Dr. Andrej Vizjak je strokovnjak za telekomunikacije in poslovno svetovanje. Vodi konzorcij treh svetovalnih podjetij s sedežem v Dubaju. Med drugim je pripravil strateški program digitalizacije Iraka, po katerem naj bi ta država povečala svoj BDP za 44 miljard dolarjev. Sam sicer vidi v Sloveniji prihodnost v družinskem podjetništvu. Z njim se je pogovarjal Marko Rozman.

Pogovor z dr. Andrejem Vizjakom, svetovnim prvakom v poslovnem svetovanju

Dr. Andrej Vizjak je strokovnjak za telekomunikacije in poslovno svetovanje. Vodi konzorcij treh svetovalnih podjetij s sedežem v Dubaju. Med drugim je pripravil strateški program digitalizacije Iraka, po katerem naj bi ta država povečala svoj BDP za 44 milijard dolarjev. Sam sicer vidi v Sloveniji prihodnost v družinskem podjetništvu.

"Naštel sem 70.000 podjetih, ki bi jih lahko organizirali na način, da bi hitreje rastla. Posledično bi lahko Slovenija do leta 2030 prehitela Nemčijo po BDP-ju, kar je ključen mejnik za blagostanje neke države. Da je to sploh mogoče, se mi zdi odlično."

V času pandemije sta tako svetovno kot slovensko gospodarstvo utrpela velik udarec. Dr. Vizjak vseeno opaža, da so se številni slovenski podjetniki s kančkom domišljije prilagodili spremembam na trgu.

"Večina slovenskih podjetij, ki so družinsko vodena in ki so v privatni lastnini, so se znašla. V času popolnega zaprtja ni bil mogoč osebni stik s strankami, temveč poslovanje na digitalen način, kar je dalo marsikomu misliti in posledično so se številni temu tudi prilagodili."

Marsikoga zanima, kako uspeti v arabskem svetu, tudi v Dubaju. Dr. Andrej Vizjak odgovarja, da če uspeš v Dubaju, boš uspel tudi povsod drugje.

"Glavno vprašanje je, kako lahko uspete na mednarodnem trgu. Uspešen si pa lahko samo tako, da nekaj imaš, česar drugi ne znajo. Idejo je treba tudi spraviti v prakso. Če je nekdo podjeten, naj se ne spremeni. Če govorimo o arabskem svetu, naj si najde lokalnega partnerja, ki mu lahko zaupa in s katerim bo lahko tudi deloval."

Poslovni svetovalec je avtor številnih knjig, v katerih združuje svoje poslovne izkušnje. Kot edini Slovenec živi in deluje v najvišji zgradbi na svetu, stolpu Burdž Kalifa.

Marko Rozman