Pri nas je 468 turističnih kmetij z nastanitvijo, ki skupaj ponujajo 5.751 ležišč

Po pričetku širjenja drugega vala koronavirusa je poletno počitnikovanje v drugih državah še naprej negotovo. Nemalo ljudi se bo zaradi tega in tudi zaradi turističnih bonov odločilo za koriščenje dopusta v Sloveniji. Možnost, ki je privlačna za tiste, ki so željni bolj aktivnega, drugačnega oddiha, so turistične kmetije z nastanitvijo. Teh je pri nas 468. Katere so prednosti turističnih kmetij in zakaj turistične kmetije niso enake hotelom, tudi o tem smo se pogovarjali s podpredsednico Združenja turističnih kmetij Slovenije, Urško Topolšek Planinšek, ki poudarja, da je prednost turističnih kmetij je to, da so v stiku z naravo:

"Na turističnih kmetijah so živali, kulinarika je domača. Naravnost z njive na krožnik. Tako otroci kot vsa družina lahko nekaj doživijo. Otroci gredo zjutraj lahko nabrat jajčka, nakrmit ovce, božat zajčke. To je sigurno posebno doživetje."

Urška Topolšek Planinšek v letošnjem letu poudarja tudi varnost, ki jo turistične kmetije lahko nudijo:

"Turistične kmetije so omejene s kapacitetami, ne sprejemajo veliko število gostov. Poleg tega so vse kmetije v naravi."

Kot poudarja sogovornica, je največja razlika med turistično kmetijo in hotelom ta, da je turistična kmetija pogosto tudi dom, kjer družina, ki kmetijo vodi, tudi živi:

"Tu sta gospodar in gospodarica. Goste dobesedno sprejmemo goste v svoj dom.  In to je res drugačen način preživljanja počitnic. Goste vpeljemo v naš način življenja."

Podobno, kot je kvaliteta hotelov označena z zvezdicami, je kvaliteta turističnih kmetij označena z jabolki. Največje možno število so štiri jabolka. Kmetije se lahko tudi specializirajo:

"Lahko je otrokom ali družinam prijazna kmetija, vinogradniška, ekološka kmetija, invalidom prijazna kmetija itn. Teh specializacij je res kar nekaj. Že na spletni strani Združenja turističnih kmetij Slovenije si lahko pogledamo, za kaj so kmetije specializirane. Če gostje, denimo, radi kolesarijo, izberejo kmetijo in destinacijo, kjer so dobro označene kolesarske poti, kjer izposojajo kolesa ali ponujajo servis za kolesa."

Po podatkih registra kmetijskih gospodarstev Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS je pri nas 479 izletniških kmetij, 95 vinotočev, 32 osmic in 468 turističnih kmetij z nastanitvijo, ki skupaj ponujajo 5.751 ležišč.

Vse turistične kmetije z nastanitvami lahko najdete na spletni strani Združenja turističnih kmetij Slovenije www.turisticnekmetije.si. Podatke o zasedenosti posodabljajo sproti.

 

Peter Močnik