Za razliko od Benetk Firence ne živijo samo od turizma, toda škodo minulih mesecev kljub temu računajo v milijardah. Mesto ob Arnu lahko v teh dneh ponudi gostom ravno pravšnjo obljudenost – v tamkajšnjih muzejih pa nobene gneče. Niti v Uffizih, ki so jih odprli danes, na prvi dan sprostitve gibanja med italijanskimi deželami. Deželno mejo je prestopil tudi naš dopisnik Janko Petrovec.

Za razliko od Benetk Firence ne živijo samo od turizma, toda škodo minulih mesecev kljub temu računajo v milijardah.

Mesto ob Arnu lahko v teh dneh ponudi gostom ravno pravšnjo obljudenost – v tamkajšnjih muzejih pa nobene gneče. Niti v Uffizih, ki so jih odprli danes, na prvi dan sprostitve gibanja med italijanskimi deželami. Deželno mejo je prestopil tudi naš dopisnik Janko Petrovec.

“Ob ponovnem odprtju je novost ta, da bomo imeli v muzeju manj ljudi. Doslej jih je bilo hkrati v prostorih lahko 900, odslej samo 450,” pravi direktor Eike Schmidt.

Območje Firenc je peto največje industrijsko območje Italije. Tu živi dober milijon ljudi, tam ima svoj sedež trinajst multinacionalk. Turizem se torej znova počasi poganja v tek. Toda mestno gospodarstvo, meni župan Dario Nardella, je na kolenih.

 

Janko Petrovec