Petkov vdor proticepilskih protestnikov v prostore Televizije Slovenija je napad na javni servis, novinarstvo in demokracijo, so jasni medijski strokovnjaki. Gre za ekscesno dejanje, ki se lahko ponovi, če ne bo sistemskih rešitev. Upravna enota Ljubljana naj bi sicer danes ukinila odločbo, ki dovoljuje proteste pred javno RTV. Prispevek Lucije Dimnik Rikić in Eve Lipovšek.

Fizični vdor v Televizijo Slovenija je ekscesno dejanje

Petkov vdor proticepilskih protestnikov v prostore Televizije Slovenija je napad na javni servis, novinarstvo in demokracijo, so jasni medijski strokovnjaki. Gre za ekscesno dejanje, ki se lahko ponovi, če ne bo sistemskih rešitev. Upravna enota Ljubljana naj bi sicer danes ukinila odločbo, ki dovoljuje proteste pred javno RTV. Direktor Radia Slovenija Mirko Štular:

"Če bomo v medijih pristali na to logiko, bomo ponujali vsebine, ki bodo nastajale po principu, tisti, ki je bolj agresiven, dobi medijski čas oziroma programski prostor."

Skupina podpornikov gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije je v petek zvečer kršila pravico do miroljubnega protestiranja, posredovati je morala policija. Zahtevali so medijski čas, da bi pojasnili svojo resnico o neobstoju koronavirusa. Da se lahko zgodi prenos groženj s socialnih omrežij v fizično nasilje je že več mesecev opozarjalo Društvo novinarjev Slovenije. Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek:

"Ocenjujemo, da je napad na RTV eskalacija celotnega sovražnega ozračja, naperjenega proti novinarjem, medijem, zlasti javnemu servisu."

Takšna dejanja zbujajo skrb, da lahko tovrsten način izražanja mnenja, ponotranjijo tudi druge skupine.

Lucija Dimnik Rikić, Eva Lipovšek