Vrstijo se opozorila, da bo Slovenska tiskovna agencija še pred 30-letnico svojega obstoja pristala na dnu in bo morala zapreti svoja vrata, če vlada ne bo poravnala zapadlih obveznosti.

Vrstijo se opozorila, da bo Slovenska tiskovna agencija še pred 30-letnico svojega obstoja pristala na dnu in bo morala zapreti svoja vrata, če vlada ne bo poravnala zapadlih obveznosti.

Posamezni ministri sicer zatrjujejo, da cenijo delo STA-ja in da gre za pomemben medij. A predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek meni, da gre za popolno sprenevedanje, saj STA že več kot 100 dni čaka, da bo vlada poravnala plačilo za opravljeno javno službo. Tudi stroka opozarja: "Če ugasne STA, bo to imelo neslutene posledice za naše medije in družbo."
Da ceni delo Slovenske tiskovne agencije, je že pred dnevi zatrdil NSi-jev minister Matej Tonin. Ta teden pa je v oddaji Studio City tudi prvak SMC-ja Zdravko Počivalšek poudaril, da je STA eden od medijev, ki ga zelo ceni:

"STA je pomembna državna institucija, je eden redkih medijev, ki korektno poroča o zadevah, s katerimi se ukvarjamo. Seveda pa tudi za STA velja zakonodaja, za njegove odgovorne ljudi."

Izjave ministra Počivalška so prvovrstno sprenevedanje ali celo hipokrizija, pa meni predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek in dodaja, da minister ravna v nasprotju s tem, kar govori:

"Namreč vlada je zavezana financirati Slovensko tiskovno agencijo in prek sto dni jo že pušča v tem, da se popolnoma finančno izčrpava. Glede na to, da je prav SMC podprl amandma v protikoronski zakonodaji, ki je še posebej opredelil financiranje STA-ja, je neizpodbitno, da vlada ne spoštuje niti lastnih zakonov."

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je vladi v ponedeljek sporočil, da ji omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov. V javnem pismu je opozoril, da se doslej s sklepom vlade o prenosu korporacijskih pravic in z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala nobena vladna služba. Tudi urad vlade za komuniciranje ne. Vlado je zato pozval, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način, naj se omogoči dostop do dokumentacije. A po mnenju Petre Lesjak Tušek vlade v resnici ne zanima dokumentacija STA-ja, temveč le menjava direktorja Veselinoviča.
Tudi profesor na katedri za novinarstvo Fakultete za družbene vede Igor Vobič ugotavlja, da si trenutno vladajoča politika vztrajno prizadeva podrediti STA oziroma jo razgraditi:

"In sicer z izpostavljanjem Agencije nadaljnjim materialnim tveganjem in simbolnim uničevanjem Agencije tudi s strani državnega vrha, predvsem na medmrežju."

Če problem financiranja v kratkem ne bo rešen, bo ogrožen obstoj praktično vseh 90 delovnih mest, pa opozarja predsednica sindikata novinarjev STA-ja Alenka Potočnik:

"Zato ker če ne financirajo javne službe, je mi ne moremo izvajati. In z desetimi, dvajsetimi novinarji tega ne bomo mogli izvajati. Stroški dela pri STA-ju predstavljajo 80 odstotkov. Tako da tu gre za tako panogo, pri kateri je vse odvisno od novinarjev, ki proizvajajo naše glavne produkte."

Po besedah Petre Lesjak Tušek je žalostno, da se mora STA tik pred 30. rojstnim dnem boriti za svoj obstoj in je v situaciji, ko ne more zagotoviti nadaljnjega poslovanja, če denarja ne bo prejela.
Kot poudarja Vobič, slabitev STA-ja pomeni poseg v institucionalne temelje družbenega komuniciranja in informiranja in tudi poseg v delo in življenje na desetine urednikov, novinarjev in fotografov. Celotna vladajoča politika bi morala zato narediti vse, da do te situacije sploh ne bi prišlo.

Lucija Dimnik Rikić