strinjajo, da so ministri premalo plačani. Vendar zdaj ni čas za takšne poteze, so si enotni!

“V trenutku, ko vlada ustvarja zelo dramatičen vtis, da je edini njen cilj, da zavaruje zdravje ljudi v tem položaju, v kakršnem smo, da drugih interesov tako rekoč nima, se dobesedno isti trenutek dvignejo plače zaposlenim. To s stališča etike ne more biti ustrezno sporočilo. Predvsem za vse zaposlene, ki se jim bodo plače znižale, ker so zaradi izrednih razmer na čakanju. Če sem nekoliko ciničen, pa je sporočilo naslednje: Danes smo zvišali plače ministrom, jutri bo tega deležno tudi ljudstvo! Upam, da je bilo to v jedru te poteze.” –
Branimir Štrukelj, SVIZ

“Včasih je dobro za voditelje, da so na začetku kolone, včasih pa je dobro, da so na koncu. V tem primeru bi verjetno bilo boljše, da bi se postavili na konec. Prvi problem, ki se je že pokazal, je, da je težko razložiti, kakšna je razlika med milom in žajfo, oba pereta roke in ljudje težko razumejo takšno odločitev v danih razmerah. Človek bi pričakoval, da bodo prej za trgovkami tudi zdravniki, medicinske sestre, policisti in vojaki in vsi preostali, ki so v prvih bojnih vrstah, dobili povišanje, potem bo pa bog tudi sebi brado ustvaril.” – Dejan Verčič, FDV

Katja Arhar