Zdaj, ko gre zares v razpisu za graditev drugega tira Divača Koper, si slovenska gradbena podjetja prizadevajo za postavitev takšnih pogojev za sodelovanje na razpisu, da jim neevropska podjetja ne bodo kos

Zdaj, ko gre zares v razpisu za graditev drugega tira Divača Koper, si slovenska gradbena podjetja prizadevajo za postavitev takšnih pogojev za sodelovanje na razpisu, da jim neevropska podjetja ne bodo kos

Prejšnjo sredo je Državna revizijska komisija odločila, da je podjetje 2TDK, ki skrbi za graditev 27 km dolgega, pretežno podzemnega drugega tira med Divačo in Koprom, neupravičeno priznalo sposobnost za graditev šestim ponudnikom. 2TDK je nekatere od teh pozvalo k dopolnitvi ponudbe in predložitvi dokazil. Med štirimi "neoporečnimi" gradbenimi ponudniki pa ostajajo slovensko-turški konzorcij (vodilni je Kolektor CPG), turški, kitajski in avstrijsko-nemški (vodilni Strabag). Ob tem je generalni direktor 2TDK Dušan Zorko dejal, da slovenska podjetja niso sama sposobna zgraditi nove železniške proge Divača Koper, ker za to nimajo referenc, znanja, kadrov in so se zato prisiljena povezovati s tujimi.

Jasno je tudi, da so se na 2TDK izvajali pritiski, naj projekt razvleče na dlje časa, čeprav bodo po 2026 v naši okolici zgrajeni predori in bo možno našo državo logistično obiti.

Po Zorkovi izjavi je Gospodarska zbornica poslala pismo ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu s sporočilom, da so slovenska podjetja sama sposobna izvesti gradbena dela na drugem tiru. Dušan Zorko je nato dejal, da to razume kot željo po razveljavitvi razpisa za glavna gradbena dela za drugi tir.
Danes se kljub novinarski konferenci, ki jo je z gradbeniki sklicala GZS, napetosti nekoliko umirjajo. GZS je pojasnila, da se ne poteguje za razveljavitev razpisa, pač pa za uveljavitev evropskih smernic o udeležbi ponudnikov in blaga tretje države na trgu javnih naročil EU. Iz 2TDK ponavljajo, da so vendarle že najavili uveljavitev teh smernic kot dodatne kriterije v drugi fazi razpisa:

"Kot smo že večkrat povedali, bodo v drugi fazi razpisa, kjer bo odločala cena, skladno z zakonodajo postavljeni dodatni pogoji, ki bodo zagotavljali enake pogoje za vse ponudnike, ki konkurirajo na razpisu."

Ali to pomeni, da bodo iz prijav izpadli kitajski gradbinci? Morda nekateri turški? Prispevek je pripravila Maja Derčar.

Maja Derčar