Veste, kaj imajo skupnega kraški ovčar, lipicanec, bovška ovca in štajerska kokoš? Vse najdete na seznamu slovenskih avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali. Seveda se seznam z omenjenimi ne konča – slovenskih avtohtonih pasem je 13, tradicionalnih pa še dodatnih 14. V čem se ti dve skupini živali razlikujeta, kako se določi, katera pasma je na nekem območju avtohtona, in kaj rejcem prinaša reja avtohtonih živali, so vprašanja, ki jih je Andreja Čokl zastavila prof. dr. Petru Dovču z Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Katere so slovenske avtohtone živalske pasme in kako se jih določi

Veste, kaj imajo skupnega kraški ovčar, lipicanec, bovška ovca in štajerska kokoš? Vse najdete na seznamu slovenskih avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali. Seveda se seznam z omenjenimi ne konča – slovenskih avtohtonih pasem je 13, tradicionalnih pa še dodatnih 14. V čem se ti dve skupini živali razlikujeta, pojasnjuje prof. dr. Peter Dovč z Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

“Za obe skupini je značilno, da prebivata na nekem omejenem geografskem območju, pri čemer za avtohtone pasme predpostavljamo, da so prisotne dalj časa in da so kot pasemska skupina v glavnem nastale na tem območju. Tradicionalne pasme so po svojem poreklu lahko malo bolj pestre in so na določenem geografskem območju prisotne manj časa.”

Več o eni od slovenskih avtohtonih pasem pa jutri, lipicanec bo namreč glavna tema sredinega programa na Prvem. Naša terenska ekipa se bo skozi ves dan oglašala iz Kobilarne Lipica, ki letos praznuje 440 let od ustanovitve. Oglasili se bodo že zjutraj, ko bodo šolarji ugibali, zakaj so lipicanci najprej črni, nato beli. Svetovalni servis bomo namenili zdravju konj, gost Intervjuja po deseti pa bo Matej Oset, direktor Holdinga Lipica, ki bo povedal, kako je kobilarna preživela čas epidemije in kakšni so načrti ob častitljivem jubileju. Slišali boste tudi, zakaj pri predlogu za vpis tradicionalne reje lipicancev na Unescov seznam nesnovne dediščine sodeluje kar osem držav, zakaj se znameniti dresuri konj reče španska jahalna šola, kako lahko konji pomagajo ljudem z različnimi težavami in kaj prinaša povezovanje Kobilarne Lipica z drugimi kraškimi turističnimi ponudniki.

Andreja Čokl