Epidemija novega koronavirusa že šesti teden hromi življenje v Sloveniji.Podatki kažejo, da so ukrepi, ki jih je sprejela vlada, zalegli. Število okuženih je padlo in ne narašča več. Mnoge zdaj zanima, kakšno bo naše življenje po prvem maju, številni pogledujejo že tudi proti poletnim mesecem. Ali bomo širjenje novega koronavirusa uspeli zaustaviti do poletja? Kdaj ne bo novih primerov okužb? Ali lahko pričakujemo drugi val koronavirusne bolezni v Sloveniji? Kaj kažejo matematični modeli in kaj pravijo strokovnjaki v prispevku Iztoka Konca. Pred mikrofon je povabil matematika prof. Janeza Žiberta, fizika prof. Matjaža Perca in infektologa prof. Andreja Trampuža.

Foto: Janez Žibert

Ali drugi val koronavirusne bolezni 19 lahko pričakujemo tudi v Sloveniji?

Epidemija novega koronavirusa že šesti teden hromi življenje v Sloveniji.Podatki kažejo, da so ukrepi, ki jih je sprejela vlada, zalegli. Število okuženih je padlo in ne narašča več. Mnoge zdaj zanima, kakšno bo naše življenje po prvem maju, številni pogledujejo že tudi proti poletnim mesecem. Ali bomo širjenje novega koronavirusa uspeli zaustaviti do poletja? Kdaj ne bo novih primerov okužb? Ali lahko pričakujemo drugi val koronavirusne bolezni v Sloveniji?

Model za spremljanje in napovedovanje poteka okužb z novim koronavirusom je izdelal tudi matematik prof. dr. Janez Žibert z Zdravstvene fakultete v Ljubljani.”Če se bo trend nadaljeval, lahko pričakujemo, da bomo sredi maja ali junija epidemijo popolnoma zamejili. Morali pa se bomo držati podobnih navodil oziroma principov kot sedaj.”

Model prof. Janeza Žiberta kot osrednji parameter, ki najbolj vpliva na potek epidemije covid-19, izpostavlja reprodukcijsko število – to število pove, kako okužena oseba širi virus naprej. Reprodukcijsko število je ključno tudi za oceno in napoved epidemije s pomočjo modela, ki ga je izdelal fizik prof. dr. Matjaž Perc s Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru. “Poletni meseci so še predaleč, da bi lahko z našim modelom karkoli napovedali.”

Kako pa potek epidemije koronavirusne bolezni 19 vidi infektolog prof. dr. Andrej Trampuž iz Berlina? Njegove prve napovedi so zelo odmevale. Napovedal je črn scenarij, ki se zaradi sprejetih ukrepov ni uresničil. “Če epidemijo prepustimo naravnemu poteku, bo deset odstotkov okuženih imelo težek potek koronavirusne bolezni 19. Od njih bo vsak drugi potreboval zdravljenje v intenzivni enoti. Od teh bolnikov pa vsak drugi umre.”

Iztok Konc