V času epidemije novega koronavirusa je v Sloveniji že tretji teden vzpostavljenih osem nujnih zobozdravstvenih ambulant oziroma tako imenovanih vstopnih točk. Kako poteka zobozdravstvena oskrba, katera so nujna stanja in koliko je bilo obiska v tem času je preverila Mojca Delač. Pogovarjala se je z zobozdravnikom, članom odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, Tadejem Ostrcem.

Slovenski protokol povzemajo tudi drugod po Evropi

Od 16. marca je v Sloveniji vzpostavljenih osem tako imenovanih “vstopnih točk”, zobozdravstenih ambulant za nujna stanja. Vse ostale zobozdravstvene ambulante so zaprte.

Kje so te točke? 

Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Murska Sobota in Nova Gorica, v navedenih ambulantah se v res nujnih primerih izvaja zobozdravstvena oskrba, nam je pojasnil zobozdravnik in član odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, dr. Tadej Ostrc.

Kateri so ti nujni primeri?

  • Zelo močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik ne pomaga)
  • Akutna infekcija (vnetje z veliko oteklino, ki otežuje požiranje oz. odpiranje ust, povišana temperatura)
  • Večja krvavitev po ekstrakciji 
  • Hude poškodbe na področju zgornje in spodnje čeljusti oziroma ustne votline

Pacient, ki meni, da bi to storitev deloval, pokliče po telefonu svojega izbranega osebnega zobozdravnika, ki opredeli, ali res za nujno potreben poseg in zdravstveno stanje pacienta – tudi opredelitev možnosti okužbe z COVID19, glede na klinično sliko pacienta.

Če  oseba ne dobi kontakta z osebnim zobozdravnikom, ali pride do stanja izven njegovega delovnega časa, potem kontaktira nujno vstopno točko.

Koliko dela so imeli do zdaj ?

Kot je za Prvi povedal dr. Ostrc, je do zdaj v ambulantah delalo več kot 300 zdravnikov in zdravnic ter približno 500 asistentk/ov, pri tem pa so naredili okrog 250 ekstrakcij, več kot 600 trepanacij ter okoli 150 incizij.

“Zobozdravniške ekipe na terenu so pridne, delo dobro poteka, seveda pa si želimo, da bo preskrba z varovalno opremo nemoteno potekala naprej”.

Po slovenskih ukrepih se zgledujejo tudi drugod po Evropi 

Kot je pojasnil zobozdravnik Tadej Ostrc, je Slovenija naredila zelo velik korak in zelo zgodaj zaprla zobozdravstvene ambulante.

Pri zobozdravniških posegih je tega virusa ogromno, gre  po zraku, na površine, prilepi se na nas, gre v dihala osebja…  To, da smo vzpostavili te nujne točke je bilo tudi za zajezitev na nacionalni ravni zelo pomembno. Države po sicer na področju zobozdravstva odreagirale različno. V Republiki Sloveniji smo bili prvi v Evropi, ki smo se odločili za tak, mogoče je takrat deloval rigorozen, korak. Ker smo v stalnih stikih s kolegi, so te naše izkušnje dragocene in te naše protokole praktično povzemajo povsod po Evropi.

In ne pozabite – pomembna je preventiva in ustna higiena – z njo zaščitite tako sebe, kot (zobo)zdravstvene delavce! temu bo namenjen tudi torkov SVETOVALNI SERVIS. 

 

Mojca Delač