Italijani so na nedeljskem in ponedeljkovem na referendumu s skoraj 70 odstotno podporo potrdili ustavno spremembo, po kateri bo imel naslednji italijanski parlament za več kot tretjino manj poslancev in senatorjev. Vzporedno so v sedmih italijanskih deželah volili še nove deželne svete in predsednike. Kljub slabim napovedim za stranke vladne koalicije je prišlo do izenačenja: leva sredina je zmagala v treh velikih deželah, desna sredina v eni veliki in treh manjših. Drago Balažič se je pogovarjal z dopisnikom iz Rima Jankom Petrovcem.

Večina predstavnikov slovenske manjšine v Italiji se je že vnaprej opredelila proti rezu števila parlamentarcev.

Italijani so na nedeljskem in ponedeljkovem na referendumu s skoraj 70 odstotno podporo potrdili ustavno spremembo, po kateri bo imel naslednji italijanski parlament za več kot tretjino manj poslancev in senatorjev. Vzporedno so v sedmih italijanskih deželah volili še nove deželne svete in predsednike. Kljub slabim napovedim za stranke vladne koalicije je prišlo do izenačenja: leva sredina je zmagala v treh velikih deželah, desna sredina v eni veliki in treh manjših.

"Zgodovina nas uči, da koalicije raje počijo zaradi notranjih sporov kot zaradi zunanjega pritiska. Trenutno razmerje sil znotraj Contejeve koalicije še ni doživelo bistvene spremembe: če ima med parlamentarci večino Gibanje petih zvezd, pa pri javni podpori prednjači Demokratska stranka. Manjše stranke, kot so Renzijeva Živa Italija, Calendova Akcija in levičarski Svobodni in enakopravni imajo prenizko javnomnenjsko podporo, da bi se jim splačalo rušiti koalicijo." Janko Petrovec.

Drago Balažič, Janko Petrovec