Pandemija koronavirusa je vplivala tudi na delo humanitarcev – nekateri projekti so zaradi virusa ustavljeni, drugod sredstva preusmerjajo v zagotavljanje hrane, razkužil in drugih osnovnih pripomočkov. To velja tudi za Zavod Krog, v Sloveniji ustanovljeno mednarodno, neprofitno in nevladno organizacijo, ki deluje na področju človekovih pravic, humanitarnega dela, razvojnega sodelovanja in medkulturnega dialoga. S predstavnico zavoda Katjo Kumar se je o njihovih aktualnih projektih v Egiptu in Libanonu pogovarjala Andreja Gradišar.

Epidemija je prekinila tudi nekatere dejavnosti Zavoda Krog v Libanonu in Egiptu, nove projekte pa težko načrtujejo

Zavod Krog je v Sloveniji bazirana mednarodna, neprofitna in nevladna organizacija, ki deluje na področju človekovih pravic, humanitarnega dela, razvojnega sodelovanja in medkulturnega dialoga. V Libanonu skupaj z Zavodom Ema v begunskih centrih trenutno izvajajo program ozaveščanja o negativnih posledicah otroških porok in nasilja po spolu, nudijo psihosocialno pomoč ženskam, ki so bile žrtve nasilja, in ginekološko obravnavo. V Egiptu je v njihove delavnice, namenjene ozaveščanju o otrokovih pravicah, v treh večjih egiptovskih mestih vključenih več kot tisoč otrok.

"Situacija v teh državah je že tako kompleksna, covid-19 pa je to še poslabšal. V Libanonu ljudje živijo v majhnih stanovanjih, po 20 ljudi v enem, težko se izogibajo drug drugemu. Če virus izbruhne v enem od teh taborišč, se bo zelo hitro razširil," pripoveduje predstavnica Zavoda Krog Katja Kumar.

"Naše aktivnosti v Libanonu trenutno še normalno potekajo. Smo pa del sredstev preusmerili. Delamo s populacijo, ki živi od priložnostnih del, nima stalne zaposlitve, varnosti. Ljudje so ostali brez sredstev za preživetje. Mi smo tako del denarja  preusmerili za ozaveščanje o covid-19."

V zraku je tudi dokončanje delavnic z egiptovskimi otroki.

"Tudi za Egipt smo nekaj denarja preusmerili v boj proti covid-19. Med drugim smo kupili izobraževalne pripomočke za otroke. Ne vemo pa, kdaj bomo delavnice lahko izvedli do konca. V tem trenutku je zelo težko karkoli načrtovati. Odločitve se sprejemajo v zadnjem trenutku. Čakamo na odločitev države, kako bo s šolanjem."

Andreja Gradišar