Danes je mednarodni dan bele palice. Bela palica je eden najizrazitejših simbolov slepote, saj je velikokrat prva stvar, ki jo opazimo pri ljudeh z okvarami vida. Ob tej priložnosti so v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije opozorili na vrsto odprtih vprašanj, v nekaterih društvih in Združenju prijateljev slepih Slovenije pa ob tem dnevu pripravljajo tudi različne dejavnosti. Prispevek Petre Medved.

Podeželje je še vedno razmeroma slabo dostopno slepim in slabovidnim

Danes je mednarodni dan bele palice. Bela palica je eden najizrazitejših simbolov slepote, saj je velikokrat prva stvar, ki jo opazimo pri ljudeh z okvarami vida. Ob tej priložnosti so v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije opozorili na vrsto odprtih vprašanj, v nekaterih društvih in Združenju prijateljev slepih Slovenije pa ob tem dnevu pripravljajo tudi različne dejavnosti.

»Ob mednarodnem dnevu bele palice najprej poskusimo povedati javnosti, da je slepota sicer težka invalidnost, vendar se da z njo živeti, če imamo prilagojeno okolje, če lahko beremo zapisane stvari s pripomočki ali pa s pomočjo tretjih oseb. Skratka slepi imamo dodatne težave, so pa tudi že rešitve za premostitev teh težav, samo treba se jih je naučiti uporabljati. Seveda pa tudi dobiti sredstva, ker so včasih te stvari zelo drage,« je povedal predsednik ZDSSS Matej Žnuderl.

V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica pa opozarjajo, da je podeželje dostopno slepim in slabovidnim razmeroma slabo, zato, kot pravi predsednik društva Igor Miljavec:

»Pozivamo vse občine po Sloveniji, da dajo več poudarka na vasi. Na podeželju je zelo pomembno, da se uredi dostopnost, da preidejo informacije do slepih in slabovidnih. Konec koncev bo treba ogromno prilagoditev predvsem zato, ker vemo, da na določenih odsekih prilagoditev sploh ni mogoča. Treba bo najti druge možnosti, da omogočimo dostopnost.«

Petra Medved