Na sotočju Save in Savinje v Zidanem Mostu v Občini Laško so včeraj popoldne v naravo vrnili mlado vidro. Hudo poškodovano žival so na začetku leta našli na Koroškem in jo odpeljali v Azil za divje živali na Muti. Tam jo je ekipa živinozdravnika Zlatka Goloba pozdravila in usposobila za samostojno življenje v naravi.

Hudo poškodovano žival zdravili v azilu na Muti

Vidro, ki so jo na začetku leta našli na Koroškem, je ekipa živinozdravnika Zlatka Goloba pozdravila in usposobila za samostojno življenje v naravi. A pred mlado samico je težka pot, da si izbori svoj prostor pod soncem. Biolog Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka pojasnjuje:

»Vidre so namreč teritorialne živali, ki ljubosumno ščitijo svoje ozemlje.«

Ko so žival pripeljali v azil za divje živali, je bila še mladič, se spominja veterinar Zlatko Golob:

»Stara je bila pet in pol ali šest tednov. Najprej smo jo hranili z mlekom, takrat še ni imela strahu pred ljudmi.«

Ko se je samica nekoliko okrepila, pa so z njo neposredne stike prekinili in jo začeli hraniti z ribami ter manjšimi glodavci. V zadnjem obdobju ujetništva se je v njej zbudil tudi lovski nagon.

»Je zelo vitalna, plen zgrabi, se potopi, ga nese, gre na kopno in ga požre.«

Po tehtnem premisleku so se odločili, da vidre ne spustijo na Koroškem, kjer so jo našli, ampak na približno 100 kilometrov oddaljenem sotočju Savinje in Save, je povedal Dušan Klenovšek.

»Tukaj je zelo veliko rib in čeprav je velika verjetnost, da si to ozemlje že lasti ena od slovenskih vider, se bo mlada samica lahko potuhnila in si kasneje nekje ob Savi ali Savinji ali ob katerem od številnih drugih pritokov v bližini našla svoj košček prostora pod soncem.«

Matija Mastnak