Mineva sto let od rojstva Štefana Faleža, prvega veleposlanika republike Slovenije pri Svetem sedežu, posebej zaslužnega za mednarodno priznanje naše države. Falež se je rodil 3. decembra leta 1920 v Orehovi vasi pri Slivnici, v Italiji pa je živel od leta 1941. Tam je postal uspešen hotelir, prijatelj številnih italijanskih politikov in papeža Wojtyłe ter vplivna osebnost papeškega dvora. Z njegovimi bližnjimi se je ob obletnici srečal Janko Petrovec.

Stota obletnica rojstva Štefana Faleža, prvega slovenskega veleposlanika v Vatikanu

Mineva sto let od rojstva Štefana Faleža, prvega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu, posebej zaslužnega za mednarodno priznanje naše države. Falež se je rodil 3. decembra leta 1920 v Orehovi vasi pri Slivnici, v Italiji pa je živel od leta 1941. Tam je postal uspešen hotelir, prijatelj številnih italijanskih politikov in papeža Wojtyle ter vplivna osebnost papeškega dvora.

Štefan Falež je človek, ki so mu odprta vrata visoke politike obeh rimskih držav. Ivan Rebernik, veleposlanik pri Svetem sedežu med letoma 2006 in 2010, je bil njegov osebni prijatelj.

"Je imel Štefan tu v Rimu neposreden stik, prijateljski stik s političnim vrhom Republike Italije. Mislim na Andreottija, Cossigo in vse okrog njiju. In istočasno je on imel v Vatikanu, mislim, stik, kot da bi bil tam doma."

Falež je organiziral tudi oba Wojtylova obiska Slovenije. In tudi pri prvi slovenski božični smreki v Vatikanu leta 1996 je bil prav Falež glavni.

Štefan Falež je umrl pred enajstimi leti, 8. decembra, toda duh slovenstva se v družini prenaša naprej, pravita sinova Francesco in Alessandro Falež.

"Jaz se počutim na pol Slovenca. Kar je še lepše, je, da se tudi moji otroci počutijo četrt Slovence." (Alessandro Falež)

 

Janko Petrovec