Strah pred koronavirusom, socialna izolacija, prepoved gibanja in druženja, osamljenost, finančne stiske, konflikti v družinah in strah pred prihodnostjo. Vse našteto je trenutno del naše realnosti, kakršne do sedaj nismo poznali in nam predstavlja velik izziv. Mnogi ljudje v tem obdobju doživljajo duševne stiske; povečan strah, tesnobo in panične napade. Kot opozarja psihiatrinja in profesorica za psihiatrijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, je trenutno ves svet v akutnem stresu, kar pa je glede na okoliščine popolnoma normalno. Z njo se je pogovarjala Martina Černe.

Pogovor s psihiatrinjo dr. Mojco Zvezdano Dernovšek

Strah pred koronavirusom, socialna izolacija, prepoved gibanja in druženja, osamljenost, finančne stiske, konflikti v družinah in strah pred prihodnostjo. Vse našteto je trenutno del naše realnosti, kakršne do sedaj nismo poznali in nam zato predstavlja velik izziv. Mnogi ljudje v tem obdobju doživljajo duševne stiske; povečan strah, tesnobo in panične napade. Kot opozarja psihiatrinja in profesorica za psihiatrijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, je trenutno ves svet v akutnem stresu, kar pa je popolnoma normalno. Dogaja se nam akutna stresna motnja. Po dobrih treh tednih lahko govorimo že o prilagoditveni motnji, pojasnjuje dr. Mojca Zvezdana Dernovšek in dodaja, da akutna stresna motnja in prilagoditvena motnja nista duševni motnji v ožjem pomenu besede. Gre namreč za popolnoma normalen odziv na nenormalne okoliščine, ki smo jim priča. Zagotovo ni prvič, da se posameznik tako počuti, še dodaja dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, na enak način se namreč odzovemo na katerokoli spremembo v življenju, sploh če je negativna.

Razlika je samo v tem, da smo sedaj pravzaprav vsi v stresu. Ni ga človeka, ki bi bil popolnoma hladen, nezavzet ali da se ga zadeva ne bi dotaknila. Kot svet, globalno se soočamo z nečim, kar se nas tiče vseh. Ne moremo pogledat stran in reči, to je pa na Kitajskem ali v ZDA. To je pri naših sosedih, to je tukaj, to je povsod. Akutna stresna motnja in akutna prilagoditvena motnja sta trenutno zaobjeli celotno človeštvo.

Na vseprisotno grožnjo se ljudje odzivajo različno. V glavnem pa so odzivi na stresne okoliščine, kot pravi dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, trije: beg, boj in zamrznitev. Nekateri katastrofirajo, spet drugi potiskajo glavo v pesek, rekoč, da je vse skupaj pretiravanje. Zaradi negotovih razmer, pa se v ljudeh porajajo tudi občutki, ki jih v času pred koronavirusom morda sploh niso poznali.

Normalno je, da smo zdaj tesnobni. Jaz sem ljudem, tudi svojim pacientom, s katerimi sem imela telefonski stik, rekla: če vas je zdaj strah, za božjo voljo, saj ste normalni! Koga pa zdaj ni strah? Vsekakor je bolj čudno, če te zdaj ni strah kot če te je. Skratka, normalno je zdaj, v teh okoliščinah čutiti neko določeno stopnjo tesnobe.

Dr. Mojca Zvezdana Dernovšek še opozarja, da sta strah in tesnoba duševna pojava, ki sta nalezljiva, da se strah prenaša in da so zdrave obrambe v akutnih stresnih situacijah humor, zadržanost in pomoč drugim.

Tita Mayer