Gastronomski vodnik Michelin je danes na Ljubljanskem gradu šestim slovenskim restavracijam podelil skupaj kar 7 zvezdic. Pet restavracij je prejelo eno zvezdico, kar 2 je prejela Hiša Franko naše najbolj znane kulinarične mojstrice Ane Roš. Na svetu je le 473 restavracij, ki se lahko ponašajo z dvema zvezdicama. Ana Roš si ju je, po mnenju Michelinovih inšpektorjev, prislužila za drzno in predano delo ter moderno interpretacijo tradicionalne kuhinje. Hiša Franko je tako edina restavracija z dvema zvezdicama v regiji.

Gastronomski vodnik Michelin je danes na Ljubljanskem gradu šestim slovenskim restavracijam podelil skupaj kar 7 zvezdic

Pet restavracij je prejelo eno zvezdico, kar 2 je prejela Hiša Franko naše najbolj znane kulinarične mojstrice Ane Roš. Na svetu je le 473 restavracij, ki se lahko ponašajo z dvema zvezdicama. Ana Roš si ju je, po mnenju Michelinovih inšpektorjev, prislužila za drzno in predano delo ter moderno interpretacijo tradicionalne kuhinje. Hiša Franko je tako edina restavracija z dvema zvezdicama v regiji. Ana Roš:

"Zdaj imamo končno črno na belem, da je Slovenija dobra gastronomska destinacija."

Po eno zvezdico so prejele restavracije: Hiša Denk iz Zgornje Kungote in chef Gregor Vračko, Vila Podvin in chef Uroš Štefelin, Dam iz Nove gorice in chef Uroš Fakuč, Atelje iz Ljubljane in chef Jorg Zupan ter Pri Lojzetu z dvorca Zemono s chefom Tomažem Kavčičem na čelu:

»Danes je čudovit dan za slovensko gostinstvo.…Ta zvezda, čeprav je ena, je velika, zelo velika ... Slovenija je končno tam, kjer mora biti.«

Michelin je slovenskim gostincem podelil tudi 9 priznanj Bib Gourmand za izjemno razmerje med ceno in visoko kakovostjo ter 37 krožnikov za posebno kakovost hrane. Skrivnostni Michelinovi ocenjevalci so bili navdušeni nad slovensko kulinariko, predvsem nad mešanjem sodobnega in tradicionalnega, pa tudi nad močnim poudarkom na trajnostni kulinariki, zato so šestim restavracijam podelili tudi posebna priznanja za trajnostno kulinariko. Skupaj je bilo danes nagrajenih 52 slovenskih restavracij.

Andreja Čokl, Katja Arhar