V Ljubljani poteka eden največjih mednarodnih zborovskih festivalov Europa Cantat, ki se vsaka tri leta odvija v enem od evropskih mest. Aktualno dogajanje spremlja tudi Prvi program.

Spremljamo dogajanje na festivalu zborovske glasbe Europa Cantat

V Ljubljani poteka eden največjih mednarodnih zborovskih festivalov Europa Cantat, ki se vsaka tri leta odvija v enem od evropskih mest. Ljubljanska različica festivala je zaradi vsem znanih okoliščin žal precej manj množična, kot bi bilo sicer pričakovati – vendar so se organizatorji na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti znašli drugače in mnoge festivalske vsebine ponudili prek spleta. Vsak dan med 10.15 in 11.15 se lahko prek festivalske televizije ECTV udeležite skupinskega petja, vodi ga nemški dirigent Jan Schumacher. Ta pravi, da ga slovenska zborovska kultura izredno navdušuje in nam jo naravnost zavida:

»Zbori so seveda odlični, ampak imate tudi toliko mladih in nadarjenih skladateljev, da številnih izvrstnih dirigentov sploh ne omenjam. Ta tradicija – kako se jo ohranja in nadgrajuje ter ohranja živo – to je res unikatno in fantastično, res zavidanja vredno.«

Petje je že od nekdaj del naše biti. Zanimiv pregovor 'Kdor poje, zlo ne misli' sta pred kratkim v oddaji Možgani na dlani pretresala naša kolegica Mojca Delač in nevrolog, prof. dr. Zvezdan Pirtošek:

»Jaz mislim – ni pa dokazano, to je samo moja špekulacija – da je v osnovi tega starega pregovora 'Kdor poje, zlo ne misli' ravno to, da želimo povedati, da petje v nas v zbuja parasimpatični vagus, če znanstveno rečem, se pravi: odpre nas v neko razpoloženje miru, sproščenosti in zaupanja sočloveku.«

Teja Klobčar